Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Tabea
7965 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 06:27

Victoria galette vypadá skvěle. Určitě zmizela mrknutím oka.

Offline stes
9080 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 07:46

Victoria to vypadá skvěle...Máš nějaký speciální.recept prosim?

Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 09:20

Tabea Docela ano

Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 09:20

stes Může být v angličtině?

Offline stes
9080 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 09:43

Victoria Yes

Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 10:00

stes Večer vyfotím

Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 18:55

stes Toto je receptu na gallete. Neměla jsem mandle, tak jsem použila o trochu více hladké mouky. Množství je na jednu velkou (asi 36 cm v průměru) nebo dvě menší anebo na několik mnoho malých - jednoporcových. Chuť jablek ovlivní celkové vyznění. Měla jsem odrůdu Rubinola - v chuti sladká a jemná jablka. Sladkost jsem podpořila posypáním dobrým vanilkovým cukrem. 
Pro přípravu těsta doporučuji postup ve videu níže, je to spoluautorka receptu z fotky. Je to postup na trochu jiné těsto, tzv. pate sucré, ale technika je stejná i u těsta na gallete. Nelekněte se toho, že z vašeho pohledu to těsto možná nebude úplně zpracované. Zabalení a utažení v papíru (lépe v potravinové folii) je klíčové. A nechte ho rozhodně odležet přes noc. 
Skládá se viz foto níže. Nejprve si uděláte kruh z jednotlivých plátků jablek, ty pak budou pod okrajem koláče. Jablka se skládají natěsno, při pečení se trochu rozjedou. Přehnuté okraje jsem potřela rozpuštěným máslem, lehce posypala cukrem, lze plátky mandlí. Pekla jsem na 190 cca 40 minut. Je třeba pak hlídat. 

https://m.youtube.com/shorts/-8SjesTPANw

Offline Tabea
7965 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 19:18

Victoria díky moc!

Offline stes
9080 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 19:30

Victoria Děkuji moc. Nevim, jestli budu mít odvahu.... 

Offline Karja
44330 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 20:37

Mam objednávku na žluťásek dort. Od své mámy. Tak tomu říkám pocta! Normálně to snad zapíšu do kalendáře, že mám prý ty dorty vždycky dobré a hezké. Neuvěřitelné, má to pro svého bráchu, kterému pravidelně peče dort a vanočky a mazance a rolády a kremrole a všechny její tyhle výborný věci...a teď nadešla ta chvíle, kdy jsem byla nominována! 

Offline continuity
42500 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 20:40

My jsme pozváni na víkend na tu husu/kachnu, asi bych tam ráda přivezla nějaký moučník a nevím jaký. Nabízí se zavin, ale asi by musel být z listového těsta - na tažené nemám čas a nikdy se mi to nepovedlo kdovijak oslnivě. 

Nenapadá vás něco jiného?

Offline žluťásek
8823 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 20:41

Karja protože to je prostě nejlepší čoko dort. A úplně jednoduchej recept, umícháno za chvíli. Mám radost, že máš radost

Offline žluťásek
8823 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 20:43

continuity martinské rohlíčky přece náplň různá, ořechy jsou klasika, já miluju povidlové, maminka dělá i čokoládové z nějaké jakonutelly, ale tužší. 

Offline Karja
44330 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 20:45

continuity co nějaký moučník z křehkého těsta? Ono po té kachně se toho moc nehodí, aby to nebylo jako moc no. Teď jsem v jedné restauraci ochutnala vynikající jablečný dort, ale on to byl fakt dort, jakože to bylo něco ve stylu cheesecaku, takovej mutant mezi panaccotou a cheesecake, bylo to moc dobrý, ale recept nemám;-/

Offline Tabea
7965 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 20:45

continuity jak dlouho tam pojedete? Ja vždycky slavím velký úspěch s tmavou piškotovou roládou se světlým krémem (šlehačka s tvarohem nebo mascarpone) a malinama. Ty tam dávám rovnou zmrzlý. Dost se toho všichni můžou užrat a je to hotový raz dva. Ale není to na dlouhý skladování/převážení. Jednou jsme jeli na oběd ke kamarádce po bruslení, tak jsem to ráno udělala a pak měla dvě hodiny pod lavičkou na zimáku.

Offline Karja
44330 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 20:46

žluťásek povidlove, ty miluju! 

Ano, je to tak, já ten den nemám ani moc čas, ale říkám jí, to je v pohodě to umícham, protože je to hned. A dokonce mě to donutí si konečně koupit nějaký pořádný vybavení na to;-)

Offline continuity
42500 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 20:50

žluťásekvidíš to neznám, máš recept prosím?

Tabea no pojedeme autem celkem kus. 

Offline continuity
42500 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 20:52
Offline Jitka77
1908 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 22:01

Když jsme u podzimních chutí, tohle je skvělá litá buchta s tvarohem a povidly, opakovaně vyzkoušeno.

Offline žluťásek
8823 příspěvků moje polička 10. listopadu 2025 22:08

continuity já nevím, já to jenom konzumuju a peče je na všechny akce moje maminka

Ale jsou asi snadný a rychlý, často je dělá ještě ráno před odchodem. Jestli to nespěchá, zjistím zítra recept.