continuity ja souhlasím s tim, co píšeš. Já teda očekávám i od manuálně pracujících v u nás v práci, že mi řeknou, co je na jejich procesu, pomůckách, atd. blbě a jak to vylepšit. A aktivně se jich vyptávám(e), co je právě štve a jak to nejlíp vyřešit. Aneb: Nechci slyšet problémy, ale jejich řešení. ![]()
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
continuity ale urcite. akorat pokud je k tomu nevedou rodice (jestlize na to mentalne nemaji), muzou z toho vykrocit za pomoci skoly. ale ZA POMOCI, neze zustanou bez pomoci. a jako jasne, pokud v nektere skole maji ukoly typu nejak to zkus vyresit a kdyz na to neprijdes, popovidame si o tom v hodine.. to musi byt uzasny, jojo. ale neslysela jsem o takove. nebo proc se teda rodic tady pta na reseni, jestli to ma dite s ukoly takto nastavene??
Mňa by pri tom príklade zaujímalo skôr, či to vyrieši tretiak, nie dospelý človek. Myslím bez pomoci. Takže skôr by som sa spýtala učiteľa, či je to bežné a ako sú deti úspešné.
Vidíš a mně vlastně přijde, že to spíš vyřeší ten třeťák, který není tak zatížený tím sudoku (taky jsem ho tam viděla jako první) a podobně.
Že má prostě to myšlení takové otevřenější. Jako pro kreativitu mi ten příklad přijde dobrý.
continuity trochu to prekrucujes. Nikde jsem nepsala, ze by se deti nemely ucit premyslet, jen ze podle meho nazoru nevadi, kdyz si doma zopakujou, co se jim vysvetlovalo ve skole.
continuity Souhlasím s tebou. A dodávám, že není nuté, aby se každý naučil všechno, ale aby měl každý možnost se naučit a aby byl schopen vyhodnotit právě na základě zkušenoství, které mu má škola poskytnout, svoje možnosti a limity. Mně třeba vadí, že toto se dost často vysvětluje až u příprav na cermat testy, jak si vyhodnotit úkoly, dělat nejdříve ty, které mi jdou snadno, a až pak ty, které jsou pro mě těžší. A hlavně, že není účelem, aby každý vyřešit všechno!
mozna, ale ve treti tride, kor kdyz to zjevne neznaji, jinak by asi nebyl vzneseny ten dotaz?
jako ja chapu, ze clovek ktery je na matiku nadany to vidi, clovek ktery tento typ uloh zna, ten taky. ale my ostatni jsme v pytlu, tak uplne nevim co to ma za vyznam jako du pro tretaka
myslím, ze pro třeťáka ma význam to, že se na ten úkol má zkusit podívat z jiné strany, než z té, co ho napadá jako první, druhá, třetí. Protože příště, když bude muset vyresit něco jiného, zkusí hledat v nových vodách.
viktorka_od splavujá nevím, proč konkrétně se ptá teta coralline, ale u nás to došlo tak daleko, že učitelka zabavila dětem pracovní sešity na Hejného, protože ty aktivní matky s dětma dělaly věci napřed, aby to už ve škole uměly.
Ač teda ucitelka dva měsíce trpělivě vysvětlovala, že to funguje jinak nemají to dělat.
Prostě jsme všichni zatížení tim školstvím pomalu za Marie Terezie, kdy vše bylo nalinkovane, jasné a předepsané. Jak říkají učitelé, největší překážka změny školního systemu jsou rodiče.
jako ja chapu, ze clovek ktery je na matiku nadany to vidi, clovek ktery tento typ uloh zna, ten taky. ale my ostatni jsme v pytlu, tak uplne nevim co to ma za vyznam jako du pro tretaka
Nemyslím, že to souvisí s nadáním. Nejsem na matiku tupá a řešení vidím, ale prostě mi vadí tenhle freestyle, kde pro každý sloupec platí jiné pravidlo.
notna continuity Já souhlasim s váma, ale stejně si myslim, že to není zrovna vhodná ukázka tento příklad:D Ale tak ono by to možná vyznělo jinak v barevné učebnici a kdo ví, co tam bylo na stránkách před tím, třeba něco názorně obdobného toho rozkladu na desítky nebo tak;)
Tabea já si myslím, že by to ale měli dělat ve škole. Předložit problém, hledat řešení, diskutovat... Nebo teda má být dopředu řečeno, že to je takový špek, a že je paní učitelka zvědavá, kdo co vymyslí.
Ale my nevíme, co jim k tomu učitelka řekla, jaký dělali jiný příklady předtím, jestli už měli jiný aktivity na rozvoj hledání nelineárních řešení, ... Nebo to víme a já tu omáčku k tomu zazdila?
continuity Nám taky švagrová posílá špeky ze synovcovo úkolů z matematiky, protože my to s mužem na rozdíl od ní vždycky vyřešíme ;o) Ale obecně si myslím víceméně totéž co ty, mělo by se na to dítě snažit přijít samo (a myslím, že má i větší šanci než dospělý, protože nemá tolik zažitých vzorců). Akorát po srážce s naším školstvím trochu váhám, jestli jsou ty učitelky tak uvědomělé, že pak za nevyřešený úkol nerozdávají černé puntíky.
Tabea jasně, nevíme. Odpovídám obecně
continuity jo tak to je pro me uplne jiny vesmir tito rodice![]()
Pinot Noir pri tve profesi by bylo divny, kdyby ti to nevadilo, takova anarchie!![]()
Já ani nevím, jestli je matka, co na to přijde obratem, taková výhra. moje mladší dítě podobný úkol vždy přineslo po 30 vteřinách přemýšlení a já na to koukala 30 vteřin a povídám: vím a teď na to zkus přijít.
Vždy ji to příšerně vytočilo, proč má nad tím přemýšlet, když je řešení už dostupné.
Pak jsem se už naučila to zamlžit, resp. v šesté třídě přišly úkoly, kde jsem musela přemýšlet i já a síly se vyrovnaly.
continuity jo tak to je pro me uplne jiny vesmir tito rodice
No jak se tady řešil ten čas strávený s dětma, tak 70% času co s mladší travim teď, je škola. Ale mně to baví, nakonec jsem ráda, že v pubertě přijde za mnou alespoň s něčím. jen bych občas nemusela řešit myšlenkovou mapu z informatiky v devět večer v canvě, kterou vůbec neznám. ![]()
Ja som sa pýtala práve preto, lebo neviem, či to bola domáca úloha a známka za ňu, alebo je to bežná príprava v tej konkrétnej škole, alebo je to úloha na zamyslenie s následnou debatou v triede. A tiež to bol odo mňa akoby prieskum, či to ti tretiaci teda vedia. Nepotrebujem poučenie, že keď sa deti nenaučia premýšľať, budú sprostí, a skončia za pásom,
, aj tak tam niekto robiť musí.
Janulik03 Většino se už ukoly neznámkují;)
Karja myslím, že podle MŠMT se ani známkovat nesmí
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí