Já už bych teda na děcko v pozdějším věku neměla nervy, myslím, že jako spíš docházej než přicházej. A jedna moje známá má ve 45, a já ji viděla jako těhotnou a myslela jsem si, že je v přechodu, že je taková oteklá. Ona byla s manželem už 20 let bez dětí, tak mě to fakt nenapadlo. Ale stydím se, úplně si to pamatuju, jak jsem je potkala na jedné dětské akci, podivila se, že je to baví, že je to spíš rodinné a na její kila navíc jsem přisoudila, co jsem přisoudila. Teď je ji 47, přijde mi mladá, pěkná ženská, ale holky se mě ptaly proč je to mamka když vypadá jako babička. Ten dětský pohled je fakt úplně jiný.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Evaeva jo a často je ten vrh ještě dva a dva:D:D
Karja to už je skoro jedno![]()
Naši teda mají štěstí, protože ségra je fakt nenáročné a klidné dítě bez výchovných potíží ![]()
No, když ti dítě odejde z domova ve 22 a je ti 42/45, tak máš spoustu času, síly, děláš si po večerech a víkendech svoje aktivity, když cestou domů nenakoupíš, nic se nestane, k drinku přidáš i večeři, neřešíš úkoly, třídní schůzky...každej doplní svoje.
Když si dítě pořídíš ve 45+ máš v jeho 15 šedesát let, když máš kluka, co má furt hlad, taháš nákupy, denně vaříš, řešíš střední školu, doučko, příjimačky...kyselý ksichty jsou asi to nejmenší. Když ve 22 odejde z domova je ti 67. A to ještě pořád chodíš do práce...
Prostě jsem pro model mladý rodiče, třeba ne tak moc mladý jak jsme byli my, to už asi ani není, ale prostě mladý. A ve 45 už prostě člověk mladý není.
A naprosto to nikomu neberu, nevnucuji, chápu třeba že to dřív nešlo, nebo nový vztah.
![]()
A možná jsem dost ovlivněna tím, že muž měl staré rodiče, maminka umřela když nám bylo 18, táta když nám bylo 27.
chtela jsem synovi koupit brusle v profi hokejovým obchodě a prodavač (majitel?) mi řekl, že to není jsko normální boty a že hokejisti nosí boty menší, protože těžiště je na špičkách. Tak vybírej podle nasazení, s jakým budeš jezdit. ![]()
Švagrová má bílý, pravděpodobně botas, 40, zateplený. Takže existovaly určitě. Botas už skončil, myslím. Aspoň jsem dceři loni kupovala nejakej poslední výprodej. Kam od vás jezdíte na led? Do H?
Catherinne no ale zase si svoje děláš do těch 45
TabeaJá si je budu právě kupovat na bazoši, takže to jsem nezjistila, že už nefungují. Hele jezdili jsme do H, protože tam měli veřejné bruslení pro rodiče s dětmi do 9 let, což bylo super, že se tam tak vrkočily ty děti po ledě a žádnej rozvernej teenager je tam nesejmul. Ale letos to v rozpise nějak nevidim, snad to nezrušili, protože to bylo uplně jako geniální nápad. Ale tak ještě není hlavní sezona. Jinak led máme i u nás ve městě, dvě plochy dokonce, ale je tam poměrně dost narváno a je to v uplně blbý časy, takže tam jsem byla jednou:D
Evaeva ano, tenhle argument jsem čekala ![]()
Každému dle jeho přání a preferencí, když to jde!
Catherinne no já byla podle dnešních měřítek taky poměrně mladá maminka
Ale zrovna tohle mi přijde fakt jedno. Spíš, že v pozdějším věku hrozí víc zdravotních potíží (a teď nemyslím při tom těhotenství), takže živit dítě na VŠ může být náročné. Taky nemusíš už mít tolik sil a zdraví na vnoučata.
Evaeva no dyť o tý síle a zdraví je to myšleno. No a vnoučata pak za dalších 40 let, takže v 90 asi moc hlídat nepomůžeš, když už to zavedeme i do těchto detailů.
Karja dekuju![]()
Evaeva to mi prijde jako nejvetsi argument asi. Idealni je neco mezi, ja bych to do 30 proste nedala. Jako mam takove pripady v okoli, ale je jich jako safranu. I mezi vrstevniky jsi s ditetem ve 20 dnes totalne out, protoze najednou nikam nezapadas. Plus jsem v te dobe nemela ani vlastni bydleni ci vyplatu
a muz si neprisel pripraven ani v tech 30. To je taky argument, kdyz mas vrstevnika. Jinak 45 je samozrejme uz extrem, ktery ale byval i driv (treba Zita Kabatova
).
Ale proste se to dnes posouva no, dyt i ty mlade maminky maji dcery, co zacnou s detmi klidne hluboko po 30ce.
Catherinne absolutně si nechci představit mít teď doma deváťaka!
Začínala jsem s dětmi později než vrstevníci a to nejmladší v 36 mi přijde tak akorát, abych mohla případně dělat aspoň trochu funkční babičku. Mám porovnání u tchánů - co zvládali v šedesáti s našimi dětmi a jak jsou na tom o 15 let později s Předškoláky od švagra.
Podle mě je porod ve 40 hranični s ohledem na roky příští.
Evaeva já jsem měla starší dceru ve 28 čerstvých, takže jsem všechny kontroly oběhala, když mi bylo 27 a v Praze na mě koukali jak na zjevení, všude mi říkali, že jsem mladá maminka a mně to teda vůbec nepřišlo (ale my máme vlastně ten starej mentální věk, co:-D). No a rok a pul později mi to tady na venkově teda nikdo neřekl:-D.
Jos já byla ve 28 připravená, do těch 30 jsem chtěla dítě určitě. Muž je stejně starý a ještě by býval počkal, ale věděl, že já moc dlouho čekat chtít nebudu. No nakonec se syn nikoho neptal
(ale do roka bychom do toho šli tak jako tak). Brzy mi to nepřišlo, když to vezmu, tak třeba ze třídy jsem byla třetí holka a pátá celkově, spousta dalších dětí pak byla třeba do dvou let. Mně naopak přijde pozdě těch 35, kdy jsem měla posledního. Právě když jsem si to spočítala, do kdy nám bude viset na krku.![]()
Catherinne hele ale tohle me vzdycky zajimalo. Co je na tech pubertacich tak sileneho. V 15,16 o me nasi vubec nevedeli. Starosti nula, jasne museli me zivit. Ale zadny kojeni, vodeni do skoly, uceni se do skoly
. ..muz v tom veku dost paril, ale tak to neovlivnis. V tu dobu uz jsou karty rozdane
Teda teď jsi mne rozesmála. Já byla taky ultravzorná, ale kolik je takových? A ani nemusí být "problémoví", jednoduché to fakt neni. A karty rozdané? No bohužel, list se může obrátit kdykoli.
Karja mně to teda nikdo neříkal, závidím
Mně to taky brzy nepřišlo.
Ale teď mi někdo říkal s třetím, teda ne, že jsem mladá, ale že vypadám velmi mladě. Nevěřil, že je třetí . Tak to potěšilo.
Evaeva mas tam strasne uzke okno ale. Spousta holek kolem me se treba takhle zacla snazit, ale klidne to pet let trvalo (i vic u jedne, nebo to nevyslo nikdy). Anebo vidim, ze by uz davno chtely a proste neni s kym. Sikovne, hezke, emancipovane....a ta porodnost u nas raketove klesa. Ted jsem nekde cetla ze za letosek to bude tak 80tis deti. To je skoro 10tis pokles za rok. Takze budme jako spolecnost radi i za tu odlozenou porodnost
.
Sweet Potato neber mi iluze! Nejhorsi je proste prvni rok
,uz bude jenom lip!
Jos jasně, tak já samozřejmě beru ten ideální stav, kdy to lze, když chtějí. Ale nepřipadala jsem si nějak exoticky s prvním dítětem v 28 asi nikde. Já nekopu za žádný tábor, všem přeju hlavně, ať se jim podaří dítě, když chtějí
Podle mě je porod ve 40 hranični s ohledem na roky příští.
To mi připomnělo mojí ségru - když jsem poprvé otěhotněla, bylo mi 34, a ona mi sdělila, že jsem na dítě moc stará a jako nejzazší věk pro početí považuje 32 let, což byl, "shodou okolností", její případ ![]()
Jinak tuhle jsem si spočítala, že moje babička, ročník 1920, měla mojí mámu v 35! Máma to pak zas vyrovnala, že se vdala v 19, a já to pak zas protáhla...Teď abych se bála, že moje holky přijdou v 18 s outěžkem ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí