"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 21. října 2025 21:12

Karja prala jsem ji vlastne jen jednou, kdyz byla dcera miminko. A dobry. Ted to asi uz pokouset nebudu. Ale o vycisteni a presiti uz nejaky cas premyslim.

Offline jerry
11276 příspěvků moje polička 21. října 2025 21:34
Reakce na Tabea:

Měli jste někdo doma takový ty fešácký bílý povlaky, co měly na jedny straně ozdobný průstřih? 

Mám polštářové povlaky - sice ne bílé, ale bílomodré. Ten průstřih je po celé délce a je krytý ručně háčkovanou bavlněnou krajkou. Jenže když se ráno na té krajce probudíš, tak si vzorek nosíš na tváři pár hodin všude s sebou

Ale protože povlak je z poctivé bavlny (ještě výbava mojí maminky ze šedesátek) a moc pěkně se na něm spí, tak holt jde krajka naspod.

Offline Tak Betty
6161 příspěvků moje polička 21. října 2025 22:02

jerry Tabea , myslím , že těmto povlakům se říkalo kapny.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 21. října 2025 22:22

To pichavy peri je sekany, ne drany, takova lowcost varianta...

Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 21. října 2025 22:43

Péřový peřiny mám, ale pečlivě uskladněný. Občas si jednu bere milostpán když je velká zima... mně to do postele nesmí, nějak mi to peří vadí, nevim proč, neleze z toho ani nepíchá... Používám peřiny - spíš teda deky -  vlastně tři (taky asi Jysk nebo Ikea), jednu zvanou "slina" na léto, druhou takovou střední a na zimu pak dobře hřejivou. Splňujou to co mají a jsou lehký, dá se to jednoduše vyprat i usušit, přece jen se v tom člověk potí... v sušičce mám nějakej zdravotní program jakože proti breberkám, tak tam ty roztoče jednou za čas proženu a hned se mi líp spí

Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 21. října 2025 22:49
Reakce na Tabea:

Měli jste někdo doma takový ty fešácký bílý povlaky, co měly na jedny straně ozdobný průstřih? Myslim, že babička to měla ve skříni a bylo to ručně (?) vyšívaný a strašně nepraktický. Něco podobnyho jsme měli v Japonsku na spaní na futonu.

​S průstřihem bych to nechtěla, to by mi lezlo na nervy... ale svýho času jsem se budila s babičky monogramem na ksichtě

Offline Stará existence
291 příspěvků moje polička 21. října 2025 23:23

brrr No jo, my na kopci jsme byli asi něco extra

Online Garfie
28596 příspěvků moje polička 22. října 2025 00:44

Není nic lepšího, než japonská peřina s peřím. Ona je to jediné, proč se těším na zimu! Lehounká jako peříčko, prakticky ji vůbec necítím (ale já mám ráda i tu duchnu po babičce, jenže tam je to spíš nostalgie) a hřeje skvěle. Je to jako zabalit se do bavlnky....

Offline slniecko admin
19586 příspěvků moje polička 22. října 2025 01:34
Reakce na Tabea:

Měli jste někdo doma takový ty fešácký bílý povlaky, co měly na jedny straně ozdobný průstřih? Myslim, že babička to měla ve skříni a bylo to ručně (?) vyšívaný a strašně nepraktický. Něco podobnyho jsme měli v Japonsku na spaní na futonu.

​Nie, ale prvykrat som to videla ako dieta v hoteli v Zeneve a pobazovala som to za vrchol luxusu!!!

Offline slniecko admin
19586 příspěvků moje polička 22. října 2025 01:37

Jo a s tymi vankusmi, ja sa prave vzdy do hotela na vankus tesim. Nechapem, ze si neviem kupit dobry. Mame teda uz doma vankuse od 1-300€, najlepsie sa mi spi na takom vyssom z Ikea, len sa rychlo zlezi a potom kupujem novy, no, tie z pamatovej peny som postupne poposuvala rodinnym prislusnikom.

Offline slniecko admin
19586 příspěvků moje polička 22. října 2025 01:39

Ozaj, ked som pri tej Ikea, nemate niekto zatazovu perinu odtial? Syn by chcel nejaku pod stromcek a ta mi prisla cenovo rozumne.

Offline slniecko admin
19586 příspěvků moje polička 22. října 2025 01:49
Reakce na barbucha:

​S průstřihem bych to nechtěla, to by mi lezlo na nervy... ale svýho času jsem se budila s babičky monogramem na ksichtě

​Na monogramy nedam dopustit, periny s nimi sice nemam, ale mali sme tento rok taku vacsiu rodinnu oslavu, tak sa tak nejako pozbierali damaskove obrusy z rodiny a s tymi monogramami sa to potom rozdelovali nazad uplne super. Len si clovek musel pamatat mena babiciek z oboch stran za slobodna aj z kazdeho manzelstva. Nastastie sa nestretli ziadne s rovnakymi inicialkami

Offline viktorka_od splavu
49385 příspěvků moje polička 22. října 2025 06:09

Karja perovy periny i polstare z ikea jsou normalne praci, maji to na cedulce. v normalni pracce a susicce jsem je prala bez problemu. polstare tak jednou do roka, jako jo pak treba po 10 letech uz chtely vymenit a periny kdyz se stala nejaka nehoda, treba kocici:-) to mas fakt nejaky naprd sypek.

Offline Tabea
8167 příspěvků moje polička 22. října 2025 06:19

Potrefenáhusa jo, přesně! Musela k tomu být ta saténová peřina, aby byla tím průstřihem vidět ta krása.
Tak Betty Máš pravdu, kapny.

Offline Tabea
8167 příspěvků moje polička 22. října 2025 06:24

jerry tenhle průstřih byl velký čtverec (možná kosočtverec). Při hledání fotky, jak to vypadalo jsem narazila na deku s dlouhým průstřihem skrz pro ty, kdo spí s dekou mezi koleny. Tak aby jim netáhlo na záda. Zajímalo by mě, jak/čím se to povléká a jak ten spáč ve spaní ten průstřih najde.

Offline Friga
2171 příspěvků moje polička 22. října 2025 06:47

Karja ja periny z Ikea normalne peru. Ty nejstarsi (pres 10 let) se uz trochu sypou v rozich, ale tech cca 10 let drzely a peri se z nich nesypalo.  

Offline Tabea
8167 příspěvků moje polička 22. října 2025 08:02

Ještě přidám tu Japonskou "kapnu". Tam byl jeden povlak "krajkovej" na mašličky a přes to ještě ten obal s průstřihem. Do toho jsem se teda v noci fest zamotala.

Offline Karja
44776 příspěvků moje polička 22. října 2025 08:37

viktorka_od splavu Jj, no jeden je prostě domácí a to už je starý, tam je to pochopitelný. Ten novej je peří Mareš, to mě trošku zarazilo, ale blíž jsem to nezkoumala, jestli je to jeden roh nebo více nebo kdo co s tim dělal. 

Offline Sweet Potato
40529 příspěvků moje polička 22. října 2025 09:09

Tak Betty Ano, kapny. Mívali jsme je na chatě, já už odmala potřebuju každou chvíli obracet peřinu, tak jsem pod tím nikdy nespala. Ale dobře se to povlíkalo. 

Offline Marbuša
1428 příspěvků moje polička 22. října 2025 10:24

Tabea Ježiš ano! Babička měla bílé povlečení a uprostřed byla díra - takový ovál. Chápala jsem to tak, že má být kvalitní lesklá látka peřiny. Furt se mi ve spánku do tý díry dostávala noha. Zřejmě to byla kdysi známka luxusu ...