"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 17:25

Ounz jj, panašovanou rovnou

Nebo tuhle paní poptávala na swapu Harryho Pottera, úplně náhodou s obrázkem vzácného prvního vydání, vůbec nevěděla, že se prodává třeba i za 20 tis. Swapnu za domácí marmelády

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 17:29

žluťásek haha toho pottera jsem tam taky viděla..

mmch, docela mě to překvapilo, kolik ty knihy stojej, přišla jsem na to náhodou už dřív, holt se sbírá všechno a ty první s ilustracema vyšly v menším nákladu, když se ještě nevědělo, jaká to bude pecka? Vím, že ji má kamarádka, která mě doslova přemlouvala, ať si to přečtu, já myslela co to bude za blbost a pak jsem to zhltala

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 17:38

Ounz ano, přesně. Ten první díl vyšel s úplně první obálkou v malém nákladů, pak už vycházela celá série s hodně podobnou grafikou, ale první je první, no.

Na tom prvním vydání má Harry cylindr, na dalších už špičatý klobouk.

Mám k tomu hezkou historku od kamarádky. Měli to původní cylindrové vydání a četli ho oba najednou s bráchou a mydlili se o něj. Máma to už nemohla poslouchat a koupila jim ještě jednu knihu, ale už s tím špičatým kloboukem. A kamarádka nevěděla, že mají dvě a byla úplně v šoku, že je ta kniha kouzelná, že si Harry přes noc převlíknul klobouk

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 17:41

žluťásek to je dobrá historka!  

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 19:52

OunzTak já jsem asi v nějakým poptávkovým a potos je tam epipermnum, většina chce řízek něčeho a nabízí adekvátně tomu, nebo i prachy, pokud to je nějaká raritka. Cokoliv jsem takto pořídila, tak roste. Ale s lopatkovcem tam nikdo neobtěžuje, to je fakt.

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 20:01

Kan no, já nevím jestli nabídka lopatkovce je obtěžování, ale jsme určitě každá v jiné skupině. To co jsem popsala, se tam děje. Ale člověk natrefí i na běžný výměny a lidi v pohodě. 

Offline Anaj
236 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 20:18

Moc prosím o radu ohledně  hudebního nástroje - před časem jsme se zbavili nefunkčního pianina a chtěli bychom koupit "klávesy"  - kde by bylo možno pouštět  zvuk do sluchátek (aby sousedi moc netrpěli), a aby to na druhou stranu nebylo něco nekvalitního. Myšlenka je, že bychom s mužem oprášili své znalosti a dovednosti a že by se hudbě mohla pro zábavu věnovat i vnoučata.  Vím, že před časem proběhla tady na to téma nějaká doporučení, ale nedokážu to najít. Matně si vybavuji, že radou na základě osobní zkušenosti přispívala Pinot Noir . Můžu poprosit o tip? Dík.      

Offline Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 22:11

Anaj mám Yamahu YDP, přesný model už nevím, ale cena byla kolem 28 tisíc. Konzultovala jsem to tu s jednou hudebnicí, jsem absolutně spokojená. Po tom, co si piano u nás vyzkoušela moje učitelka klavíru, koupila si ho taky a po čase říkala, že už hraje jen na něm, je klasickému už nesedá. Hraní do sluchátek je skvělá věc. Koupila jsem ho na kytary.cz, určitě by tam s konkrétním modelem poradili. 

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 22:15

Anaj a chces klavir nebo klavesy. My kupovali dceri el.klavir . Taky Yamaha, tez jsem se ptala Pinot a tez spokojenost. 

Offline Lav
383 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 22:23

Tulipe Victoria RoSa Se zpožděním moc děkuji za tipy na košile!

Offline Anaj
236 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 22:26
Reakce na Pinot Noir:

Anaj mám Yamahu YDP, přesný model už nevím, ale cena byla kolem 28 tisíc. Konzultovala jsem to tu s jednou hudebnicí, jsem absolutně spokojená. Po tom, co si piano u nás vyzkoušela moje učitelka klavíru, koupila si ho taky a po čase říkala, že už hraje jen na něm, je klasickému už nesedá. Hraní do sluchátek je skvělá věc. Koupila jsem ho na kytary.cz, určitě by tam s konkrétním modelem poradili. 

​Díky, odpíchnu se od téhle informace.  Vůbec s tím nemám žádnou zkušenost, tak ráda čtu, že to uspokojí i opravdové klavíristy a dá se na tom i naučit.  Dík i za tip na prodejce.

Offline Anaj
236 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 22:32
Reakce na Candance:

Anaj a chces klavir nebo klavesy. My kupovali dceri el.klavir . Taky Yamaha, tez jsem se ptala Pinot a tez spokojenost. 

​Joj, moc netuším rozdíl. Klavír/pianino, jako kus nábytku, ale ne klasické (to nemá ta sluchátka :-) a taky cena je někde jinde, o váze ani nemluvím. Stěhování pianina s pancéřovou deskou snad, to byl děs! ) Klávesy -mám představu, že je to něco, co se dá skoro "vzít a jít".  Tak možná myslím el.klavír, pokud jste to kupovali podle Pinot.  Vidím, že se ještě při výběru řádně zapotím... Dík za sdílení zkušeností.

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 23:13

Anaj ta digitalni piana nejsou velka. Je rozdil mezi klavesami a pianem. V ZUS  na to kladli duraz, ne klavesy. To piano se dat na sluchatka, ubrat zvuk a nahrat (coz obcas udela dcera a pak mi to pousti misto hrani a ja z kuchyne myslim, ze trenuje).

Offline Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 23:16

Anaj chceš digitální piano. Není velké, ale vzít a jít nelze. Klávesy leda byste s mužem chtěli utvořit Duo Yamaha II.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 23:30
Reakce na Dadoo:

Kan Zu jestli mohu tedy z opačné strany..

Obsluha skleničku uprostřed pití nevymenuje. Nekontroluje skleničky, jestli náhodou nejsou od rtěnky. Pokud host požádá o výměnu, vymění. 

Pokud na ni máš rtěnku, tak na ni máš rtěnku. Není to nic proti ničemu. Předpokládám, že to ale není deset lepkavych vrstev. 

A rtěnku před konzumaci rozhodně neotirat! 

Kdyz to prezenu ad absurdum, znamenalo by to, že je společenský vhodné, aby si ženy při vstupu do restaurace otrely ústa od rtěnky? Zkuste si to představit.. Žena s krásným makeupem si šmrdlá dolů rtěnku, aby náhodou nenechala otisk na sklenice nebo na ubrousku.. Značně nekomfortni.. 

Vůbec! 

Rtěnka se ze sklenky smyje, z ubrousku vypere.

Možná si někdy obsluha vzadu zanadava, že ta baba nahazuje pysky zednickou lžící, ale to je asi tak všechno, co s tím může dělat.

Takže si to úplně výhodte z hlavy, rtěnku na ústa a ubrousek používat, jak se vám hodí. Host se nebude omezovat. 

A po jidle si jít upravit mekeup a rty si klidně zase namalovat.

Ty ubrousky jsou od toho.

Jenom bych otirala do vnitřní strany ubrousku, aby to vypadalo decentně.

​Netuším, jak je to podle etikety správně, ale já se setkávám s tím, že se obsluha zeptá, zda si přeji vyměnit sklenici. Ani mi to nepřijde nijak neobvyklé, takže si teď nevzpomenu, v kterych restauracích. 

Offline Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 23:38

notna a nebyl ten dotaz spíš v souvislosti s dalším vínem, než s upatlanou sklenicí? Když jsme ve větší společnosti, typicky pracovní večeře, kde se otevře v průběhu večera osm různých lahví, dotazy na výměnu sklenice padají. I když nevylučuji, že pohled na některé sklenice vyvolá v obsluze nutkání je vyměnit.

Offline Anaj
236 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 23:53

Pinot Noir Haha, Duo Yamaha II,  ty jsi vtipná   Právě, že rozhodně nechci něco, co by se dalo sbalit a odnést pod paží  , ale něco stabilního a stojacího a aby to aspoň trochu slušně znělo, ne tak "synteticky". A aby při hraní stisk kláves aspoň trochu odpovídal normálnímu nástroji.  Našla jsem nějaké Yamaha - YDP 164 set, to se mi zdá odpovídající Tvému popisu a tomu od @Candance .

Offline Anaj
236 příspěvků moje polička 11. prosince 2021 23:55
Reakce na Candance:

Anaj ta digitalni piana nejsou velka. Je rozdil mezi klavesami a pianem. V ZUS  na to kladli duraz, ne klavesy. To piano se dat na sluchatka, ubrat zvuk a nahrat (coz obcas udela dcera a pak mi to pousti misto hrani a ja z kuchyne myslim, ze trenuje).

​Dík, i za postřeh o nahrávání  a přehrávání místo cvičení, člověk se pořád učí, co je všechno možné, ale děti jsou zpravidla o krok a více napřed

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 12. prosince 2021 00:10

Anaj na me si uz neprijde. Jak ma za tyden vic skladeb nacvicit, tak ja ji to stridam, staci, hrej dalsi od 2.radku jen levou rukou

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 12. prosince 2021 08:48

Pinot Noir S dalším vínem jako myslíš s novou lahví, ale jiného vina? Tak to je nová sklenice automaticky , ne? To se ani neptají. Ale je taky možnost, že jsem extrémní patla a moje sklenice volají po výměně :-D