"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 17:14

Nemá někdo z vás zkušenost se z. ú. Acorus, popř. s Intervenčním centrem Praha v ulici Chelčického /obě se zabývají pomocí obětem domácího násilí/?

Offline slniecko admin
19586 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 02:36

černá káva

dala by som to do nejakej dobrej cistiarne. Vlna moze byt problematicka. Navrch nevies, ake je to farbivo, pripadne ci je to farbivo, alebo farba nejakej zlozky.

Ktory je to parfem?

Offline Tabea
8168 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 02:41

slniecko Tabea aký je vlastne rozdiel medzi reálkou a gymplom?

přenesu to sem z nakupování....

Gympl nepřipravuje na zaměstnání, ale na studium VŠ, po 12., nebo 13. třídě je zakončen maturitou. V šesté třídě přibyde 2. cizí jazyk (obv. FR nebo Lat), od 8. třídy specializace (humanitní, přírodovědná, múzická, ..). Na gymnázium můžou (ale nemusí) přestoupit děti, které mají na přestupním vysvědčení ve 4. třídě (na první pracovní den v květnu ) průměr z předmětů matematika, němčina a HSU (Heimat- und Sachunterricht - ja si tomu říkám vlastivěda) do 2,33.

Reálka je ukončena odbornou zkouškou po 10. třídě. Pak lze pokračovat další odbornou školou nebo studovat dál a složit maturitu. Od 7. třídy se volí specializace: matematicko- přírodovědná - technická, obchodní, francouzština, zdraví a výživa, múzická, sociální. Na přestup je nutno mít z M, D a HSU průměr do 2,66.

Ještě existuje Wirtschaftsschule (obchodní škola). Ta je od 5. nebo 6. třídy a je ještě praktičtější, než reálka. Tech je ale fakt málo. Taky průměr do 2,66.

Pak je ještě Mittelschule, tam berou ty, co nemůžou nebo nechtějí na ty dvě horní školy. I z Mittelschule lze pokračovat k maturitě a studiu VŠ, ale už je to náročnější.

Pokud dítě na gymplu neprospívá, je možno ho stáhnout na reálku. Z Mittelschule lze přestoupit na reálku do 6. třídy, ale je třeba mít průměr u Němčiny, matematiky a a angličtiny 2,0.

Tohle je bavorský systém. Jiné spolkové země to můžou mít jinak. 

Offline slniecko admin
19586 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 03:02

Tabea ďakujem, je to veľmi zaujímavé.

Offline Garfie
28596 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 03:47

Tabea To je fakt zajímavé...takže vlastně "roztřídí" děti ještě dřív než u nás? 

Kdybych měla odpovědět já, tipnu si že reálka je víceletý gympl. :-) 

Offline Tabea
8168 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 04:50

Garfie jj, třídění je hned ve čtvrté třídě.
Ředitelka jedné té reálky vyprávěla, jak její dcera, jedničkářka, šla na gympl a tam se tak zhoršila, že málem musela sestoupit na Mittelschule. Ty sestupy nejsou (nebyly) tak výjimečný, co jsem pochytila z okolí. O vzestupech (a velké prostupnosti) se mluví na těch informačních schůzkách. Myslím ale, že dostat se z Mittelschule na VŠ bude potřebovat hodně velkou dávku úsilí. Každopádně všichni varují před tím, dávat dítě na školu, kde je od začátku jasný, že to bude na dřeň. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. zaří 2025 08:04

Tabea máte hodnocení 1 až 5 jako u nás?

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 09:14

Tabea

Mne na tom fascinuje ta absolutní závislost systému na známkách. Když si představím, jaké jsou tady rozdíly v klasifikaci, klidně jeden celý stupeň mezi přísnými a benevolentní školami. Opravdu by mě zajímalo jak Němci řeší nějakou porovnatelnost? 

Existují nějaké srovnávací testy mezi školami?

Ale co jsem zatím vyčetla, protože nás to možná čeká, že i na VŠ se v Mnichově přijímá podle průměru z maturitního vysvědčení. No německé budiž, ale oni do svého systému přepočtou i cizince nějakým koeficientem.  

Offline Jos
příspěvků moje polička 28. zaří 2025 09:35

Garfie ja si zas myslela ze je realka proste matematicky zamereny gympl. Na realku chodil deda a pak sel na vysokou. Ale bylo to za 1.republiky, jeho bratr lekar chodil na klasicke gymnazium...

continuity ty prumery na vysokou se jeste nezrusily? Ja se takhle dostala na dve fakulty, na zuby jsem nesla (ale i tam byvh se dostala). A stejne jsem sama uznala, ze pujdu tam, kde jsem pekne prosla dvema koly prijimacek a nemela to za pofiderni zasluhy. 

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 09:42

Jos

píšu o Německu, konkrétně Mnichově (doplnila jsem to do příspěvku), tady je to škola od školy. 

Offline Tabea
8168 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 09:43

Evaeva

Hodnocení je 1 až 6. Šestka je nejhorší. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. zaří 2025 09:50

Jos tak to já úspěšně prošla dvěma koly přijímaček a pak šla tam, kam mně vzali na průměr (tady to není z maturity, ale ze čtyř vysvědčení na SŠ, jen pro doplnění, ty to určitě víš)

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 09:53

Tabeaještě k tomu pro úplnost dopiš, kolik dětí má jedničky. Protože tady to vypadá takhle. 

Offline Tabea
8168 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 09:57

continuity srovnávací testy se píšou ve 3. třídě (Vera-3), ale tam lze zjistit jen to, jak to zvládlo dítě. Jak si vede škola ne. 

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 09:58

Evaeva

Brát z průměru vysvědčení ze střední je už podle mně úplně na hlavu. Mezi středními školami jsou propastné rozdíly, jak v obtížnosti, tak klasifikaci. 

Ta maturita nastavuje alespoň nějaké jednotné kritéria, i když ne vždy. 

U nás třeba má půlka studentů certifikát z Aj na úrovni C1 (vyžadována úroveň pro maturitu je B1). Podobně to bude na Alejí, tam se dokonce z jazyka, že kterého má dítě nějaký certifikát už nedalo maturovat? Ale možná si to pamatuji blbě. 

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 09:59

Tabea aha, no ty Scio dělají alespoň průměry za školu a celostátní průměry. 

Spíš by mě zajímalo, jestli někdo porovná výsledek dítěte v testu se známkou na vysvědčení. Protože tady jsou z toho výstupy, že mezi školami jsou rozdíly až ten jeden stupeň.  

Tady známky takovou váhu v přijímacím procesu nemají, ale mají velký vliv na ambice děti. Proto je to špatně. 

Offline Tabea
8168 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 11:02

continuity vubec netuším, jestli jsou z toho nějaké veřejné výstupy. Spíš bych řekla, že ne. Nevím ani, jak dopadla třída v testu. 
To známkování mi přijde proti ČR přísnější, ve smyslu jaká známka za kolik procent bodů v písemce. Mam pocit, že jsem jediná, komu přijde divné, že děti dostávají známky z ústních zkoušení a ani dítě ani rodič nevědí, co dítě dostalo, nebo že vůbec něco dostali. Takže pak je při schůzce divení. S kýmkoliv jsem se o tom bavila, tak jen pokrčil rameny, že to tak je. Plus pro mě bylo nové, že pololetní známka je jen průběžná. Známka na konci roku se počítá ze všechno známek za školní rok. Dočetla jsem se, že je teoreticky nějaký váhový rozdíl mezi prvním a druhým pololetím, ale netuším. 

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 11:13

Tabea to je fakt divný systém a nemyslím tím to přísnější známkování, to je za mně v pořádku.

Jako chápu nějaké regionální rozdíly, sama jsem si na některé rozdíly v českém školství zvykala obtížně, ale tohle je hrozně netransparentní,ještě v kombinaci s tím, že ty známky rozhodují o všem.

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 11:57

continuity Počkej, na maturitu je teď vyžadovaná B1? Protože mi psala učitelka AJ od mladšího, jestli by nemohl chodit na přípravný kurz na certifikát na úrovni B1. Ale on je sedmák! Buď je to něco jiného nebo je to tak lehké?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. zaří 2025 12:06

continuity teď má maturita plus mínus stejnou úroveň. Za nás byla školní, ne státní. Ty vš, které berou na průměr, počítají s tím, že během prvních dvou semestrů dost lidí vyhází. Jestli je to dobře nebo není, neposuzuju. Mimochodem na matfyz tenkrát brali kohokoliv, kdo tu maturitu složil.