"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 03. února 2017 09:43
Reakce na palahniukowa:

uff, drz se a podej zpravu

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 03. února 2017 09:53
Reakce na palahniukowa:

taky na vás moc myslím, jak vám je!

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 03. února 2017 10:00
Reakce na žluťásek:

Zcela přízemně bych vinu přisuzovala spíš té narvané tramvaji, kde nebylo k hnutí a tím pádem zřejmě vydýchaný vzduch. V kombinaci s vytopeným vozem a zimním oblečením bych se tomu vůbec nedivila, ani když jinak na žádné omdlívání netrpíš.

Mám polovinu rodiny z Východního Slovenska, kde tyhle pověry pořád dost frčí, miminkům se vážou na zápěstí červené nitky a dělá uhlíková voda. Pro mě je ta představa dost úsměvná, zvláště pak, protože jsou to všichni hluboce věřící katolíci, ale nikdy jsem jim to nevymlouvala. Sama tomu ovšem vůbec nevěřím.

Ale ono se to s katolictvím moc nevylučuje, tohle jsou mnohem starší lidové víry a pověry, katolictví a vůbec křesťanství nemělo vůbec šanci tohle za těch pár století přetřít svým nátěrem. Často se to církev snažila neúspěšně vymýtit nebo tomu dát aspoň vlastní význam, třeba v arménský církvi jakožto v jedný z nejstarších křesťanských církví vůbec, jsou například běžný zvířecí oběti (i když prý se od toho v poslední době taky snaží upouštět).

U nás k těm pověrám vyšla i taková klasika českýho národopisu od Č. Zíbrta Seznam pověr a zvyklostí pohanských z VIII. věku

Offline Katrin_kouří_cigarety
156 příspěvků moje polička 03. února 2017 11:58
Reakce na palahniukowa:

Myslím na Vás, pak napište.

Offline JankaM
3110 příspěvků moje polička 03. února 2017 14:43

Nevíte prosím jestli toto prostírání z Butlers pouští barvu při praní? Dostala jsem 4, každé v

jiné barvě a vyprat potřebují samozřejmě všechny najednou  

Online žluťásek
8868 příspěvků moje polička 03. února 2017 14:47
Reakce na Potrefenáhusa:

Mně právě přijde nepochopitelná ta představa, že praktikující katolík, který tou vírou aktivně žije a Bůh je pro něj na prvním místě, se v nějaké krizové situaci začne utíkat k pohanským rituálům. Očekávala bych spíš, že se modlitbou obrátí s prosbou k Bohu, ne že začne škrtat sirky.

Offline Šošanah
76 příspěvků moje polička 03. února 2017 14:56
Reakce na žluťásek:

Že jo.

Zajímavé je, jak třeba Babička Boženy Němcové byla pověrčivá :-)

Offline Katrin_kouří_cigarety
156 příspěvků moje polička 03. února 2017 15:25
Reakce na žluťásek:

Řekla bych, že prostě rituál je nám jaksi bližší, sklony k nim se "dědí". Ostatně to popsal Jung ve své teorii o archetypech. Rituály tady byly dříve než institucionalizovaná církev.... 

Online žluťásek
8868 příspěvků moje polička 03. února 2017 15:26
Reakce na Šošanah:

Aniž bych se tím chtěla kohokoliv dotknout, tak se mi zdá, že těmhle pověrám mají sklon věřit hlavně lidé starší a ti, co mají tu víru v sobě jakoby hodně zakořeněnou a jsou o ní hluboce přesvědčeni. Prostě jednou je to dané, nad námi je Bůh a díky němu jsme na světě, není potřeba o tom moc přemýšlet. Lidé, kteří byli ve víře vychováni a v průběhu života si třeba neprošli žádnou krizí víry.

Takových lidí dnes už podle mě moc není, o otázkách víry a různých zásadách a dogmatech jednotlivých církví se dá dost diskutovat. Přestože je člověk věřící, neznamená to nutně, že přejímá vše, co církev káže. A katolická církev je podle mého názoru teda dost zkostnatělá a se spoustou jejích stanovisek doporučení mám já osobně docela problém.

Offline baltik
4990 příspěvků moje polička 03. února 2017 16:02
Reakce na JankaM:

ja mam takove prostirani ze scanquilt, svetle bezove a hodne teda chyta barvy od ostatniho pradla (vyprala jsem pulku s jednim pradlem a pulku s jinym a ted mam kazde jine barvy), takze bych minimalne doporucila si k tomu dat ten ubrousek na chytani barev

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 03. února 2017 18:14

Potrefenáhusa & Katrin_kouří_cigarety v pondelok pojdem, musim sa uz konecne odhodlat, lebo ja som asi uplny protiklad hypochondra :-/ predpokladam, ze je to naozaj bud stres, alebo potravinova intolerancia, ale podam hlasanie. ste velmi mile. 

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 03. února 2017 19:29
Reakce na palahniukowa:

Ja myslela, ze kdyz si jdete holit nohy, ze jdete ke gynekologovi a ....

Jinak dejte vedet, mam podobne priznaky a moje dr.nic neresi. Hodinu po jidle mi je zle ja svraceni a slabo. Uz hledam jinou dr ... 

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 03. února 2017 19:48
Reakce na Candance:

nie, nie, gynekolog nie. naozaj som si vo stvrtok rano v bolestiach myslela, ze mi snad prasklo slepe crevo a ako pragmatik (a debil ) pojdem radsej (hoci aj na pokraji smrti) najprv do sprchy, ako k lekarovi - ved nepridem k lekarovi spinava a neupravena  uvedomujem si tento povrchny a idiotsky pristup. no ale najhorsie je, ze k lekarovi idem fakt az v hodine dvanastej - lebo najprv skusam vsetko mozne - od diety cez hladanie priciny a kludovy rezim az po babske recepty...  a vzdy skoncim pri tom, ze je to aj tak moja vina, lebo mam prisernu zivotospravu a nadbytok stresu, tak preco tym obtazovat lekara, vsakze 

nemozu byt tie Vase bolesti vredoveho charakteru? citala som (nj, internety ), ze pri vredoch na zaludku prichadza bolest po jedle a pri vredoch na dvanastorniku na bolest jedenie naopak pomaha... verim, ze zmena lekarky bude prospesna a budete cim skor v poriadku, drzte sa.

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 03. února 2017 19:56
Reakce na Candance:

Hele to je divný, a máte nějakej extra stres teď? A byla ste s tím teda u praktika? Zkuste najít nějakýho gastroenterologa a zeptat se, snad Vás vezme bez doporučení (měl by) druhá varianta je, že až Vám bude takhle zle, tak na pohotovost, ale bude to určo s čekáním a tak..a rozhodně bych zkusila lehčí stravu, jíst míň a teda někdy mi 'na žaludek' překvapivě pomoh actimel. Nicměně, jestli to máte pravidelně, tak by Vás měl nekdo vidět. A zvážet endoskopii.

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 03. února 2017 20:40

Ja byla u dr.ale trochu me vysmala (coz je pro me jako nesmeleho introverta velky problem). Byla jsem ja sono a jdu na kontrolni. Pak mi rekla, ze uz zbyva jen gastro (ale rekla to tonem, jakoze si vymyslim a to mam za trest). Uz hledam jinou a na gastro pujdu, nechci nic zanedbat. Protoze ja vse odkladam a pak se divim...

Matka ma prave vredy. Mne nebyva uplne zle, jen "pocit" na zvraceni. Jidlo pomuze a projevuje se to jen nekdy. Stres mam, ale paradoxne mi prijde, ze uz ne tak velky. Objevuje se to i v klidnych chvilich. Jako napr.ted - jedna jsem pred 1,5 h

Dr.mi nabidla, zda chci napsat nejake leky, abychom vyzkouseliy. To jsem odmitla, kdyz nevim, co mi je.

Offline Torrah
3392 příspěvků moje polička 03. února 2017 21:02

Držím vám palce, všem, kdo máte zdravotní problémy. Stres je fakt svinstvo, postupně rozhasí celý tělo. Držím palce, ať se najdou příčiny a at je líp.

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 03. února 2017 21:32
Reakce na Candance:

Tak jestli máte nějakou gastritidu, tak to může přetrvávat i když už jste 'v klidu' jestli Vás to trápí, tak bych na gastro šla..a helicid Vám můžou napsat pak.

Offline brrr
12370 příspěvků moje polička 03. února 2017 22:17
Reakce na palahniukowa:

Haha, podobně to má moje babička. Jednou se sekla při štípaní dřeva do oka, tak se šla osprchovat, vzít si čisté oblečení a pak zavolat sanitku.

@Candance: linka holení nohou - gynekolog - ... mne taky napadla.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 03. února 2017 22:34
Reakce na brrr:

Tak někteří mojí pacienti přijdou za 3 dny, že jako mysleli, že když přestali vidět,že to jako přejde samo. Takže času na umytí celkem dost.  Bohužel někdy jen teoreticky. Fakt jsem občas ráda,že se na očním pacienti nemusí svlékat. Ale nutno říct, že těch normálních čistých je většina.

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 04. února 2017 12:17
Reakce na Berta:

Jednou jsem při čekání u zubaře z nudy četla všechno, co tam kde bylo vyvěšeno. U ordinace diabetologa byla cedulka s prosbou, aby se pacienti před návštěvou ordinace vysprchovali a vzali si čisté prádlo. 

Přišlo mi to hrozně smutné, ale podle vašich slov to asi nebude ojedinělé.