"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Raduza
příspěvků moje polička 20. prosince 2025 08:14

Jitka77 nevím, ale teď mi celej den pojede v hlavě: Severní vítr je krutý, počítej lásko má s tím....

Offline Ginger
1217 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 08:46

Tak Betty na unik moci existuje nejaka lecba. Co to predne je nevim, zminila se o tom moje gynekolozka. Mozna byste kamaradce mohly pomoci objednanim balicku pomucek (kalhotky, vlozky) od Teny. To by asi slo udelat anonymne ( zaslani balicku na jeji adresu) a treba se chyti a vyzkousi. Ale je to opravdu citlive tema. Sama si vybavuji, jak dlouho mi trvalo zacit s kamaradkami mluvit o potizich s menopauzou. Nakonec to bylo to velmi ozdravne a ted uz se podporujeme vsechny navzajem.

Offline Tak Betty
6160 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 08:54

Všem děkuji za podněty, myslím na to tak rok , kdy jsem to u ní zaznamenala. Chci vymyslet nějak nějakou schůdnou , citlivou cestu. No je to hodně choulostivé.

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 09:06

Já jsem fakt vděčná za svůj vysokej level sebeorganizovanosti, protože miluju naklizeno a čisto, ale neuklízím prakticky nikdy. Nevytvářím bordel Jednou tejdne vezmu povrchy, a je to. Jen koupelna chce větší péči. 

Offline Torrah
3399 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 11:07

notna no, nemá. Něco se tam prostě děje nedobrého. Kdyby to bylo standard, nekomentovala bych to. Ale jezdíme v partě na dovolenou a tam je naprosto jiná. Myslím, že si opravdu potřebuje uklidit v sobě, začít odmítat práci, co na ni hrnou navíc a srovnat si to v rodině, kde jí nikdo nepomůže. Už párkrát jsme jí naznačily, že tu práci by měla pomalu začít ubírat a ne si pořád přidávat, že si jen škodí. Usměje se, přikývne... a jede dál. Bojím se, že přijde čas, kdy se složí. Tohle jsou obávám se první známky. 

Offline Torrah
3399 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 11:14

Víte, já nejsem rejpavá kamarádka, která by komentovala každý prášek či drobek. Ale tohle bylo opravdu až strašidelné, na WC kolem stěn pruh špíny, na umyvadle opravdu dlouhodobě usazené pruhy nevím čeho, napůl vydrbaný špinavý kartáček, sklenička, do které jsem dostala vodu lepila do ruky, jako by byla mytá studenou vodou - tohle nikdy nebývalo. Opravdu se o ni bojím. Je mi líto, v čem žije, takhle to u nich nikdy nevypadalo. Má okolo sebe tři chlapy - její manžel je fakt podivín, který před povinnostmi radši z domu utekl a pracuje jinde a domů jen dojíždí a dva pubertální kluci, co maj svoje starosti a tohle asi fakt nevidí. Možná jí to taky nevadí, nevím, nedokážu říct. Ale prostě vidím, že jí povinnosti přerůstají přes hlavu, takže vynechává to, co považuje za nejméně podstatné. Prostě se o ní bojím. A necítím se u ní doma příjemně, což dřív nebývalo. Začnu do ní vrtat kvůli práci, aby nebrala další povinnosti, dokud něco nepřesune na jiné. Jenže to, co by měla přesunout, jsou práce, co ji baví, tak se jí přesunovat nikam nechce (dobře tohle znám, taky jsem měla problém předávat kompetence k věcem, které mě bavily, ale když nebylo zbytí, udělala jsem to). Je to prostě komplexní problém, práce, vztahy doma, řekla bych. A tohle bylo takové nakopnutí, abych se snažila na ni víc působit (i když je tvrdohlavá jak mezek a říct si stejně asi nedá, ale tak kapka vody prorazí i kamen, třeba si to časem uvědomí). Díky za všechny podněty, pomohly jste mi kouknout na problém ze všech stran. 

Offline notna
9464 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 11:23

Torrah Aha, tak to jsem z předchozích příspěvků asi špatně pochopila. Měla jsem dojem, že špína vadila tobě a kamarádka s tím problém nemá. 

Offline Torrah
3399 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 11:24

notna no nevím, asi nemá, nebo to už nevidí, provozní slepota, nevím. Normálně tak dřív nefungovala, no. Asi jsem se blbě vyjádřila, byla jsem včera z toho opravdu špatná. 

Offline Miru
16919 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 11:24

Torrah 

...obecně - prvotně musí člověk chtít sám. Chtít sám změnu. Ze svého vnitřku, ze své podstaty.

Ať už je to změna čehokoliv(způsob života, druh práce, partner, atp.).

Jinak jakékoliv rady, tipy nemají cenu. Ke všemu, jsou-li nevyžádané...

Jediné, co, podle mě, můžeš, když by jste měly nějakou relativně pohodovou chvíli,

zeptat se jí,

jestli je ve svém životě spokojená, šťastná.?.

Jestli je něco, co, kdyby měla kouzelnej prsten

(to je dobré říct, protože plno lidí ihned na tu otázku smečuje, že ale to stejně není možné... Což je nesmysl, resp. možné je vše),

co by změnila.?.

Pokud odvětí, že nic, že je spokojená, rozhovor skončil...

Pokud něco odvětí, cokoliv, pak třeba reakce, že - a fakt by jsi to chtěla.?, jestli jo, ráda ti s tím pomůžu... Třeba. To už by záleželo právě na její odpovědi.

Člověku lze nabídnout pouze pomoc ve smyslu, že jestli chce, jsem tu pro něj. Jestli o to nestojí, je to jeho volba, právo.

Životy některých lidí se nám nemusí líbit, nemusíme je chápat, ale je to jejich cesta...

...když člověk chce, začne chtít třeba časem(ať už je to vlivem čehokoliv), vždy si cestu najde...

Offline Torrah
3399 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 11:26

Miru samozřejmě, nechci jí nic měnit, je to její cesta. Na všechny dotazy odpovídá vtípky, mluvit o tom do hloubky nechce. Být z toho smutná můžu, snažit se taky můžu. Vím, že změnit to musí chtít ona, ale bojím se, aby spíš dřív nepadla, než by jí to samotné došlo. 

Offline Miru
16919 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 11:33

Torrah 

...no, někdo musí i padnout na své pomyslné dno, aby mu určité věci sepnuly a on začal třeba diametrálně, a nebo i jen nepatrně, jinak...

Offline Jitka77
1946 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 11:35

Raduza Mně v hlavě jede Polární noc má zvláštní moc... když máme teď ty nejdelší. Slunovrat nastane v neděli odpoledne.

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 11:35
Reakce na Ginger:

Tak Betty na unik moci existuje nejaka lecba. Co to predne je nevim, zminila se o tom moje gynekolozka. Mozna byste kamaradce mohly pomoci objednanim balicku pomucek (kalhotky, vlozky) od Teny. To by asi slo udelat anonymne ( zaslani balicku na jeji adresu) a treba se chyti a vyzkousi. Ale je to opravdu citlive tema. Sama si vybavuji, jak dlouho mi trvalo zacit s kamaradkami mluvit o potizich s menopauzou. Nakonec to bylo to velmi ozdravne a ted uz se podporujeme vsechny navzajem.

​Jakkoli miluju anonymy (a že jsem si u nás domě užila dost), tak balíček s pomůckama proti inkontinenci by mě zazdil myšlení na zbytek života

Offline Jitka77
1946 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 11:40

Samantha To je dokonalé řešení!

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 12:26

Torrah Tak ono asi jediné řešení je jí dávat najevo, že tu pro ni jsi, když bude potřebovat. A když to budeš zkoušet přes práci, zkus jí navrhnout, že by si mohla popovídat s někým nezaujatým, že ti připadá jenom krok před vyhořením a to by byla škoda, kdyby přišla o zápal pro svůj obor. Ona když se dostane někam na sezení, tak vyplavou i ostatní věci, co si potřebuje vyřešit. A popravdě to pracovní vyhoření je fakt ta nejneutrálnější věc, to by si nemusela brát osobně.

Offline notna
9464 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 12:34

Torrah Brala jsem to podle své zkušenosti. Mám jednu kamarádku s takovým obdobným bincem, jaký popisuješ. A u ní vím, že prostě se na úklid už úplně vykašlala. Po mateřské začala chodit do práce a k tomu chová koně a další drobná zvířata. To se nedalo všechno stíhat, musela eliminovat. Podle mě zcela zdravě vypustila to, co ji otravovalo nejvíc a nedávalo jí smysl. Pokud u kamarádky vidíš, že to není její rozhodnutí nebo přístup, ale znak nějakého problému, zavedla bych s ni hlubší hovor, jak se jí daří a přitom by mohlo vyplavat, jak to u ni je.

Offline notna
9464 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 12:42

Torrah Už jsem dočetla, že do hloubky při hovorech jit nechce. Respektovala bych to, je to její život. A byla bych připravena, kdyby pomoc portřebovala. 
Osobně si dovedu představit, že se někdo ponoří jen do pracovního života a domácnost, kde jsou puberťáci, kteří chtějí mít klid, hodí úplně za hlavu. 

Online Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 20. prosince 2025 13:12

notna hlavne domacnost neni jen jeji povinnost nebo vizitka. jsou doma celkem ctyri, co ctu.

jsou to jenom spekulace, ale treba nesuruje, protoze je doma jedina, kdo kdy se o uklid staral. a proste se na to vyprdla a radsi venuje cas tomu, co ji bavi.

Offline Jos
příspěvků moje polička 20. prosince 2025 13:17

Torrah no asi jsi popsala bezny byt u pracujici zeny a detma, ktere partner nepomaha (nebo nemuze). Ja treba uklizim denne a stejne je doma bordel jak v chlive. A kdyz jsem byvala na navsteve u sve nej kamosky, tak jsem padala do mdlob i ja. A to jim chodi jednou tydne uklizecka, manzel spoluvlastni znamy eshop, vubec to neni o financich. Ale ani a dysonem, robotem a designovym bytem se neda zvitezit nad detmi nebo psem . Poslala bych svoje pred a po uklidu vcera rano, ale stydim se .

A uz jsem to tady psala, ale pred dvema lety jsem absolvovala tour po domacnostech behem Velikonocniho koledovani v jednom ceskem malomeste...no a byla jsem celkem v soku a hlavne me to uklidnilo, ze jako doma u nas jeste dobry. No ale me by treba strasne mrzelo, kdyby mi to tu nekdo zkritizoval, asi bych z toho byla dost spatna. Proste nvic kazdy jsme jinak choulostivi taky...

Offline Jos
příspěvků moje polička 20. prosince 2025 13:40

Docitam a zjistuju, ze jde o "zazranou spinu" spis nez klasicky provozni bordel. No stejne bych to nechala byt a spala radsi jinde.