Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. prosince 2025 11:45

brrr jo, to je jistota 

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 11:56

Pinot Noir já to mám stejně, budeme dělat jen linecké, perníčky kvůli zdobení, to má syn rád. A mini štoličky, protože je potřebuju jíst celý Vánoce k snídani a svačině

Já mám ještě hodně ráda marokánky, ale nikdy se mi nepovedly tak, abych s nimi byla spokojená. Tak na ně kašlu

Online Pinot Noir
29637 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 12:03

žluťásek marokánky se mi daří, ale jím je tu jen já. Vlastně spoustu cukroví tu jím jen já, takže nic nebude!

Ale vánočku jíme 3 ze 4, tak tu jsem včera spíchla s radostí.

Online Pinot Noir
29637 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 12:04

žluťásek recept na miništoličky by byl?

Offline mitford sister
1691 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 12:07

já dělám poprvý v životě, na starý kolena, cukroví! vybrala jsem linecký, protože toho se nemůžu dožrat, naši ho nedělají a v milodarech je zastoupeno skromně :) zatím jsem jen napekla, mazat budu pozdějc. těsta jsem třetinu sežrala... ale chci se zeptat: úspěch mě posílil, tak jsem si říkala, že bych trochu opekla vlašáky a namlela s nějakým kořením a pak ty linecký nahoře posypala. jak to tam "připevnit"? 

Offline kocoureksuggy
1365 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 12:18

mitford sister čokoládou?

Online continuity
42340 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 12:38

mitford sister nebo příště před pečením. Babička od exe pekla takové cukroví, linecké těsto, sypalo se krystalovým cukrem - jen teď si už nepamatuji, jestli na tom byl žloutek nebo bílek nebo nic. 

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 12:43

Pinot Noir je to recept na tvarohovou štolu, ale dělám z toho malé bochánky, do každého malou kostičku marcipánu.

Recept mám od 711990 a v origo je každou pak vykoupat v rozpuštěném másle a obalit v moučkovým cukru. To nedělám, jen je ještě horké trochu popráším cukrem přes sítko.

Offline mitford sister
1691 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 12:53

kocoureksuggyto mi nějak nesedí - linecký s rybízovou a politý čokoládou? plus teda ještě ty ořechy... babička dělávala takový sypaný linecký, už si nepamatuju, kdy to tam dávala, ale měla jsem na mysli spíš něco jako nějaká lepivá neutrální poleva z cukru. internet něco takovýho napovídal, spíš sonduju, zda má někdo nějakej trik ozkoušenej. nebo se na to vykvajznout zcela

Online RoSa
10066 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 13:11

mitford sister plněný košíčky se dělá náplň z marmelády a ořechů a polévá se to čokoládou, takže ta kombinace je myslim běžná...

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. prosince 2025 13:14

Moje manufaktura začala dělat koňakovky. Jestli budou mít úspěch, se uvidí, ale šlo jim to pěkně od ruky.

A jedna speciálně pro PotrefenáhusaNula prstíčků došlo k úhoně

Online RoSa
10066 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 13:15
Offline mitford sister
1691 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 13:23

RoSa

chápu, ale na lineckým? 

continuity 

já uvažovala to sypat před pečením, ale to bych asi taky musela něčím potřít nebo zamačkávat (a stejně by to z toho křehkýho těsta asi vypadalo), to jsem nechtěla riskovat, když nemám zkušenosti. doufala jsem, že existuje způsob, jak to tam vpravit ex post - jak jsou ty různý cukrářský vychytávky, třeba potravinářský "lepidlo", analogicky k potravinářskýmu barvivu :)

Offline kocoureksuggy
1365 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 13:25

mitford sister Já linecké slepuju ořechovou nádivkou a nahoru čokoládu s půlkou vlašákul, na slepované marmeládou nedávám nic, tam mám to ozdobné vykrojení, tam nic dát nejde

Online RoSa
10066 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 13:34

mitford sister tak korpusy košíčků jsou z lineckýho těsta, ne?

jinak to sypání bych asi řešila před pečením, potřít bílkem a posypat

Offline mitford sister
1691 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 13:36

RoSa my měli košíčky z pracnovýho těsta 

Offline Tabea
7876 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 13:39

mitford sisterpráškový cukr s citronem ti to tam přilepí. Dovedla bych si představit to i vyndat z trouby lehce dřív, potřít vajíčkem, posypat a vrazit ještě na moment do trouby.

Online Karja
44226 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 13:39

mitford sisterJá bych to nekombinovala, ale pokud máš chuť na vlasaky v cukroví já mám moc ráda takové skleblicky plněné vlašáky nebo myslivecké knoflíky;-)

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. prosince 2025 13:46

Karja těm škebličkám se u nás říká žabí hubky a dělají se na to očička čokoládou. Klukům se to hrozně líbí, říkají, že ta žába zvrací

Offline mitford sister
1691 příspěvků moje polička 14. prosince 2025 14:11

Tabea děkuju!

Karja já zase nějak na ty vlašáky netrpím, jen se snažím replikovat to, co znám z dětství. myslivecký knoflíky bylo právě původní zadání od samba, maximálně jsem se snažila, abych ho od toho odklonila :) to je přesně ten typ cukroví, co u mě "zbejvá", když mi ho někdo dá