Blanka Sweet Potato za meho mladi existovaly muselinove satky, to bylo takove lehoucke prusvitne nic, nosilo se to i ve vlasech, motaly se z toho ruzne masle a kytky. Rozhodne si to nespojuju s materialem na povleceni, spis si umim predstavit ty letni saticky.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Kokoska Pro mne je taky mušelín synonymem té nejlehčí látky s volnou vazbou. Primárně bavlna, ale i hedvábí.
continuity Jak se tchyně ohání s křovinořezem, který nutně potřebovala . Asi je zbytečné se ptát , viď ?
No ona a tím máva jak mávátkem na prvního máje, takže ji to samozřejmě všechno se sežvýká. muž ji vysekal to malinčí nebo co v tom koutě vadilo a dal jí nabit baterky. Dál nevím.
teda ja si predstavím skôr ľahučké, jemné, polopriesvitné empírové šatičky z doby Napleona, ak sa povie mušelín.
Přesně, to mě napadlo jako jediný!
Nedovedu si představit, co se dneska vydává za mušelín ![]()
Bavime se o tomto - bavlna takova jako mackana, vicevrstva
baltik - toto sú iste pekné letné šaty, asi z bavlny, alebo niečoho podobne príjemného, prírodného, ale s pôvodným mušelínom to veľa spoločného nemá .
Hlavný rozdiel medzi historickým a moderným mušelínom spočíva v jeho výrobe a použití. Kedysi bol ručne tkaný z extrémne tenkých priadzí a slúžil ako luxusný, vzdušný odev pre vyššie vrstvy. Dnes sa vyrába prevažne strojovo ako dvojitá gázovina (double gauze), je dostupnejší a obľúbený najmä na detské potreby a pohodlné letné oblečenie.Mušelín kedysi:Pôvod a status: Pochádza z oblasti dnešného Bangladéša a Indie. Názov získal podľa irackého mesta Mosul, ktoré bolo centrom obchodu.Vlastnosti: Bol to ručne tkaný, neuveriteľne jemný, vzdušný, ale zároveň drahý a luxusný textil. V 18. a 19. storočí bol taký populárny, že vtedajšie dámy trpeli tzv. „mušelínovou chorobou“ (rôzne prechladnutia), keďže nosili tieto ľahké šaty aj počas chladných mesiacov.Mušelín dnes:Výroba: Najčastejšie ide o tzv. dvojitý mušelín (double gauze). Vyrába sa spojením dvoch vrstiev jemnej gázoviny do jednej látky. Strojová výroba z rôznych typov vlákien (hlavne bavlna, bambus či ľan) znížila cenu a sprístupnila ho širokej verejnosti.Využitie: Hoci sa stále šijú luxusné šaty, dnes je synonymom pre detský sortiment (plienky, zavinovačky, deky) a pohodlné, neformálne letné oblečenie (šaty, košele).Vzhľad a údržba: Dnešný mušelín je typický svojou voľnou štruktúrou a jemne zvlneným/pokrčeným vzhľadom, pričom sa často nemusí žehliť.
Nemohla som odolať ![]()
Tohle má k mušelínu daleko asi jako hrách ke kaviáru. Oba jsou kulatý, že? ![]()
Janulik03 to je přesný: tlustá gázovina!
já to viděla v Lidlu, musí v tom bejt hrozný vedro, ale asi to zas dobře saje
a byly z toho vytahaný nitky, ještě než se to prodalo...
Dříve neco jako fáčovina. Ale ta byla vzdusnejsi. Ty indický saty za komoušů, když se sehnaly, byly jedinečný.
stes A po revoluci indické sukně. Jedna toho se mnou procestovala! ![]()
Sweet Potato jj
Tak já rád náhodou v jedněch šortkach z toho levnýho novodobýho mušelínu sedím - mám ještě dlouhý kalhoty, košili a dvoje šaty. Všechno jen na doma/spaní. Ale není to špatný, když je vedro, netopí to, ale když ke chladněji, trochu zahřeje. Na válení je mi to příjemnější než len
Od stejné firmy, která šije tyto šaty mám mušelínové kuloty a jsou velmi příjemné na nošení. Obzvlášť v těchto vedrech.
No tak jsem z této diskuze zjistila, že nám jednu muselinovou sukni k vodě a jednu halenku, kterou bych omilostnila i do práce. Ale během hledání jsem našla dvoje lněné šaty, které nutně potřebují. ![]()
Jediné štěstí, že už by asi nestihli dorazit jak potřebuji.
No a ja vyhrabala bílý dlouhý saty bez rukávu z Řecka...klasickej rovnej střih, jeden kus dlouhej, druhej přes to šikmo kratší...jsou z ty jemný lehký fáčoviny, boží kus...mam je asi 10 let. Nosila jsem je i s barevnyma paskama nebo lehkym satkem v pase. Blbý je, že je to na jedno, max .dvě nošení a v ruce bych je zaprala...proto jsem na ne zapomněla a jsou jako nový. Letos poletí. Dnešní vecer asi strávím v šatně hrabáním.
Kokoska jo, mušelín z našeho mládí byl něco úplně jiného. Lehký jako voál. Dnes je to vrstvená bavlna a hřeje. Taky nechápu to použití na oblečení do parna.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.