pecka M&S
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
@Raduza Já si nechala udělat multifokály tento týden v Lentiamo, mají 50% slevu právě na multifokály. Vybrala jsem si obroučky za cca 7500,- a celkem se skly jsem zaplatila cca 22500,- . Nevím jestli jsi z Prahy teda.
Jsou i v Brně.
mirajo díky, prostuduju.
Alida díky za tip
Raduza Tohle už budou druhé brýle od nich, změnily se mi dioptrie (jsem slepota prostě
). A s těmi brýlemi co mám dosud cca 2 roky jsem spokojená, vše OK.
Nedělala jste si některá, nebo některý z vašich blízkých, doktorát při práci, ve čtyřiceti, se dvěma malými dětmi? Jak moc náročné to bylo?
dzizisketa doktorat ne, ale atestaci delala velka cast kamaradek az ve veku od 35 vys vetsinou s 2 detmi. Narocnost velika, nutnost kurzu mimo bydliste, uceni nekolik mesicu a k tomu vetsinou nekolik 24h sluzeb mesicne v obdobi predchazejicimu atestaci. Nakonec to zvladly vsechny, ale tezke to je moc. Jenze nakonec bys litovala, ze jsi do toho nesla. Drzim palce!
dzizisketa Švagrová to zkoušela a nedala to. Tam to teda myslím ztroskotalo i na tom, že by jim to v případě, že by po doktorátu zůstala v akademické sféře, úplně nevycházelo finančně. Ale tobě by se asi doktorát do stávající práce hodil, ne? Tak asi záleží nejen na tom, jestli tě podpoří rodina, ale taky jestli tě podpoří zaměstnavatel. A v takovém případě bych řekla, že by to mohlo jít zvládnout.
dzizisketa Moje kamarádka si taky dělala se dvěma dětma. Byla ale ještě na mateřské, plus její manžel dost kmitá doma a mají i hlídací babičku. Manžel pracoval na směny a ona si tak mohla dopoledne leccos vyřídit ve škole a tak.
dzizisketa asi záleží na hodně okolnostech, především na tom, jak moc je to spojené s tvou prací a jak moc času bys musela tomu vyhradit extra. A taky, jaké jsou u vás podmínky, u nás je to několik publikovaných článků, takže si nedokážu představit, že bych při tom frmolu ještě generovala nějaký data a psala vědecký publikace, pokud bych třeba to samý stejně nepotřebovala do práce, nebo bych už něco neměla. Na druhou stranu je na to celkem asi na 9 let, tak aspoň zkusit to můžeš:-) Jen se teď změnily pravidla a prej školitelské instituce budou penalizovány za doktorandy, co to nedodělají za 4 roky, tak bych se radši zeptala, aby tě do něčeho takového netlačili, i když asi bys stejně nebyla prezenční student ne? A tam je to možná fuk. Nevím.
A taky bych si zjistila, jak u tvého oboru probíhají státnice, někde to bývá zkouška napříč celým širokým oborem, což je časově náročnější na přípravu, jinde rozprava nad vlastní odbornou prací.
Raduza vitej v klubu. Ja mam bryle dvoje (dalka, monitor), cist zvladam zatim bez, no co ti budu, je to voser.
moora Dik. ![]()
A ja k tomu ešte veľký rozdiel medzi očami, cca 3 dioptrie, takže čo jedno oko vidí dobre, druhé už nie.
Mám to taky, a to je v tom vyšším věku naopak výhoda.
Protože dlouho nebudeš potřebovat brýle na blizko.
continuity akože áno, ale už som si dala vyrobiť okuliare na "menšiu vzdialenosť " - na ručné práce. A je to konečne akurát.
Nedělala jste si některá, nebo některý z vašich blízkých, doktorát při práci, ve čtyřiceti, se dvěma malými dětmi? Jak moc náročné to bylo?
Zjisti si přesné podmínky pro absolvování doktorského studia přímo na instituci, kde bys případně chtěla studovat (může se to hodně lišit).
Od letošního září už studující v prezenčním studiu pobírají doktorský studijní příjem, což je de facto ekvivalent asistentského platu, takže i pracoviště, kde ten doktorát dělají, si více nárokují jejich čas a práci. Pro studující v kombinované formě studia to neplatí, ti neberou nic, ale i tak musí splnit stejné požadavky jako ti prezenční (například zapojit se do vysokoškolské výuky, do projektů na pracovišti, kde doktorát dělají, atd.).
Současná celorepubliková koncepce doktorského studia je nastavená tak, že absolvent by se měl uplatnit v akademické sféře. Z toho plynou požadavky například na absolvování souvislé zahraniční stáže (někde umožní rozdělit ji třeba do dvou pobytů, ale setkala jsem se i s požadavkem absolvovat minimálně 30 dnů bez přerušení), na účast na konferencích a hlavně na publikační výstupy, které není takový problém vytvořit, ale spíš uplatnit (na některých univerzitách vyžadují určitý podíl publikačních výstupů v databázích WoS a Scopus). Napsat samotnou disertaci a složit disertační zkoušku je na tom všem vlastně to úplně nejlehčí a nejjednodušší.
Někde tlačí na školitele, aby studující zvládli studium ve stanovené době (obvykle 4 roky a maximálně následující semestr); i studující v kombinované formě jsou zátěž pro školu, protože odčerpávají kapacitu školitele (který by už zatím mohl vést někoho jiného); navíc to "kazí" manažerská data programů. Proto se mnohdy studující setkávají i s jistým tlakem ze strany školitelů (na které zase tlačí oborová rada).
Promyslela bych si, jaké případné benefity úspěšně absolvované studium přinese (zvýšení platu, možnost vykonávat vedoucí funkci na pracovišti atd.), a zda ten stres a ta časová oběť (méně času na malé děti i na partnera - to je asi to nejhorší a je to čas, který se už nikdy nevrátí; nutnost zajistit děti a domácnost i na dobu delší nepřítomnosti atd.) za to stojí.
dzizisketa náročnost pravděpodobně bude souviset s tím, kolik práce na doktorátu bys mohla udělat v práci (předpokládám tedy, že jde o oborový dálkový doktorát, ne že odejdeš z práce dělat doktorát), například jestli výzkum z práce můžeš podat jako výstup doktorátu. Ideální by bylo, pokud by instituce, ve které pracuješ, byla provázaná s institucí kde bys doktorát dělala, ale vlastně nevím, jestli to v Čechách jde.
Pak je už bylo psáno, jaké jsou podmínky - jestli je zahraniční zkušenost nutná, jestli je učit nutné, pokud ano, jestli ti na to v práci dají nějaké volno...Kam je potřeba posílat články, aby se to počítalo. Jestli je nutné učit...Jakých konferencí je třeba se zúčastnit (v Čechách, v zahraničí...)
Umím si to představit, když už jsou děti ve školce/škole, máš podporu rodiny a případně i zaměstnavatele a jsi smířená s tím, že se na pát let kousneš.
Máte prosím některá zkušenost s pánvemi green pan?
Maze nekdo LED masku?.kterou?.funguje to?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí