"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 25. května 2026 11:59

eMděkuji

Offline eM
1729 příspěvků moje polička 25. května 2026 12:09

continuity Ty máš vlastně deváťačku doma, že? Hodnotila nějak negativně to testování ona nebo spolužáci?

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 25. května 2026 12:50

eM no když ti úzkostné dítě jen tak mimochodem při vynášení odpadků sdělí, že se jí ptali na sebepoškozování... Proběhl mi mráz po zádech, navíc to bylo v situaci, kdy jsem absolutně neměla kapacitu to řešit. Chápu, proč se na to ptají, ale je to, slušně řečeno, hodně nešťastné. 

K tomu SES už nemám slov, tatínkovu profesii nenašla, tak napsala automechanik.

Odhad kolik knih máme doma taky nemá, prý se ptali i na příjmy, to nevím, moje děti vůbec netuší kolik vyděláváme. sice se pan ohání tím, že chtěli nezkreslena data, ale dostali blbosti. Napadá mne k tomu jen: Garbage in, garbage out. 

A další věc je nějaké GDPR, ale to je dlouhodobý nešvar, proč by se tím nejaký státní úřad vůbec zabýval, to tady je očividně jen kvůli buzeraci soukromých společností. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2026 13:04

continuity já četla jiný článek, ale přišlo mi, že by asi bylo fajn ty testy oddělit a psát jindy. S tím na psychické otázky je to těžké, záleží, co s tím dělají, jestli je šance zachytit nějaké jevy. Ty statistické otázky se určitě dají využít, ale otázka je, jaká data dostanou (viz tvoje dcera a co teprve páťák). Určitě se to dá udělat i s ohledem na gdpr, ale iluze si nedělám.

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 25. května 2026 13:09
Online Tabea
7870 příspěvků moje polička 25. května 2026 13:12

continuity fakt se ptali na počet knih v domácnosti? A z toho se odvodí co? A co když jsou-li samé rosamund pilcher nebo nebo slovníky cizích slov po prababičce, co slouží jako dekorace? A jak dítě ví, kolik má rodič knížce čtečce?

A na dotazovaní se na plat rodičů v neanonymizovaném dotazníku..

Nase děti by nevěděly vůbec. Syn myslí, že já tak 1k€ a muž o něco víc...

Offline Samantha
3286 příspěvků moje polička 25. května 2026 13:21

Tabea continuity 

tak snad aby se ptali taky na počet knih ve čtečce, jinak by naše domácnost byla označena jako kulturní peklo

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 25. května 2026 13:25

Evaeva člověk, co se těmi psychometrickymi testy zabývá profesně, říkal že ten dotazník na duševní zdraví validovali pro starší školáky, že pro ty mladší děti určený ani není.

A i kdyby, chtělo by to nějakou podporu během toho sběru, ne že to na dítě vystřelí zpoza buka po testu z matiky. Za úplné minimum bych považovala, že dítě dostane informaci kam se může obrátit, pokud má problém a nikomu se doposud nesvěřilo. 

Ale to říká i ten výzkumník z eduinu, že to sbírali - měli souhlasy, bylo to dobrovolné a stejně to nedopadlo úplně dobře. 

Celkově mi to přijde jako ukázkový pristup s klapkami na očích. Cíl bohulibý, úmysl dobrý, akorát nikdo nekouká nalevo, napravo co za škody to napáchá. Navíc ta data nejsou anonymní. No celé zle. 

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 25. května 2026 13:27

Samantha Tabeajá vůbec netuším, kolik k knih doma máme, aniž bych to začla počítat. 

Online Tabea
7870 příspěvků moje polička 25. května 2026 13:28
Reakce na Samantha:

Tabea continuity 

tak snad aby se ptali taky na počet knih ve čtečce, jinak by naše domácnost byla označena jako kulturní peklo

​na záchodě dvoje Zlatý stránky

Offline Samantha
3286 příspěvků moje polička 25. května 2026 13:29

continuity

možná děti mohly odpovědět něco ve stylu: máme doma tři/šest/šedesát knihoven 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2026 13:52

continuity jojo, souhlasím. Záměr dobrý a dopadlo to jako vždycky 

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 25. května 2026 14:00

Samantha byly tam nějaké intervaly. 

Offline Myrtila
5190 příspěvků moje polička 25. května 2026 15:16

Přemýšlím, co o nás vlastně vypovídá počet knih v knihovničce, když většinu knih, co přečteme, si půjčíme v knihovně

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2026 15:18

Myrtila zeptej se Turka. Ten o tom něco ví!

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 25. května 2026 16:37

continuity Ty jo, mladežník to psal taky a nic nezmiňoval. Musím se ho na dotazník zeptat.

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 25. května 2026 16:39

brrrjá si myslím, že spousta dětí to prostě odpruzila. 

Online Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 25. května 2026 17:43

Už to Plaga stopnul.

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 25. května 2026 17:53

Sweet Potato jo zrovna to čtu. Doufám, že se nevyleje s vaničkou i dítě, ale takto to opravdu dobře nebylo.