viktorka_od splavu já mám ráda péřovku, ale tu prošívanou, tu duchnu ne, protože ta mě uzemní a pak mám ty sny o dušení. Mně v zimě peří hřeje a v létě chladí:D. Ted s ním nejsem spokojená z pohledu udržby, ono to fakt časem všude lítá při povlíkání., už mi to lítá i z novějších peřin....ale nějak se mi nechce do jiného materiálu
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Karja Já mám tu péřovou duchnu u našich na chatě a spím pod ní moc ráda, právě kvůli tomu uzemnění. Akorát se to blbě stele, aby to ustlané vypadalo nějak úpravně :o)
Asi bych taky byla kandidát na zátěžovou přikrývku, kdybych si neříkala, že další krám do domácnosti fakt nechci ![]()
Zina ja mam obyc perovou deku z ikey a v zime si pres to davam kousavou vlnenou deku (z tkalcovny Strmilov
) docela dost to uzemnuje
Karja tak az se ti zachce, doporucuju vlnu. nic z toho nelita a vlastnosti spis lepsi (v peri se fakt potim jak cune)
jinak polstare mam z toho duvodu uz ve dvou povlacich pres sebe, tam teda nic nez peri nesnesu ale fujky
viktorka_od splavu merino mam taky, besky a je to skvela deka
viktorka_od splavuTak vlna mě vůbec nenapadla. Máte to někdo? Je v tom teplo? Je nějaká ozkoušená značka?
Já právě už musím dát péřové peřiny na vyčištění a i teda přešití, to je poměrně velká suma a nevím, zda se mi do toho chce, protože, ted jsem se koukla na ty naše novější, to je asi 8 let staré peří Mareš a už jsou ty rohy rozdrblé, zase to začne lítat. Takže bych si mohla nechat péřové polštáře tam nějak náhradu nevidím no:D
Karjababička kdysi měla ovce a když už pak ceny ve výkupu vlny byly o ničem, tak nechali udělat deky. Jako ok, pro alergiky dobrý, ale já v tom spím nerada. Polštář je moc tuhej a deka taky. Kvalitní péřová peřina/deka tě hezky obejme, tohle není tak ohebný. Já teda snesu už jen péřový polštáře. Když spím někde na umělý hmotě, tak hodně trpím.
Tabea Tak já snad musim jít spát k nějakým lidem, abych věděla do čeho jdu;)
Karja ok, napíšu mámě, ať ti dneska ustele. ![]()
Karja Máme jednu přikrývku z ovčího rouna. Výrobce nevím, dostala jsem ji kdysi od prarodičů. Je dost těžká a tuhá, jak píše Tabea , neobejme tě to tak pěkně jako péřová. Povlékám ji jako běžnou přikrývku, takže peru jen ten povlak. Přikrývka se nevejde do pračky na 8kg, musí do čistírny. U nás si ji nikdo neoblíbil, dostávají ji návštěvy, když jiné přikrývky už nejsou. Jinak spíme v peří, nechávám čistit a přešívat tak jednou za 7-10 let přikrývky. Polštáře častěji, ale nemám přehled, jak často, točíme jich víc. To ty polštáře se dají i vyprat v pračce.
Karja ty Besky jsou skvely, nic tuhyho ani tezkyho, mam teda nejakou lehčí levnejsi, protoze i tak to byla dost rána
Karja U našich spím pod přikrývkou z velblouda, dostala jsem ji prominentně, aby mi těžká péřová nezavalila mimino
a spí se pod ní dobře, je lehčí než peří, teplá a ohebná. Kdyby tě to zaujalo, můžu zjistit podrobnosti, naši ji mají už docela dlouho.
Myrtila J8 vubec nevím, jestli do toho jít, je to fakt drahá věc si jen tak pořídit, zda bude vyhovovat nebo ne....Potrefenáhusa Jako jo, na těch produktovkách to vypadá fakt jako peřina, ale kdo ví no...:D
No, je to investice, hlavně s tím čistěním si asi moc nepomůžeš, protože to asi bude muset vždycky do čistírny? I když je čistírna možná levnější než přečistit a přešít peří?
Možná zkusit si koupit jednu a pak kdyžtak dokoupit i pro oststní?
Myrtila Tipřešití se už pohybuje skoro jak peřina nová. Jinak já na čištění peří nikdy nedávala jen tak, neměla jsem pocit, že by to bylo potřeba. Až ted s tím přešitím.
Karja Aha, tak to je už fakt drahý, myslela jsem, že to bude tak kolem tisícovky. To by se časem nějaký jiný materiál asi už vyplatil, ale jaký, to bohužel neporadím, kromě toho velblouda u našich spíme pod dutým vláknem.
Edit, jako zas tak drahý to není, ale polštář mi myslím nacenily za 800, takže peřina i s páráním a tak...no to potěš.
Jj, to bych musela fakt naživo vidět. Já si na svoji peřinku docela potrpím a mám jí ráda, ale ted ty rozdrbané rohy mě nemile překvapily. Já jsem si i jednou koupila nějakou novou peřinu, ale musela jsem ji vrátit, byla to směs kachního a husího peří a bylo to taky takový jiný než znám...
Karja to je zajímavý s těma rohama. Zatím se nám to nikdy nestalo. Ta nejnovější peřina má teda ty rohy ještě zpevněný.
Mámě kdysi (asi před 25 lety) v provozovně, kde šili peřiny doporučili nějakej super sypek. Jsou na něm barevný kytky. Tak z něj nechala ušít peřiny do výbavy mně i brachovi. Peřiny i polštáře jim zůstaly na krku, protože ten sypek je totálně těžkej a neprodyšnej. Já mám ráda moje lehký chumlavý peřiny.
To oddělování povlečení od peřiny se nám taky doma neděje.
Karja No, tak když dáš peřinu+polštář krát 4, tak to už je pořádná darda. Jinak teda taky mi přijde zvláštní, že se vám sypek prodral po pár letech.
Karja jo je to trochu tuzsi, ne tak nadychany jako perina, ale prkno to taky neni. musis k mamce Tabea ozkouset![]()
Potrefenáhusa jo taky mame nejakou "stredni" mne ji teda doporucila kamoska, ze celorocni je fakt hodne tepla a neni potreba kupovat tlustou a mela pravdu. uz ale ted nepoznam ktera konkretni to je, ceny ponekud jinde:-)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí