"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. srpna 2024 13:05

Karja tam, kde jsme bydleli jsme ani nakoupit nebyli, ale kde to bylo už nevím. Ale hele, stalo se nám to i v Rakousku

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 07. srpna 2024 13:40

tak ja zjistila ze na konci vysociny pekarna zavira ve 14h a vietnamec cerstve pecivo nevede, protoze vedle ma tu pekarnu

Janulik03 tak to je jasny ze starici to maji jako zabavu, pokud si chodi sami pro dva rohliky a 10dkg salamu tak je to parada. pokud pak uz nechodi, ale chteli by aby jim to takhle nekdo denne vozil tak to uz je blby no, na to fakt neni kdy

Offline Kokoska
35033 příspěvků moje polička 07. srpna 2024 13:41

Karja tak to je smutny.

49376 příspěvků moje polička 07. srpna 2024 13:41
Offline Karja
44757 příspěvků moje polička 07. srpna 2024 13:44

letfenixa Jako naše babička byla urputná, ale pak jí došlo, že to nejde. Ale jak píšu, nevím prostě, nebyla jsem ten přímej pečovatel a učastník. Ale prostě jí řekni mami, nemám na to čas, budeme spolu jezdit jednou týdně na nákup, vyber si, kterej den, připrav si seznam podle akcí, nemůžu tam chodit denně, prostě to nestíhám. 

49376 příspěvků moje polička 07. srpna 2024 13:48

letfenixa bych rekla ze je to stejny jak s detma, pokud zjisti ze ne neznamena ne, ale "pokud budu dost urputna" stane se z nej ano, tak v tom bude excelovat

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 07. srpna 2024 14:02

notna co jsem teď koukala na domy s pečovatelskou službou, tak za cestu na nákup (buď každou nebo nad rámec) si nechají zaplatit. Kdyz to tak poslouchám, tak to asi nemá jiné řešení. 

K tchýni teď nějak chodí pečovatelka, tak místo toho, aby ji využila na něco, co jí pomůže, nebo si s ní hodinku povídala, tak ji vyšle do vedlejsi vesnice na nákup plastové konve.

Offline letfenixa
10905 příspěvků moje polička 07. srpna 2024 14:10

Karja vieš,  ono sa to dá, ale si predstav, že ten Lidl má tú zľavu v sobotu. Nemôžem byť predsa doma každú sobotu kvôli 5 €! Keď sme bolo vtedy s L. za mužom v Tatrách ako prekvapenie k narodeninám,  ver či nie, normálne mala tú drzosť! mi povedať, že tak ja si chodím lárom-fárom a ona kvôli mne prišla o 5 €!

Ale vtedy som jej teda svoje povedala a vôbec ma nezaujímalo, čo mi ona hovorí. To lárom-fárom jej pripomeniem vždy, keď sa to hodí a keď ma ešte viac naštve, tak sa jej spýtam, kedy naposledy jej pomohol jej syn.

viktorka_od splavu to vieš, že bojujem.

Offline Karja
44757 příspěvků moje polička 07. srpna 2024 14:13

letfenixa Normálně kdybych jela někam v sobotu, dávám jí snad 5€ jako kompenzaci, nebo nevim:-D Jako bojuj, bojuj!

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 08. srpna 2024 13:52

Teď jsem poprvé viděla/slyšela slovo "fligna". Kde se to říká? Nebo od kdy se to říká?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 08. srpna 2024 14:01

Tabea U nás od nepaměti a od dob mého mládí to slyším méně a méně. 

49376 příspěvků moje polička 08. srpna 2024 14:01

Tabea brnenske hantec. krivarna, lez, fales, podvod

Offline baltik
4990 příspěvků moje polička 08. srpna 2024 14:04

Tabea tady vykladovy slovnik :) Priznavam, ze jsem si myslela, ze to ma trosku jiny vyznam, spis tak neco jako klika/stesti, ze neco proslo

Slovo fligna zřejmě pochází z německého Fliege (moucha), často se smyslem návnady jako při muškaření. Jde srovnat s českým „šel na ňé s muchó“, tedy s trikem. V německém argotu „die Fliegen legen“ lákat někoho k hazardní hře; logičtější je však vztah s německým argotem Fliege (podvod), „eine Fliege machen“ (rychle zmizet, doslova „udělat mouchu“).

Slovo bylo přejato do našeho jazyka a počeštěno do podoby fligna. Jedná se o brněnský výraz. Správný je pouze zápis s měkkým i → FLIGNA.

Synonyma

Synonyma, kterými bychom mohli nahradit slovo fligna, jsou: trik, finta, podvod, „něco chytrého, mazaného“, mazanost, přetvářka, lest, úskok, podraz, simulace.

49376 příspěvků moje polička 08. srpna 2024 14:04
Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 08. srpna 2024 14:07

baltik díky! Eine Fliege machen jsem taky nikdy neslyšela. Budu to muset na někom vyzkoušet. Tak to už mám dneska tři nový výrazy (ještě pfropfen - roubovat stromy)

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 08. srpna 2024 21:31

Tabea Flignu znám od dětství, běžně se používalo. Vesnice na jižní Moravě.

Offline barbucha blogger
35940 příspěvků moje polička 08. srpna 2024 22:33

Janulik03 tak to je jasny ze starici to maji jako zabavu, pokud si chodi sami pro dva rohliky a 10dkg salamu tak je to parada. pokud pak uz nechodi, ale chteli by aby jim to takhle nekdo denne vozil tak to uz je blby no, na to fakt neni kdy

​Protože je to stejnej důvod přece - nejde jim o blbej salám ale o společnost: někdo to přiveze to jest někdo je navštíví

Já se toho nezastávám, ani jsem takový požadavky nepodporovala, čas na to fakt nikdo nemá, ale je jasný odkud vítr vane.

Offline barbucha blogger
35940 příspěvků moje polička 08. srpna 2024 22:55
Reakce na 999:

Já už několik dní přemýšlím, kde začíná svoboda jednoho s končí druhého. V historickém jádru města se usídlil bezdomovec. Opravdu hodně špinavý, počuraný a pokálený. Strašně zapáchá. Polehává na lavičkách mezi kavárnami a cukrárnami. Je oblečený jako v únoru, když je mu velké horko, stáhne si kalhoty. Lidé, co tam bydlí jsou nešťastní, ale vypadalo to, že to nemá řešení. Někdo zavolá policii, ta řekne, že nic nedělá, jen leží. Když se dlouho nepohne, někdo zavolá záchranku, ta přijede, řekne, že na nemocnici to není, na záchytku taky ne. On se navíc nenechá odvézt. Technické služby alespoň dokola myjí lavičky, protože nic netušíci turisté si tam sedají, děti po tom lezou. Dnes ho tedy záchranka odvezla, ale předpokládám, že ho dají dohromady a za chvíli je tam zpět.

Mě zaujalo, že policie mluvila o tom, že to nemá řešení, že musí respektovat jeho osobní svobodu. Je to pravda? 

​Dočítám pozdě - a nezávidim!

Kecy o osobní svobodě jsou jen kecy, vono i policajti jsou jen lidi a kdo by se chtěl zabejvat něčím tak odpudivým jako je posranej bezdomovec. Ale - pokud si uprostřed ulice stáhneš kalhoty a vykonáš to, k čemu tě příroda vybízí tak tě přece okamžitě zatknou pro veřejný pohoršení nebo jak se to teď jmenuje. Výtržnictví, že jo! Tady přece veškerá osobní svoboda končí... 

My jsme tu měli jednu houmlesačku docela dlouho, bydlela v budce na stanici autobusu. Samozřejmě se nenamáhala odskočit si pro ty přírodní potřeby někam jinam a podle toho ta budka zakrátko vypadala. Takže znemožňovala ostatním ji využívat... Zašla jsem osobně na 20m vzdálenou (!) policejní služebnu, a to několikrát, dokud ji naši čačtí příslušníci prostě nedonutili vysmahnout. Kecy měli samozřejmě zkraje taky, že to nejde atd. atd. Pche!

Stejně tak bydlel další bezdomovec na stanici v Motole... denně ho tam chodila policie prudit a už je taky pryč. 

Prostě můžeš dělat co chceš, dokud tím neobtěžuješ ostatní. Tím přece zase zasahuješ do jejich práv.

Offline 999
19831 příspěvků moje polička 09. srpna 2024 07:29

barbucha Jak jsem předpokládala, bezdomovec téměř obratem propuštěn z nemocnice a už se zase povaluje po lavičkách... Docela by mě zajímala, jak se tam zpět dostal. Skoro nechodí. 

Offline Manuka
657 příspěvků moje polička 09. srpna 2024 08:13

999 tak mě napadlo zkuste kontaktovat některou charitativní organizaci (armáda spásy, charita atd)
Jejich streetworker by mohl pána přesvědčit, zvlášť jestli má nějaký zdravotní problem, aby se přesunul někam pobytového zařízení. 

V našem malém městě to funguje dobře.