Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 06. března 2025 04:20

Na Slovensku sa takmer nepoužívajú české skratky mien: Tomáš- Tom, Daniel - Dan. 

Ja už skoro všetkych žiakov volám celým krstným menom, akurát tie mená, na ktoré som zvyknutá zo svojho detstva, zdrobňujem.

A Lukáška volajú v škole, aj CVČ, Luky, my sme to doma nikdy nepoužívali, hovoril mi párkrát, že to nemá rád, ale tým, ktorí ho tak oslovujú, to nepovedal.

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 06. března 2025 04:47

Pinot Noir my známe malyho Erika, co se mu říká Erďa 

Petry znam dva a oběma se říká normálně Petře, tam by mi Péťa vůbec nesel přes pusu, mne to balikovsky vubec neprijde, ale proste jak na malyho chlapečka 

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 06. března 2025 04:49

letfenixa to je asi osud těch školních kolektivů, taky čekám varianty, který doma vůbec nepoužíváme 

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 06. března 2025 04:59
Reakce na monis:

Potrefenáhusa zrovna Chloe je takovy hrozne posh jmeno, ktere ti uplne kazdy zprasi a nikdo tomu diteti nerekne zakladni formou. Jak ta chudák "moje" Marie. Miluju debaty o jménech

​no, das posh jmeno a uz ve skolce je to Klojina...

ale tak ja bych základní verzi klidně pouzivala, ale to je Klouji? Chloé? 

Marie byla moje babička a chtěla jsem to dát,  muz to jméno nechtěl, protože jeho babička byla taky Marie a byla hodně problematická, neprošla mi ani Miriam. Ale měla jsem taky jednu kamarádku Marii a ty se říkalo Marie, všichni si na to normálně zvykli, krom jejího manžela, kterej ji říkal Máňa :-))

jinak moji babičce říkali doma bud Marjánko nebo Mařenko, o příbuzný mluvila jako o Máně, nikdy to nebyly Marušky 

Offline Tabea
8151 příspěvků moje polička 06. března 2025 06:32
Reakce na continuity:

Mnoho lidí má tu základní variantu asi spojenou s tím, že jim tak v dětství říkali, jen když něco provedli.

​Já říkám dceři jen základním jménem, ale ona má strašně ráda českou zdrobnělinu. I jí tak říkala slovenská vychovatelka v družině. 

Jednou mi říkala (a vyslovovala svoje jméno různé): německy se jmenuju..., anglicky se jmenuju ..., francouzsky se jmenuju ..., a česky se jmenuju ...tka.

Offline 999
19828 příspěvků moje polička 06. března 2025 06:37

Ja jsem Petra, v 60. letech, kdy jsem se narodila, to jméno nebylo ani v kalendáři. Byla jsem vždycky Petra, i jako dítě. Pak to začala kazit tchýně, říká mi Petruš :-). Ale v posledních letech se to nějak zvrtlo, už mě oslovují i Petruško, číšnici vedle v restauraci o mně mluvil jako o Pétě a vrchol je teda Peťaska, jak mi říkají v lyžařské partě...Všichni to asi myslí dobře, ta skála jim nejde přes pusu, ale je to děs :-).

Offline Garfie
28586 příspěvků moje polička 06. března 2025 06:47

Já měla strejdu jménem Napoleon (příjmením Novák, fakt! ) a říkalo se mu Napík. Jak se jemoval skutečně jsem se dozvěděla až když zemřel a fascinují mě obě varianty. A soused Vilda je Vilibald, to jsem zase zjistila, až když se konečně oženil. 

Jinak asi nechtějte znát jména spolužáků mých dětí, nejhorší je, že s tím mám problém jen já. Všechny ostatní matky (a děti pochopitelně) ovládají všechny Seoyoon, Jiyoon, Zhengran, Ziyao, Xinue, Siu a tak...polovina ještě s anglickými přezdívkami, ale jména používají všichni všechna, no mazec. A já ani kolikrát nevím, jestli je to holka nebo kluk. 

Offline Tabea
8151 příspěvků moje polička 06. března 2025 06:48

Potrefenáhusa kolega tady v DE mi říkal, jak měl spolužačku Rachel (Rejčl). Byla tu základna amerických vojáků a dost jich časem mělo dítě.
A ve škole jí všichni říkali Rachl. Ale Klojina/Klojinka jako zpotvořenina teda vede. 
Jedný Marii, co znám se odjakživa říká Mara (je jí tak 70), a jiná si říká Majka. Obojí mi přijde v pohodě. 
Dcera má ve třídě 2x Lea, 2x Leni, 2x Paul, syn 2x Robin. Resi to tak, že jim říkají ještě prvním písmenem příjmení. Takže je Lea Sh [š] a Leni F.

Ještě meli 2x Emily, pak se jedna odstěhovala  a tý druhý pořád ještě říkají Emily S. [es].

Offline marieu
5155 příspěvků moje polička 06. března 2025 06:49

Potrefenáhusa mně se taky říkávalo všelijak, mám jsméno po dvou prababičkách. Máma Mančinko, když jsem byla hodně malá, Maruško později, otec někdy z rormazu Margle. Slovenská babička mi doteď říká Maruška, stejně jako můj bývalý šéf, když má slabou chvilku. Pan profesor na hudební teorii a hudební formy z gymplu mě oslovoval Marienko. A muž jenom Marie a od něj to chytila i máma.

Offline Tabea
8151 příspěvků moje polička 06. března 2025 06:51

O víkendu kousek od nás na hřišti stála česká maminka a ta svoje děti oslovovala "Lásí" nebo "Lásko". To jsem asi slyšela prvně.

Offline 999
19828 příspěvků moje polička 06. března 2025 06:52

Garfie Zrovna u toho Napoleona by mě zajímalo, jestli nomen omen :-).

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 06. března 2025 06:57

Tabea jednu malou Rachelku taky zname a rika se ji Raši

ale paneboze vzpomnela jsem si na jednu holku ze skauta, ktery se říkalo Jana Dvě

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 06. března 2025 07:13

Tohle mi pripomina, ze kdyz jsem byla tehotna, poslala mi kamaradka, taktez v tom, odkaz na diskuzi na emiminu, ktera se jmenovala neco jako Jak neobvykle se vase dite jmenuje. Byl to super bizar, protoze se tam ve finale porad dokola opakovaly stejna jmena, vzdycky nekdo prispevhal, aby rekl, ze jeho dite ma neobvykle jmeno Zoe nebo Mathias a ono to ve skutecnosti bylo uz tak padesate v te diskuzi

Ale co nas fascinovalo, tak kreativita v pravopisu tech jmen. To bylo skoro jak cim vic prouzku, tim vic adidas. Dite se nekohlo jmenovat Matyas, musel to byt Mathiash a podobne. 

Ale nejlepsi bylo, ze se tam shodovaly, ze davaji detem jmena jako Isabela a Vanessa proto,  aby to nekam dotahly. Treba do zahranici. Kristyna nebo Jana je pry jmeno akorat tak pro prodavacku to dodneska s kamaradkou pouzivame, protoze ona ma tu malou Kristynu

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 06. března 2025 07:54

Mám veľmi, ale naozaj veľmi rečnícku otázku. Keď v prac.dni vstávame na budík o 5 50, horko-ťažko, tak cez prázdniny, na dovolenke, kedy to dieťa vstáva???

Online klemy
42 příspěvků moje polička 06. března 2025 08:07

Niekedy v sedemdesiatych rokoch som videla v novinách smútočné oznámenie pána menom Lenin Varga

Potom niekoľko rokov sa opakovalo ako-spominame-

Po revolúcii sa ešte raz objavilo to spomíname, ale už len s priezviskom 

Offline Garfie
28586 příspěvků moje polička 06. března 2025 08:08

999 Musím se zeptat. Já ho zase tak moc neznala, bydlel na druhém konci republiky a viděla jsem ho jen párkrát.

A vzpomněla jsem si ještě na jednu hezkou sestavu, moje ségra měla kamarádku jménem Adelína a ta měla ségru Hermínu a bráchu Kryštofa (v době kdy to jméno měl jen Kolombus!). Ségře se říkalo Hermelína.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. března 2025 08:17

Potrefenáhusa skoro každá babička byla Marie moje taky. Jí se říkalo Mařenka, měla sestřenici (ze stejné vesnice) Marušku. Já znala jednu Majku, to se mi líbí 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. března 2025 08:19

Kdo si dělal plány na víkend, když má být tak hezky, a čí dítě má horečku

Offline dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 06. března 2025 08:34

Zuzuli 

To mě taky pobaví,ten predpoklad, že jméno v zažité české formě nositele předurčuje k nějakému méněcennému životu. Kamarádi mojí ségry pojmenovali dceru Emily, že aby tomu rozuměli i v zahraničí. Tak říkám, jestli mají v cizině rodinu nebo se tam chystají třeba pracovně nebo se přestěhovat... tak ne, prý jezdí na zahraniční dovolené

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 06. března 2025 08:43

dzizisketa ja studovala rok v nemecku s klukem jmenem Bořek a taky se tam uchytil. A muj kamarad Vojtěch zije uz roky ve Vidni, kde vystudoval a pracuje. Netreba byt Romeo

My se tomu dodneska s kamaradkou smejeme a pro jeji druhou dceru rovnou vybirala jmeno pro prodavacku