"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline brrr
12367 příspěvků moje polička 24. června 2018 23:12

Nikdy jsem neměla ječné zrno, ale teď to už pár dnů vypadá, že ho nebudu ušetřena. Jak dlouho trvá, než se to "vyvrbí"? Mám ho pátý den a už mě docela s..e.

Offline Kokoska
35018 příspěvků moje polička 24. června 2018 23:23

brrr pomáhá nahřívat, třeba namočit kousek gázy do horké vody a co nejteplejší snesete, přiložit na chvíli na oko. V lékárně mi taky poradili mazat Opthalmoazulenem. Po pár dnech to přestalo svědit, ale zlepšilo se to až za dost dlouho a úplně to zmizelo snad po měsíci. Taky teda říkali, že by se s tím radši mělo jít na oční, ale nešla jsem.

Offline RoSa
10185 příspěvků moje polička 24. června 2018 23:24

brrr na ječný zrno je tady odborník wendulka  tak třeba si všimne a poradí...

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 24. června 2018 23:33

brrr muj otec s nim chodi k ocari na vyriznuti a ma pokoj temer ihned :)

Offline luciole
1232 příspěvků moje polička 24. června 2018 23:38

brrr 

Obklady z heřmánkového odvaru - horkého, co oko snese.

Offline brrr
12367 příspěvků moje polička 24. června 2018 23:43

Dík všem, heřmánek mám nasbíraný, tak zkusím ten, obklady namočené ve vřelé vodě nezabraly. Si člověk myslí, že některé radovánky ho už nepotkají a je to tam.

razorblade Já tam právě nemám ještě co vyříznout, leda si nechat uříznout celé víčko.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 24. června 2018 23:47

brrr ahaaa, ja s tim nemam zadnou osobni zkusenost. ja otce videla vzdycky uz s tim zrnem a druhej den s naplasti pres vicko. myslela jsem tedy, ze je to snadny jak facka :D

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 25. června 2018 00:17

brrr ophthalmo-framykoin, ale jestli se něco nezměnilo, je jen na předpis.

Offline Kokoska
35018 příspěvků moje polička 25. června 2018 00:29

brrr ono to je nekdy tak jako zespoda, z vnitrni strany vicka, to pak bude chtit opravdu zajit na ocni.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 25. června 2018 07:45

brrr No můžeš zkusit nahřívat, můžeš zkusit B komplex, můžeš zkusit vyplachovat borovou vodou, existuje i volně prodejná mastička v lékárně. Ale pokud budeš mít smůlu jako já v obou případech, nebude to k ničemu. Proto doporučuju vzít si v práci volno a mazat na oční. Sice si tam chvilku posedíš, ale když řekneš, že tě to příšerně svědí už několik dní a nic běžného nepomáhá, vezmou tě jako akutní případ bez objednání a doktorka ti napíše ti antibiotické kapky a mastičku. Ty jsou bohužel jenom na předpis. Rozhodně je to ale větší šance. Je potřeba pečlivě kapat a mazat 14 dní.

Ale nebudu ti mazat med kolem huby, pokud se ti nezačne vstřebávat už během prvních dnů mazání, potom by ses chirurgickému odstranění nevyhnula. A tady už musíš doufat, že oční bude šikovná a hlavně citlivá a trvat rovnou na umrtvovací injekci. Ve většině ambulancí ti totiž víčko budou chtít jenom namazat "znecitlivující" mastí, která snad nikomu, s kým jsem se o tom bavila, nezabírá. Asi první dvě vteřiny to příšerně bodne, přece jen oko je velmi citlivé, ale pak už necítíš vůbec nic a celé odstranění probíhá úplně v klidu.

Každopádně držím palce, ať raději zaberou kapky a mastička a ječné zrno se ti vstřebá.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 25. června 2018 07:50

wendulka Viečko ma bolí len čítam ten popis tak držím brrr palce aby sa to vstrebalo. 

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 25. června 2018 08:10

paktofonika No však taky od té doby, co mě v rozmezí jednoho roku potkalo dvakrát na jednom oku (napřed na horním a pak na spodním víčku), poctivě vyplachuju borovou vodou, kdykoliv mě oko zasvědí. A když už jó nemůžu vydržet, lehce si máznu Ophtalmo Hydrocortizonem do koutku oka.

Jako ono je dost pravděpodobné, že se brrr vstřebá, ale já bohužel patřím do úzké skupinky asi 10 % lidí, kterým když vypučí, tak už se nevstřebá, ať děláš, co děláš, no.

Léto je na ječná zrna rizikovým obdobím.

Offline brrr
12367 příspěvků moje polička 25. června 2018 08:16

wendulka Krehutka Kokoska Zrovna jsem si říkala, že to dneska skoro necítím a ani víčko není tak napuchlé jako včera. PO přečtení tady, to začalo zase svědit, jdu se podívat po ophtalmo framykoinu, ten možná doma máme. Dík za všechny tipy a prognozy. :-)

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 25. června 2018 08:22

wendulka Ja som mala ječné zrno iba raz používala som framykoin a Blephagel a do pár dní bolo po ňom. Našťastie.

Offline viktorka_od splavu
49372 příspěvků moje polička 25. června 2018 08:24

brrr jdi na ocni. snad nepotkas reznika ale normalniho lekare, co zanet leci atb kapkami a masti.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 25. června 2018 09:02

brrr No ono po určité době přestane svědět samo od sebe, aniž bys to kapala nebo mazala. To jsem ještě zapomněla dodat. Tak jsem to měla v prvním případě na konci léta na horním víčku. Ale nevstřebalo se mi. Na oční jsem se tehdy dokopala až někdy koncem září, kdy mi nejprve napsala mastičku pak jsem po dvou týdnech přišla na kontrolu a teprve mě objednala na zákrok někdy na listopad. Tam mi právě dali jen tu "znecitlivující" mast a paní doktorka se mohla zbláznit, že jsem řvala bolestí jen, když se mi víčko pokusila s pomocí svorky otočit nahoru. Tak to ukončila a objednala mě do Prahy do Střešovické nemocnice k naprosto úžasné paní docentce. Sice jsem se k ní dostala na konzultaci až následující rok začátkem února a na odstranění až v březnu. Ale úplně jiný přístup prostě. Předem mi oko vydezinfikovali. Žádnou znecitlivující mastí se nezdržovali. Paní doktorka mi to opíchla rovnou. Obličej mi přikryli rouškami, že ven koukalo jen oko a foukali na mě kyslík. Úplně jiný přístup prostě.

V druhém případě na spodním víčku svědělo fest a nechtělo přestat, protože zrovna byla vedra uprostřed léta. Jediný efekt bylo, že po kapkách a masti přestalo svědět. Ambulantní péče probíhala opět u té původní oční. Naštěstí samotný zákrok provedla už oční, která mě zná od dětství. I ona už měla postup jen s tou znecitlivující mastí, ale když jsem si jí řekla, že bych radši rovnou i injekci, jinak to nedopadne dobře, tak mi ji bez remcání dala. No a proběhlo to nakonec stejně v klidu jako v té Praze. Akorát jak bylo velké, tak musela udělat jeden malý steh, jak to vyčistila, že jsem pak musela ještě na vyndání, protože se sám mrcha taky nevstřebal. To vytáhnutí nepříjemné bylo, protože to už bylo bez umrtvení. Ale taky se dalo.

Neříkám, že to tak bude i u tebe. Ale tohle je prostě v kostce asi tak to nejhorší, co by tě s tím mohlo potkat.

Anebo to můžeš zkusit udělat jako moje mamka. Té se udělalo taky na horním víčku takové menší. Ze začátku svědělo, tak mazala mastičkou, co zůstala po mně. Akorát přestalo svědět. Na odstranění ale po tom, co jsem jí popsala (stalo se jí to až po mně), nechtěla za žádnou cenu. Tak chodila s červeným flekem uprostřed hrany očního víčka. A vono se jí asi po roce samo vstřebalo.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 25. června 2018 09:04
Reakce na wendulka:

... že jsem řvala bolestí jen, když se mi víčko pokusila s pomocí svorky otočit nahoru 

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 25. června 2018 09:16

paktofonika No to se bohužel musí, protože ten vřídek s hnisem je vždycky ze spodní strany víčka a doktorka se k němu musí nějak dostat, aby to vyčistila a bez injekce to opravdu nedoporučuju. Leda nějakému vyloženému masochistovi.

Jako není to, že by s tou injekcí člověk necítil vůbec nic. Ta svorka nepříjemně tlačí i tak, ale důležité je, že už je to k vydržení. To je na tom z celé věci to nejprotivnější. Samotný zákrok, kdy se zrno propíchne a vyčistí, není cítit vůbec, ani to případné šítí.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 25. června 2018 09:36

Když si objednám něco z Orsay eshopu s vyzvednutím na prodejně, může to pak za mě vyzvednout někdo jiný, nebo chtějí třeba jako v Zaře občanku? 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 25. června 2018 10:27

Karoleena v nemecku v orsay chteji obcanku a jestli mas zkusenost,ze v jinem kramu ji chteji tak si myslim,ze ano.