Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Jos
příspěvků moje polička 06. října 2024 09:38

Makara ona to dcera zvladne. Ma dva tydny, za tu dobu se dalo naucit celou maturitu

Jen Jsem tim chtela rict, ze vysoka je z podstaty veci spis samostudium. A obcas jsou ty pozadavky na studenta (temer) nerealne. Ale v tech 19-20 je mlady clovek schopny nasavat informace nejlip. Rychle se prizpusobi. Z prvaku si treba ani moc nepamatuju z takoveho toho bezneho zivota, byla to kombinace stresu, uceni, vycerpani a zase stresu. Par party a jeden lyzak v Italii. Jinak dril dril dril. Zpocatku se taky clovek ze stredni neumi moc ucit, nevi co je podstatne a co ne. Uci se neefektivne. Postupem casu se to zlepsi uplne vsude. Drzim palce, bude lip. 

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 06. října 2024 09:42

Já ještě přidám jeden postřeh k těm prvním ročníkům vysokých škol. Já šla taky na školu, kde jsem se musela doučovat věci, které jsem nikdy předtím nedělala a to mě nastartovalo a udrželo v pozoru. Můj bráška pokračoval z technického lycea na strojárnu, což znamenalo, že v podstatě prvních několik semestrů žil z teorie, co se naučil na střední a když pak přišel okamžik, kdy se měl do studia pořádně opřít, tak už to nezvládl. Myslím, že kdyby býval tenkrát šel na tu VŠE, tak tu by dodělal, protože to by pro něj bylo něco novéha a v prvním ročníku ještě byl připravený zabrat ;o) 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. října 2024 09:53

DruI já mívám pomalý rozjezd, naštěstí jsem nějaké ty základy měla a přišlo mi normální chodit na přednášky a dávat tam pozor To u nás stačilo na to, aby člověk (samozřejmě pokud se na to o zkouškovém trochu podíval) prolezl. 

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 06. října 2024 10:04

Evaeva No, takhle zpětně to rozhodně nebyl takový masakr, jak mi to tenkrát připadalo ;o) Ale my v rodině žádného stavaře/architekta nemáme, tak jsem absolutně nevěděla do čeho jdu a prostě jsem se vyhecovala, že musím zabrat od začátku. A teda byli jsme první, kdo měl bakalářský program, tak v těch organizačních změnách trochu plavali i vyučující.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. října 2024 10:09

DruI to věřím. My taky nikoho v rodině nemáme, ale já jsem taková naivně optimistická neříkám, že to nebyl vůbec tlak, ale šlo to. Taky tím prolezl, myslím, fakt prolezl, bylo dobré vložit víc úsilí. 

Offline brrr
12370 příspěvků moje polička 06. října 2024 10:31

Nás bylo málo, na začátku osmnáct, na magisterském dokonce jenom tři, takže žádné vybírání předmětů nebylo, byly pevně dané. A skripta jsme neměli, jen seznamy literatury. Nejlepší byly semináře pro všechny ročníky (archeologie se otvírala každý druhý rok) a poseminární hospody, ty byly nejdůležitější, tam se člověk dozvěděl nejvíc. Je, to byly časy!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. října 2024 10:35

brrr nás bylo málo na magistru, jeden kruh. To bylo super, vyučující nás znali jménem, takové domácí prostředí. 

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 06. října 2024 10:46

Makara prosim te a nejde jen o to, aby si nekde nasli odecitalene polozky od zakladu dane, pripadne polozky, ktere dan zvysuji? Na to nepotrebuje  znat ani vysledovku, vykaz zisku a ztrat, nic. 

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 06. října 2024 10:49

Ja si nic moc nepamatuju skoro z celeho bakalare. Pamatuju si teda hodiny a hodiny rysovani, pocitani, probdele noci, desitky vyhozenych projektu a skic, nulovy spolecensky zivot, kdyz pominu spolecne vysedavavani v knihovne nad matikou nebo deskriptivou. Pozdeji statikou, nosnymi konstrukcemi. Do toho vedouci atelieru trpici pocitem, ze oni jsou to nejdulezitejsi na svete a mame jim venovat maximum sveho casu. Cely bakalar byl dost sito, po tretim semestru nas zbyla snad pulka. Za kazdy predmet byla polovina kreditu, nez meli lidi na jine fakaulte, takze kazdy semestr jme meli treba 10 presmeru, abychom splnili plan. Povinny predmet za jeden nebo dva kredity nebyla zadna vyjimka... kdo to chtel stihnout za tri roky, musel se fakt hecnout. A pak jsem prisla na prvni prednasku na magistru, byla to snad nejaka sociologie, prednasejici vykladal strasne nesmysly, a ja tam jen sedela a rikala si, jestli jako kvuli tomuhle mam za sebou ztracene tri roky mladi. Magistra jsem pak uz jen nejak proplula, do skoly skoro nechodila, radeji jsem uz pracovala a jen se tam obcas prisla podivat. Neodjet na rok na erasmus, kde jsem zjistila,  ze to studium muze vypadat i jinak, asi jsem se na to vykaslala a nedostudovala. Ale zkouskove bylo vzdycky pohoda, jak se prezil semestr a ziskaly se klasifikovany zapocty, tak ty zkousky byly spis formalita. Akorat o zkouskovem zase nemel cas nikdo z jinych skol, na ktere jsme nemeli my cas o semestru

I kdyz ja teda prostredi na FA CVUT povazuju za toxicke porad, manzel tam ma ted sestrenici ve tretaku. Absolutni normalizace naprosto prisernych pracovnich podminek, ktere si pak s sebou nesou absolventi i do praxe. Jak jinak, kdyz je tam uci primo ti, co je pak "zamestnavaj" na svarcsystem, pocitaji s praci o vikendech po vecerech. Sestrenice nam sice vykladala o tom, jak oni jsou uz jina generace, co si vazi sveho osobniho casu, tak tohle se jich rozhodne netyka... aby pak o par mesicu pozdeji utikala z oslavy v sobotu odpoledne, ze musi do prace, dodelavaj tam nejakou soutez a asi tam bude az do pondelniho rana

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. října 2024 11:00

Zuzuli Já zachytila nějakou iniciativu studentů, aby se tohle přestalo považovat za normální trávit poslední týden 24/7 v ateliéru.

u nás to tak strašné nebylo, i když tohle všechno se samozřejmě taky vyskytovalo. Nejlepší vyučující na ateliéry byli pánové 80+, co neměli potřebu si cokoliv dokazovat a fakt se snažili nám pomoct, nebo ženy. Zato ty chlapy okolo 50 v černém roláku, to stálo za to.

Že bylo zkouškové pohoda, to podepisuju, jakmile měl člověk odevzdaný projekt, začaly prázdniny občas proložené zkouškou. Ale společenský život jsem měla, naopak jsem litovala všechny mediky a právníky, co pořád seděli v knihách. Nicméně těch hodin, které člověk měl strávit ve škole, bylo tak dvakrát tolik než měl muž na té ekonomce.

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 06. října 2024 11:07

Evaeva vidíš jsem chtěla napsat, že ateliéry takovej masakr nebyly, ale ono to bude tím, že jsem se nikdy nehlásila k nikomu v černém roláku

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 06. října 2024 11:10
Reakce na Evaeva:

Zato ty chlapy okolo 50 v černém roláku, to stálo za to.

​tak to je defakto FA v kostce tam ten cerny rolak nosily i zeny. I kdyz tam teda byla jedna, ktera nosila uz pred temi lety zasadne COS. Ale je teda fakt, ze vyucujici ze stavarny byli uplne jiny, treba na TZB, ti se nam fakt snazili neco predat.

Ja si rikala, ze FA nonstop je akce ke zruseni. Prece jen normalizovat tydenni nonstop praci ve skole bez spanku pred odevzdanim atelieru, je na me z praxe uz fakt trochu moc. No tak misto toho jim na letosek na ten tyden jen zaridili slevovy kod na wolt a dve hodiny jogy na protazeni

Offline brrr
12370 příspěvků moje polička 06. října 2024 11:10

Evaeva Nás bylo asi padesát i s paní sekretářkou, mě ani nenapadlo, že by mě někdo neznal jménem.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. října 2024 11:12

DruIjá si pamatuju jeden fakt blbý, tam mi nesedlo nic, vyučující, téma,... Ale když to vemu obecně, tak to šlo zvládnout, i když pár probdělých nocí proběhlo. Na bakalářku jsem pak měla toho pána 80+ a to bylo vyloženě super, ten věděl, co kdy musíme mít, abysme se z toho nakonec nezbláznili, snažil se z nás dostat to nejlepší, ale ne nějakou "šikanou", ten prostě věděl, jak učit

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. října 2024 11:13

Zuzuli já jsem byla přijatá na obě ty fakulty, nemohla jsem se rozhodnout. No vybrala jsem si dobře. 

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 06. října 2024 11:13

DruI ja taky chodila k tem, kteri to nedelali. Coz teda zaroven byly ty mene zadane, tak nejak mene sexy ateliery, na ktere se nastala na zapis fronta a pak jejich projekty nevyhravaly Oloveneho Dusana, protoze nemeli prezentaci za desitky tisic. Ale tech bylo bohuzel minimum. Ja vetsinu studia stravila u Labuse a Sramka a to bylo moc fajn. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. října 2024 11:14

brrr

nás bylo hrozně moc, asi 300 lidí v ročníku jen náš obor

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 06. října 2024 11:23

Evaeva Představa právníků bez spolecenskyho života me pobavila :-D. Jako jo, zkouskovy byl mazec, ale behem semestru clovek trávil rozhodne daleko vic casu v hospode nez ve škole :-).

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. října 2024 11:28

Vari

Já si nepamatuju, že bych někdy něco odřekla kvůli škole. Ale já vůbec nechápu, jak se někdo může naučit takové objemy učiva, tak jsem je litovala a obdivovala asi tak celkově

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 06. října 2024 11:32

Zuzuli No jo, já nikdy nebyla ambiciózní :)