"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Katrin_kouří_cigarety
156 příspěvků moje polička 01. února 2017 16:23
Reakce na palahniukowa:

Spíš nevěřím, ale občas se stane něco zvláštního jako např. situace, kdy jsem s ex-přítelem a jeho rodiči měla jet na hory. Hrozně, ale hrozně se mi nechtělo, protože jeho otec je opravdu příšerná osoba. Nechtělo se mi tak moc!!! Den před odjezdem přítelům otec zakopl na úplně hladkém chodníku a zlomil si nohu.

Otci mé kamarádky kdysi dávno věštila z ruky cikánka a řekla mu, že zemře na rakovinu slinivky. Zemřel, překvapivě, na rakovinu slinivky.

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 01. února 2017 16:24
Reakce na palahniukowa:

"nech poprosi babinu, aby mi zmetala uhliky"

Co to prosím přesně znamená?

A to "z oči", jako, že vás někdo uhrane pohledem?

156 příspěvků moje polička 01. února 2017 16:38
Reakce na :

Podle mě taky. Ale zvláštní náhody 

Zvlášť u té příčiny úmrtí. Kamarádka vzpomínala, že to otce nesmírně vyděsilo a po zbytek života (krátkého, bohužel), na to neustále myslel, pořád o tom mluvil a stresoval se z toho. No ale taky hodně pil, takže tam byla souhra více okolností.

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 01. února 2017 16:39
Reakce na :

ta poznamka s tetkami pracujucimi pre swat ma vyborne pobavila :-) inak, jedna moja znama podobne (hlavne jedovate) starsie pani vola "elitne komando na ochranu moralky" ;-) tiez neviem, ako presne vsetky tieto veci a ukony pomenovat, lebo sa v tom jednak nevyznam, druhak nechcem vyzniet ako sarlatan alebo nejaky pofiderny spiritualista..., tiez sa snazim veci vysvetlovat racionalne, ale vcera akoby som vedela, ze toto je konecna, to je zle - no bol to naozaj velmi, velmi zvlastny stav, aky som este nezazila a to mam par kolapsov za sebou, mozno preto to porovnavam a stale nad tym rozmyslam. a ako som povedala, mam za sebou (aj pred sebou) narocne obdobie a vycerpana som, ale aby to tak rychlo prislo a odislo (po tom, co sa do toho obula babina), to mi jednoducho nejde na rozum.

156 příspěvků moje polička 01. února 2017 16:43
Reakce na palahniukowa:

A dá se teda prosím nějak popsat to "zmetat uhlíky"?

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 01. února 2017 16:47

no, akurat to na nete studujem :-D a docitala som sa, ze aj tie preklinania vobec nemusia vyzerat ako z americkeho filmu s woodoo babikami, ale niekedy su to len zle a negativne myslienky, ktore sa zhmotnia - teda nechcem ist s nim na lyzovacku, bum, zlomil si nohu. a to je vlastne len opak toho, co hovori popularna pozitivna psychologia - mysli pozitivne a svet bude krasny. 

a co sa tyka roznych vestic a pod., tak tam mam rovnaky nazor ako Amun: statistika - raz to vyjst musi. 

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 01. února 2017 17:05
Reakce na Jehelníček:

Katrin_kouří_cigarety: no ja ten proces zmetania uhlikov nepoznam, nikdy som ho nevidela, ale pride mi, ze to je vlastne to iste ako ked sa tu spominala uhlikova voda - co som nerobila a nevidela tiez :-/ ale pri tych uhlikoch ide o to, ze sa do pohara s vodou pomaly hadzu hlavicky (?) zapalenych zapaliek a podla toho, ci ostanu na hladine alebo klesaju babina vie, ci pocaroval muz, zena, slobodna dievka a pod. 

ano, to "z oci" znamena, ze na vas niekto zle pozrie alebo ma zle oci a vam je z toho priserne zle (napr. vyraz Melanie Trump?  ) niekedy za to dotycny ani nemoze, vobec to nemusi byt cielene "teraz na teba pozriem a znicim ta". a niektore typy maju uhrancivejsi pohlad ako ine: napr. mna sa vcera vecer babina pytala, ci to bol chlap s ciernymi ocami a zrastenym obocim (lebo sa hovori, ze taketo typy to sposobuju). nuz, ano, tmave oci, vyrazne obocie. a zo skusky vyletel :-/ ale opät - nie je zle kazdemu, kto ho vyhodil zo skusky, samozreme. niektori su na tieto energie citlivejsi, ini nie. kamoska zase hovori, ze s niektorymi ludmi sa ani nemoze bavit, lebo citi, ako z nej vysavaju energiu a je po stretnuti s nimi totalne vystavena. takze... co ja viem. 

babiny cez vikend spytam, ako to vlastne cele je. v kazdom pripade to neberiem nijako fatalne, ale vnimam to ako stare povery, folklor a kulturu nasich predkov, to ma zaujima. 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 01. února 2017 17:58
Reakce na palahniukowa:

Děkuju. Pokud si po víkendu vzpomenete, napište, co říkala babička...

Online Garfie
28589 příspěvků moje polička 01. února 2017 18:19
Reakce na žluťásek:

Já mám s uhranutím spoustu zkušeností (ale jen zprostředkovaně), vždycky to byl ale někdo ze Slovenska (nechci se tím prosím nikoho dotknout!), myslím si, že je to hlavně místní folklor. Taková místní odchylka, například jako když jsou některá psychiatrická onemocnění typická nebo častější u některých národů. 

Offline Torrah
3392 příspěvků moje polička 01. února 2017 18:38

Já si myslím, že hlavní roli v tom všem hraje psychika. Stejně jako je věř a víra tvá tě uzdravila (a vlivu placebo na léčbu různých nemocí se už dělala spousta výzkumů), tak stejně, pokud někdo bude mít opravdu negativní myšlenky a bude se stále upínat k jednomu a tomu samému, tak se k tomu nakonec nějakým způsobem "dokope". Teda si myslím já.

Protože rozhodující faktor je podle mne opravdu hlava - způsob myšlení, v kombinaci se sílou osobnosti. Věřím tomu, že pokud se člověk v nějaké věci "podvědomě" rozhodne, že to tak bude, tak to tak prostě dřív nebo později dopadne...

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 01. února 2017 20:05

Já na to popravdě hlavně věřit nechci, jistou dávkou pověrčivosti jsem vybavena a stačí mi to takhle :-). Co by mě zajímalo, je, na jakém principu funguje hledání vody proutky. Slyšela jsem jednou debatu s nějakým vědcem, který to stavěl tak, že proutkař hlavně zná místní krajinu, ví, kde kdysi nějaká studna bývala, a kde neví, umí v ní číst, ale to by zdaleka nestačilo na to, co dokázal jeden postarší pán s virgulkami, který pomáhal najít místo pro studnu u rodičů na zahradě.

Mimochodem, toho proutkaře si tam nezavolali naši, ale profesionální studnařská studna, dlužno říct, že k velké nevoli mé maminky, která byla velký skeptik a místo pána se dožadovala nějaké moderní sondy :-).

Offline Torrah
3392 příspěvků moje polička 01. února 2017 20:20
Reakce na Zina:

Tak to by mě taky zajímalo, s proutky jsem to zkoušela a fakt se mi v ruce hýbaly. Cítila jsem, jak se ohýbají k zemi. Nevím, jestli to byla moje projekce, nebo opravdu se hýbaly ty proutky, to nedokážu říct, ale prostě jak jsem šla, tak nad pramenem jsem v ruce cítila jejich pohyb.

A taky nám studnu na chalupě vyhledal proutkař, dokonce i řekl, jak moc ten pramen má vody, pak přijela ohromná vrtná souprava a tu vodu tam v hloubce asi šedesáti metrů fakt našli. Taky to byla firma, co napřed posílá proutkaře, než tam dojedou vrtat studnu.

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 01. února 2017 20:30
Reakce na Torrah:

Já jsem to pak pod dohledem toho proutkaře zkoušela a projekce to určitě nebyla, proutky mi úplně zkroutily ruce. Bylo to, jako by byly živé, docela divný pocit. Máma pak říkala, že babička to s nimi taky uměla, tak to asi přeskočilo ob koleno :-).

Jinak ti studnaři hydrogeologové říkali, že moderní technika se na to taky používá, ale pan Procházka, nebo jak se jmenoval, je spolehlivější :-). Jinak to pokračování s vrtnou soupravou a trefením se stran hloubky i síly bylo stejné jako u vás.

Offline Torrah
3392 příspěvků moje polička 01. února 2017 20:50
Reakce na Zina:

Já už to pak nikdy nezkoušela, byla jsem z toho docela vyplašená. Byl to zvláštní pocit, to je fakt.

Online Garfie
28589 příspěvků moje polička 01. února 2017 22:32
Reakce na Zina:

S proutkem jsem to taky kdysi zkoušela a šlo to....Někde jsem ale četla docela vědecké vysvětlení, které bohužel vůbec neumím reprodukovat, už je to taky pěkně dávno  Ale šlo tam o gravitační anomálie a celý to bylo hrozně složitýl :-)

Online 999
19828 příspěvků moje polička 01. února 2017 23:52

Jednou jsem si pozvala domů proutkaře, podíval se na mě a řekl mi, proč si ho volám, když to taky umím... Virgule mě poslouchají, zóny v bytě najdu, i vodu na pozemku. Vůbec nevím, co za tím stojí. Prý umím hledat i nemoci, ale nikdy jsem se neodvážila to zkoušet... Jo a hlavně jsem pragmatik, kterému se točí proutky v ruce...

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 02. února 2017 23:50

nuz, dodam, ze v mojom pripade to predsa len bude asi zdravotny problem, nakolko sa to zopakovalo dnes rano a uz som bola v takom stave, ze si idem precizne oholit nohy a k lekarovi:-/