"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Řvousenka
1041 příspěvků moje polička 19. července 2026 11:51

Kokoska Mamma mia! Organtýn! Už jsem z té školy přece jen nějaký ten pátek V osmdesátkách jsme si z něho šili šaty a dokonce v nich chodili bez podprdy. To byl svět ještě v pořádku

Offline 999
19819 příspěvků moje polička 19. července 2026 11:53

Vyvolávám asi continuity , ale samozřejmě uvítám radu i od jiných :-). Přišla mi sms a v té je napsáno, že mi nemůžou doručit balíček, protože tam chybí číslo popisné. A je tam odkaz na ppl/help, že to tam mám doplnit. Je mi to podezřelé, nemám pocit, že jsem něco objednávala, ale u mě jeden nikdy neví :-). Buď mám odpověď 1 nebo kopírovat ten odkaz. Může se něco stát, když to udělám? Díky

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:11

999 doporucuju "smazat a nahlasit spam"

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:16

999 Smaž to. Nemáš PPL aplikaci? Tam každý balíček vidíš. 

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:30

Řvousenka organza byla tuhá, ten mušelin byl takový splývavý. . 

Offline Janulik03
20258 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:30

Ešte k dnešnému muselinu.

Je viac typov vrstiev, povlecenie je z hrubsieho, oblečenie sa šije voľnočasové, je to veľmi ľahký, vzdušný materiál. Myslené muselinu, nie nieco podobné. To oblecenie je ako aj z ľanu, niekomu je príjemné, niekomu nie, vzhľad buď vyhovuje ,alebo nie. Od iba pohľadu by som teda neposudila 

Offline Sweet Potato
40393 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:31

999 Třeba ti přijdou ta Raduza trička.

Offline SunEclipse
3486 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:42

999 podvod. smaz a neklikej.

Offline 999
19819 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:44

viktorka_od splavu SunEclipse Garfie Díky, smazáno, nahlášeno :-).

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:45

999

Offline rozarka
4218 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:56

Potrefenáhusa ja vim, ale s mušelínem z kdysi to nemá mnoho společného 

Offline Raduza
příspěvků moje polička 19. července 2026 13:05
Reakce na Sweet Potato:

999 Třeba ti přijdou ta Raduza trička.

​Kéž by..

Ale tohle je bohužel podvod,  obcas to zkouší i jakože Česká pošta 

Offline Blanka
příspěvků moje polička 19. července 2026 13:06
Reakce na Řvousenka:

My tomu říkali organza. Mám na to dokonce školyŘvousenka 

​Tak bežný laik to samozrejme vedieť nemusí, ale to ktorá  / odborná / škola vydáva síce tenkú, ale tuhú organzu za ľahučký, jemný mušelín ?

Offline Řvousenka
1041 příspěvků moje polička 19. července 2026 13:34

Blanka Už jsem se výše opravila. Organtýn.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 19. července 2026 13:58

Řvousenka .aha, áno, musím sa naučiť čítať  - Ale nechcem vŕtať, a pre istotu som si to radšej najskôr overila u múdrej Al, ktorá hovorí že :

Mušelín a organza sú dva absolútne odlišné materiály. Mušelín je mäkká, priedušná bavlna ideálna na bežné nosenie a detské oblečenie. Organza je naopak tuhá, priehľadná a lesklá syntetická látka určená skôr na spoločenské šaty či dekorácie. [1, 2, 3, 4, 5, 6]

Hlavné rozdiely:

Materiál a zloženie: Mušelín je najčastejšie zo 100% bavlny alebo bambusu. Organza sa dnes vyrába z polyesteru, nylonu alebo hodvábu. [1, 2, 3]

Vlastnosti na dotyk: Mušelín je jemný, na prvý dotyk príjemný a veľmi dobre saje vlhkosť. Organza je pevná, šuštiaca, má drsnejší povrch a je charakteristická svojím "lámavým" ohybom. [1, 2, 3]

Priehľadnosť a štruktúra: Mušelín je nepriehľadný (tzv. dvojitá gázovina) a pôsobí matne. Organza je vysoko transparentná, priesvitná a lesklá. [1, 2, 3, 4]

Využitie: Z mušelínu sa šijú letné šaty, detské plienky, zavinovačky a posteľná bielizeň. Organza sa využíva na slávnostné šaty, závoje, mašle, stuhy a svadobnú či bytovú výzdobu. [1, 2]Ako vybrať?

Vyberte mušelín, ak hľadáte prírodný, savý a vzdušný materiál pre pohodlné domáce alebo detské oblečenie.

Vyberte organzu, ak potrebujete vytvoriť pevný tvar, objem (napr. nadýchané sukne) alebo elegantnú a luxusne vyzerajúcu dekoráciu. [1, 2, 3, 4]

Mušelín a organtýn sú príbuzné látky (obe sú z bavlny a majú riedku plátnovú väzbu), no mušelín je mäkký, poddajný a nepriehľadný, zatiaľ čo organtýn je tuhý, silno škrobený a priesvitný. Ich porovnanie vychádza z toho, že organtýn je v podstate upravená, jednovrstvová gázovina (fačovina). [1, 2, 3]

Hlavné rozdiely v praxi:

Pocit na tele: Mušelín je mimoriadne príjemný na holú pokožku, nosí sa priamo na tele a praním ďalej mäkne. Klasický tužený organtýn naopak škriabe a na priame nosenie (okrem netuženej formy na letné šatky) nie je pohodlný. [1, 2, 3, 4]

Využitie v móde: Mušelín dominuje v letnom oblečení (šaty, košele, kraťasy) a detskom textile. Organtýn slúži primárne ako skrytá výstuha – všitím do sukní historických kostýmov, krojov alebo golierov, ktorým dodáva želaný objem a tvar

Offline Zuzuli
3777 příspěvků moje polička 19. července 2026 14:11

Za sebe muzu rict, ze v muselinu v lete neni horko. Sice pusobi tluste, ale je vzdusny, neni to hutna latka. Mam jedny zavinovaci saty, dcera jich ma nekolik a nosi je rada. Ono dost hraje roli to, ze to je 100% bavlna s jemnou vazbou, neni to treba jako nejaka tlustsi trickovina. A hlavne se narozdil od platna moc nemacka. Takhle ty saty vypadaly cerstve vytazene z baliku, kdyz jsem je v reserved hned zkousela po prevzeti.

Offline Řvousenka
1041 příspěvků moje polička 19. července 2026 14:16

Blanka Když se z organtýnu vypere ten škrob, je měkký a vzdušný, hlavně když se pak nežehlí a nechá se tomu taková ta lehce zzmačkaná forma.

Offline Sweet Potato
40393 příspěvků moje polička 19. července 2026 14:50

Zuzuli Sluší ti.

Mne tahle móda zaujala, tohle by mohlo být něco přesně pro mne... a cokoli jsem v krámě vzala do ruky, překvapilo, jak je to těžké a "hutné".

Offline jerry
11236 příspěvků moje polička 19. července 2026 16:06

999 

Smazat!

Tohle mi chodí do mailu od České pošty a PPL, nahlašuju jako spam, druhý den přijde z jiné adresy. 

Offline Janulik03
20258 příspěvků moje polička 19. července 2026 16:06

Zuzuli pekné šaty, aj ty