Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 11. října 2024 09:46

Evaeva Já se leckde zapomenu ještě i teď

Online Evaeva
příspěvků moje polička 11. října 2024 09:47

Kan no muže ségra taky zapomněla. Ale možná to bylo schválně

Online Evaeva
příspěvků moje polička 11. října 2024 09:48

Karja no jasně. A když hlídám ty tři děti, kolikrát zapomenu jedno z nich kontrolovat

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 11. října 2024 09:50

Kan

Prosím tě, to byl vtip

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 11. října 2024 09:58

Jos no vsak to vubecmne spis slo o tu puvodni situaci, kdy dotycnej moc dobre vi, ze mel neco vypracovat, ale vykasle se na to a jeste se vymlouva (a ne tim ze zrovna stravil noc na operacnim sale:-P

(a za me teda 14-15 lety pubertak moc dobre vi co dela a nepotrebuje maminku, aby se ho zastavala, tjo)

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 11. října 2024 10:00
Reakce na Karja:

A čistě teoreticky, vám přijde pětka za nedonesený/zapomenutý ukol adekvátní? Ptám se pro kamaráda, co hodně zapomíná. 

​Mně přijde v pořádku, že si to učitel nějak poznačí, aby viděl, jestli je to ojedinělý nebo jestli dotyčný zapomíná pořád. Takže klidně i s tou pětkou, pokud pětka nebude mít stejnou váhu jako známka ze zkoušení nebo z písemky.

Jako přiznejme si, že když někdo bude pravidelně zapomínat na pracovní povinnosti, tak ho nakonec taky vyhoděj.

A teda mnohem horší mi ve škole přišlo, když někdo známkoval úpravu sešitu, to má s ovládnutím daného předmětu ještě mnohem menší souvislost než zapomenutí úkolu ;o)

Online notna
9460 příspěvků moje polička 11. října 2024 10:05

Musím říct, že tahle debata mi dala hrozně moc. Pochopila jsem, proč v 5. a 6. třídě u dcery začaly od třídní chodit prosby a výzvy, abychom děti podpořili k větší samostatnosti, proč k tomu vedli a nabádali děti. A jak jsem dřív psala každé pololetí učitelům a řediteli, tak jsem měla psát i rodičům ostatních spolužáků, že děkuji za jejich přístup. Protože i díky tomu, že se s učiteli řešili zásadní a důležité věci, měli učitelé asi čas a chuť psát slovní hodnocení až do 9. třídy, vymýšlet zajímavou výuku, dělat Erasmy už na základce.

Jestli fakt někdo považuje nutné řešit pětku za to, že čtrnáctiletý žák neodprezentuje svoji zadanou práci a není schopen sám si učitelkou domluvit postup, jak to napravit, tak se nedivím, že pak snaha ze strany učitelů je taky minimální. nemluvím o žácích s nějakým specifikem, poruchami apod. Tam je samozřejmě ta péče navíc potřeba.

Dcera na druhém stupni už běžně pracovali tak, že museli zpracovávat různá témata sami nebo v určený skupinách, kde je zase učili k týmové spolupráci. Kolikrát to byly projekty na víc dní. Podle mě to dává víc než frontální výuka. A říct, že to nemají, protože měl být supl, tak podle mě tu pětku taky dostanou, protože je dostávali, když ten projekt/referát/úkol nesplnili. Samozřejmě to nemělo váhu závěrečné písemky, šlo to opravit apod. Ale vyjednávali si to sami. I si sami museli řešit, pokud to bylo v týmu, jak budou pustupovat, když se na to vykašlal jeden z nich. Tam to většinou přebrali za toho lempla ostatní. Ale pak při vyhodnocování se učitelka ptala, jak hodnotí práci ostatních v týmu a pak se i domlouvalo hodnocení. Takže za jeden projekt nemuseli mít všichni stejnou známku. Oni teda většinou měli, protože se tak děcka dohodla a s dotyčným si to vyřídí jinak.

Karja Podle mě referát a odprezentování učiva není domácí úkol ve stylu nespočítal jsem příklady nebo zapomněl jsem doma sešit s výpočtem nebo písanku.

Chyby, zapomínání dělá každý. Ale taky je potřeba se naučit nést následky. Pokud se přihlásím, že část hodiny odprezentuju nastudovanou látku a pak to neudělám, tak to asi nějaký negativní efekt bude mít. Za rok se budou muset tihle čtrnáctiletí postavit třeba k ústním zkouškám v rámci příjímaček. Některé školy to tak už mají. A mají jeden pokus, nemůžou to "přinést" zítra nebo za týden a ani jim to nevyjedná maminka.

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 11. října 2024 10:07
Online dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 11. října 2024 10:08

Nj ale tohle nebyl nevypracovaný úkol, ale referát, který si onen žák dobrovolně vybral a vzhledem k tomu, jak nám letfenixa vylíčila jejich už několik let zavedený systém, vzal tím na sebe závazek i vůči svým spolužákům. Na místě rodiče bych za něj teda rozhodně nic nežehlila ani nepožadovala změnu hodnocení, kvůli jednomu omylu se svět nezboří, letfenixa je rozumná učitelka, a kluk tím získá cenné různorodé zkušenosti.

Offline Garfie
28589 příspěvků moje polička 11. října 2024 10:25

Já bych teda ráda nesměle podotkla, že tady se mluví o 14-15 letém klukovi, ale on je v 7. třídě, to je mu spíš tak 12, ne? Ono se to nezdá, ale to je dost rozdíl, myslím že v těch 12-13 (zvlášť kluci) teprve začínají nabírat takovou tu zodpovědnost sami za sebe. Já bych za něj jako rodič neodorovala, ale zase jako učitelka bych asi měla trochu pochopení, pokud to teda není v jeho případě obvyklý přístup ke škole/učivu. 

Jinak pochopitelně otázka je, jestli to vypracoval a nedonesl, nebo se na to vybodl z vysoka. Vzhledem k tomu, že se do toho vložila matka, předpokládám, že spíš to první. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 11. října 2024 10:27

viktorka_od splavu Jj to souhlasim. Ale taky si spis myslim, ze by to melo znamenat poznamku a ne nedostatecnou ze znalosti. Nicmene chapu, ze maji ve tride jasne nastavena pravidla a je to neco jineho nez kdyby to bylo pro zaka vylozene prekvapeni. Takhle byly dusledky dopredu jasne. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 11. října 2024 10:40

notnasouhlasím. Jako rodič bych ho navedla k tomu, jak to s učitelkou nejlépe řešit. Rozumný učitel, když uvidí snahu, tak najde způsob, jak to napravit.

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 11. října 2024 10:52

Garfie je to 8.ročník. Patril k najlepším žiakom triedy.

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 11. října 2024 10:53

notnaJá neschvaluji jednání toho rodiče a ani tu formulaci omluvy nebo řešení, ale to nastavení, zapomeneš za 5...nevim, ale třeba mají známek plno nebo je ta pětka dočasná než se to vyřeší. Nevím. Ale jako celkově mi ta situace přijde taková no...mohla bych se do ní dostat razdva:D

Offline Garfie
28589 příspěvků moje polička 11. října 2024 10:57

letfenixa Aha, promiň, nevím proč jsem si pamatovala sedmou. Jasně, tam už je třeba je strkat k samostatnosti a asi bych něco v tom smyslu i napsala té matce. Ale máš to tady jako dobrý sociologický průzkum, ne?

Online notna
9460 příspěvků moje polička 11. října 2024 11:07

Karja Jsem hned na začátku debaty psala, že jsem taky ten typ, co by takhle mohl pohořet. A taky jsem nějakou tu kouli zchytala a pak to musela žehlit. A dcera to samé. Asi možná, že mám tu praxi, že sem tam koule není žádná tragédie a dá se i s ní mít jedničku na vysvědčení, tak mi to přijde v pohodě tu pětku dostat.

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 11. října 2024 11:13
Reakce na Evaeva:

​Jo, to je vlastně pravda. To za nás nebylo, tyhle novoty

​No za nás teda jo, kdo nedodal co měl (úkol, referát) vyfásnul pětku jak malinu. Hotovo. Týká se to přece předmětu, kterej se co? Kterej se známkuje...

Kázeňský tresty bych si nechala pro kouření na záchodě a krádež svačin

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 11. října 2024 11:17
Reakce na moora:

Jako zavest vsechny prazsky autobusovy zastavky na znameni, kdyz v celym busu jsou asi tak 4 tlacitka, nebyl ten nejlepsi napad. 

​Hele já mám pocit, že od toho už upustili. Už to ani nehlásej že bys měla mačkat tlačítko... a ani na tom grafu stanic na monitoru není u žádný stanice zvonek...

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 11. října 2024 11:17

Garfie aj sociologický, aj rôzne pohľady. 

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 11. října 2024 11:18

Já se přidávám k té samostatnosti. Nám volají rodiče ještě na univerzitu a řeší studijní záležitosti za své děti. A ne, není to občasný, ale pravidelný jev.