Mermaid tomu sice rozumím, ale štve mě, že si tam v létě musím brát mikinu
Stěžovací vlákno
Evaeva my jsme byli v kině buď v červnu nebo červenci a regulérně jsme se nemohli dočkat konce. Zima jak blázen
brrr jo, já se tam schladím ráda, ale zase nemusím zmrznout
continuityUAE teda to živoření outsourcovalo na levnou pracovní sílu z Indie, Pákistánu, Afghánistánu, atd. Ne, že by to bylo lepší, i když se to těm pracovníkům vyplatí. Chápu, jak jsi to myslela.
Tabea ja na tohle nemám nějaký silný názor. Dobře mi to nedělá, ale úplně odsoudit to taky neumím, právě proto, že někde v Afghánistánu pak ti lidé živí rodiny.
Mě by úplně stačilo kdyby se k nim chovali trochu lépe a hlavně aby zbytečně neumírali u de fakto zbytných věci. No těžké téma.
continuityexpati jsou dost rozmazlení a často se chovají jak spratci. Arabský děti jsou kapitola sama pro sebe. K úrazům a úmrtím na stavbách jsem kolikrát něco hledala, ale samozřejmě žádný čistý data neexistujou. Na staveništích ale všichni dělníci mají bezpečnostní boty, helmy, dlouhý rukávy (mám takovou úchylku, že po tom koukám). Nedovedu říct, kde je v procesu díra.
Tabea ja bych rekla, ze tam bude nedostatecne proskoleni delniku a tlak na rychlost. Mozna taky nevyhovujici nastroje, co se ergonomie tyka, a chybejici kontrola prvku typu zabradli. Ale jako tezko rict, jak je to doopravdy.
Friga na ty zábradlí právě taky koukám.
Moje teorie je, že jsou všichni (předáci i dělníci) ze zemí, kde se bezpečnosti práce moc nedá.
Ted jsem si vzpomněla, jak jsem s dětma před lety u našich v ČR očumovala u stavby kruháče a ti pracovnice včetně předáka se se mnou dali do řeči. Nějak jsem podotkla, že nemá bezpečnostní boty a on se strašně lekl, že jsem z nějakýho úřadu. ![]()
(Asi se to česky bezpečnostní boty nejmenuje, ale snad si rozumíme.
)
Tabea (spatne) podminky zahranicnich nekvalifikovanych pracovniku v uae jsou celkem zdokumentovany a pravidelne kritizovany. nerikam, ze ten problem ma jednoduchy reseni, ale rozhodne to neni nejaka bagatela.
ze souvisejiciho soudku, naopak v textilnim prumyslu se za posledni roky podminky celkove zlepsily, prispely k tomu mimo jine jednak zakonny regulace (Lieferkettengesetz) a druhak zvysovani povedomi zakazniku o podminkach vyroby. takze to nejsou situace, se kteryma by neslo nic delat.
Tabea Taky to pozoruju a taky mi to vadí. Přijde mi logické jít si pro další talířek jídla až po tom, co sním ten předchozí ![]()
Tabea V CZ je povinnost zaměstnavatele poskytnout zaměstnancům OOPP na rizikovém pracovišti. Ochranné pomůcky musejí mít CE. Taky nechápu jak to těm zedníkům, pokrývačům, dlaždičům, kopáčům prochází, když kolikrát stojí ve frontě na kasy u nás v Albertě, tak jsou tak bídně oblečení i obutí. Nevím teda, jestli nejsou brigádníci na dohodu, tam ta povinnost zaměstnavatele asi není.
Tabea (spatne) podminky zahranicnich nekvalifikovanych pracovniku v uae jsou celkem zdokumentovany a pravidelne kritizovany. nerikam, ze ten problem ma jednoduchy reseni, ale rozhodne to neni nejaka bagatela.
ze souvisejiciho soudku, naopak v textilnim prumyslu se za posledni roky podminky celkove zlepsily, prispely k tomu mimo jine jednak zakonny regulace (Lieferkettengesetz) a druhak zvysovani povedomi zakazniku o podminkach vyroby. takze to nejsou situace, se kteryma by neslo nic delat.
asi jsem to napsala nesrozumitelně, ale rozhodne nerozporuju, že dělníci na stavbách v Gulf zemích jsou na tom hodně špatně. Stačí jen to, že pracují někde na horním patře mrakodrapu při 45 stupních ve stínu a celkem vysoký vlhkosti. Jen říkám, že přesný data nejsou k dispozici (není zájem to v těch zemích moc řešit) a ti dělníci nemají o nějaký bezpečnosti práce šajn, takže i kdyby se odvážili protestovat, tak neprotestují, protože to jinak neznají.
Ono stačí podívat se na ty nablejskaný budovy trochu víc zblízka, aby člověk viděl, jak je tam spousta věcí tak spleskanejch, jak by to v ČR nebo DE neprošlo.
Moje bývalá šéfová řídila také BOZP a je to těžký s těma lidma. Technici, co hodně jezdili autě, si třeba zacvakli pás, aby jim to neřvalo a sedli si na něj.
Dodržování rychlosti byla kapitola sama pro sebe. To jsou takové jednoduché a samozřejmé věci a ještě jsme z toho auta nevystoupili a nevylezli na žádnou střechu. To se pak dejou úplně jiné věci.
Kan hele nedavno jsem byla na jedny pracovní akci a jeden šéf tam říkal, jak odbory u nich v podniku bojkotujou zákaz alkoholu na pracovišti, takže to teď jako zaměstnavatel dali k soudu. Podle právníka, co na tý akci taky byl, není jednoznačný, jestli ten spor zaměstnavatel vyhraje. Protože prostě v Bavorsku je tradice dát si v pátek ke svačině pivo (nebo dvě). A pak jde chlápek jezdit s jeřábem. Nepochopíš.
Tabeajá mám muže jakého mám takže když se někde dělají výškovky, třeba jen mejou okna, tak se vždy podívám a někdy čumím i v ČR.
continuity přesně tak. A to se to v Česku i Německu těm lidem mele spousty let. Já těchhle historek znám celkem dost. Lidi si i nechají dát výtku a pokracujou dál jako předtím.
Tabea jj, ja to myslim pochopila. chtela jsem hlavne dodat, ze bezpecnost prace tam imo neni jediny, ani hlavni, problem.
Tak z pohledu insidera v uae je to tak, ze tam delnici nemaji zadne zdravotni pojištění. Prostě každý jeden je nahraditelny, na stavbách mají sice oopp, ale zhusta je to kvůli dokumentaci. Nejsou odbory, nic. Oni si sice vydělají, ale stejně je to strašně strašně málo.
A nejlepší bozp školení jsem absolvovala ve třineckých zelezarnach. Ty reálné fotky a pripady
a pak kolem běhá spousta kreslených videii bozp z Číny, založených na reálných případech, a tobě hlavou běží jak můžou být lidi tak pitomi. A ono je to opravdu o rutine...
Tabea No alkohol, to už vůbec. U nás se školí strašně moc, já mám i v popisu práce vyhledávat skoronehody. Birdova pyramida tu visí na každém info panelu, až je to protivný. Ale byla jsem v rámci školení v sesterské firmě v Německu a tam jim v provoze na obrovské obrazovce pouští jako odstrašující případ Homera Simpsona v elektrárně, což je taky dobrej úlet.
Tabea tak urcite to tak je, ze na bezpecnost moc nedaji. Tady ve Finsku se na to zase dba hodne, ale taky az v poslednich letech. Muj muz delal okolo dvacitky (tedy pred cca 20 lety) brigady na stavbach a ma taky par dost desivych historek. Treba jak bratr jeho kamarada a zaroven majitel firmy spadl ze strechy, protoze byl liny si dat sedak s lanem. Nastesti se odrazil od vetve stromu a dopadl do krovi tesne vedle hromady rozlamaneho zelezobetonu, mel snad jen zlomenou nohu.
Kdyz v ramci prace musim jit na stavbu, tak musim mit bezpecnostni boty, helmu a reflexni vestu, i kdyz tam jdu jen na promenadu a nikam nelezu. Bez toho by me tam nikdo nepustil.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí