barbucha Pinot Noir presne, tahle "kreativita " me vzdycky akorat vytoci
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Janulik03 Možná jo, pokud něco podobného dělají v hodinách a ucitel mu to ukáže jak na to. Nebo pokud jak psala zlutasek nějak běžněji řeší nějaké podobné rébusy v časopisech a tak;-).
Já myslím, že je to spíš cvičení na myšlení mimo zajetý koleje, než matika.
mozna, ale ve treti tride, kor kdyz to zjevne neznaji, jinak by asi nebyl vzneseny ten dotaz?
jako ja chapu, ze clovek ktery je na matiku nadany to vidi, clovek ktery tento typ uloh zna, ten taky. ale my ostatni jsme v pytlu, tak uplne nevim co to ma za vyznam jako du pro tretaka
viktorka_od splavu jako úkol je to blbě, ten má být jasný na první pohled, něco, co děti dělají o hodině, znají to.
to je přeci jedno jestli to vyřeší nebo ne, pokud za to nedostane pětku. cenu má, i když se nad tím zamysli a ve škole si to řeknou společně.
Celá ta Hejnova matematika je na tom procesu hledání postavena. Představa, že děti mají dostávat jen úkoly, které už jednou udelali, je celá zle a nejenom v matematice. Mají se učit hlavně hledat řešení, zkoušet jiné přístupy.
continuity akorat v tomto veku se to zvrtne v ukol pro rodice, zejo. tak ty postupy by snad meli hledat v hodine s ucitelem, ne aby to suploval rodic.
continuity ale ne doma, pokud mluvíme o dětech z prvního stupně
jestli je to nenaučíš na prvním stupni na jednoduchých věcech, na druhém stupni to bude bolet ještě víc, protože nedostanou úkol na pět minut, ale referát, který zabere celý večer.
continuity podle me teda vubec neuskodi, kdyz za ukol dostanou zopakovat si neco, co delali v hodine. Nove postupy by jim mel vysvetlit ucitel, ne aby nad tim museli badat rodice.
Edit - tim opakovanim myslim postup, princip, ne ze budou pocitat stejne priklady.
continuity jenže škola nemá být záležitost celé rodiny, děti nevzdělaných rodičů mají mít stejné šance
continuity jenže škola nemá být záležitost celé rodiny, děti nevzdělaných rodičů mají mít stejné šance
![]()
continuity moje deti si delaly ukoly samostatne odjakziva. ale z matematiky ja je rozhodne nic nenaucim (a ne zeptej se tatinka nepomaha, ten bud nebyl nebo jeste vic blbej)
Kokoska jj, a některým to vydrží až do zaměstnání. Nové postupy by měl vysvětlit šéf, aby nad tím nemusel bádat zaměstnanec. Před hodinou mi to řekla nová kolegyně, že ji kolega nepředal agendu dostatečně (vznikla úplně nová okolnost, kterou nemohl předvídat a už vůbec ne ovlivnit).
Mají bádat do začátku, na úkolech přiměřeně obtížnosti. Ale cesta pět let budou dělat jen to, co už jim někdo vysvětlil, je úplně smrtící. Protože to vezmou jako normu. Pak nastane diskuze: ale takovou slovní úlohu jsme ještě neřešili.
Já se kvůli tomu hádám i s dcerami a to dostávají otázky na přemýšlení i v hodnocených testech. Celý náš školní systém je založený na memorování, počítání podle postupu a opakování toho, co jim už někdo řekl.
Asi se tady neshodneme ale za mně je to celé špatně, špatně, špatně a zlatem vyvažovat každou učitelku, která to tak nedělá.
Jak vůbec nechápu, proč si myslíte, že to má být úkol pro rodiče. Prostě má ditko doma podumat, ať už bez rodiče nebo s ním. Problém by byl, kdyby za to dostalo pětku. Pokud se učitelka druhý den zeptá, jak to komu šlo, jak nad tím přemýšlet, co třeba vyzkoušel, přeci se nic neděje, i kdyz to nevyřešil. Společně na to třeba přijdou, ale byla tam ta fáze přemýšlení.
continuity podle me teda vubec neuskodi, kdyz za ukol dostanou zopakovat si neco, co delali v hodine. Nove postupy by jim mel vysvetlit ucitel, ne aby nad tim museli badat rodice.
Edit - tim opakovanim myslim postup, princip, ne ze budou pocitat stejne priklady.
Jenže je nemůžeš naučit všechny kombinace problémů, které se můžou vyskytnout v životě. Bez toho, aby se učili hledat řešení novych zadání samostatně, se to nemají jak naučit.
continuity zalezi na situaci. Pokud je naplni prace toho zamestnance nove reseni vymyslet, asi mu to tezko vymysli sef nebo kdokoli jiny. Pokud je to o pouziti dejme tomu nove technologie, jsou na to skoleni. Asi se nebude od delnika vyzadovat, aby si sam zjistil, jak pouzit soustruh s novymi funkcemi.
continuity jak pise kokoska. ty zijes v uplne jinym svete, ale vetsina lidi v zivote nic nevymysli
Mluvíme o me podřízené, v expertní roli. Pokud chceme pro naše děti roli u pasu, tak samozřejmě můžeme nároky na školství přiměřeně snížit. Jenže ja to pro svoje děti nechci, dokonce ani pro cizí, ja chci znalostní společnosti. (navíc si myslím, že podobné práce bude čím dál tím mín)
A pokud je k tomuto přemýšlení nedovede škola, tak nevzdelani rodiče už vůbec.
Méně vždy překvapí, že tady se vždy obdivuje, co ve škole zvládnou děti od Garfie , ale to plati jen do chvíle, kdy se to netýká těch našich. Tak už je nutné přistupovat kdoviproc jinak.
Protože část lidí nikdy nebude schopna přemýšlet samostatně, tak to ve škole nebudeme učit nikoho? Nebo co je za tím za logiku?
A je to samozřejmě blbost, i ta asistentka, truhlář nebo elektrikář potřebuji přemýšlet nad novými problémy. Resp. když to zvládnou, dá jim to úplně jinou perspektivu. A to myslím problémy v jejich oblasti, typu,vymýšlím jak zorganizovat administrativu. ne žeby měli počítat diferenciální rovnice.
já jsem se taky hned jala rozčilovat, co je to za pořádky, ale pak mě napadlo, že to bude asi na "out-of-the-box" přemýšlení, vlastně doslova. takže souhlasím s continuity a tabea. jsem člověk, který by na to asi přišel, ale potřebovala bych tak tejden :)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí