Stěžovací vlákno
My jsme dva, bez deti, a stejne mam obcas pocit cireho zoufalstvi, kdy si rikam, ze nejjednodussi by bylo skrtnout sirkou.
Já si myslim, že pokud je člověk pořádkumilovnej a netrpí takovou tou selektivní slepostí a sklonem k lenosti, tak trochu tahá za kratší konec provazu, zvlášť když narazí na někoho, kdo toho rád využije...(nemyslím to nějak zle!) Plus já třeba moc tu sebevymezovací komunikaci neumim, spíš to dusim a pak jednou za čas vybuchnu..
Tak to přesně je. Já teda nevybuchuju, ale taky dělám víc, protože sambo má prostě jinde laťku. (Jakoby vysává a často vyndavá myčku, to jo)
Aranel mne prijde, ze se pak pořádně zamichaj karty na ty matersky, protoze k ty bezny obsluze domacnosti přibude spousta (neviditelných) činností.
Potrefenáhusa ja bych ani nerekla, ze zamichaj... spis prevrati naruby, roztrhaj a zadupou do kouta ![]()
Ja mam v rodine dva pary, ktere se rozvedli rok po navratu zeny z rodicaku do prace. Ony byly doma sedm a devet let (dva a tri deti, predtim doma na "rizikovem"), a ac pred detma se oba na domacnosti podileli stejnym dilem, muz uklizel, varil, ovladal pracku, nakupoval, tak behem te doby, co je zena "na dovolene" a oni zivi rodinu, si tak zvykli na ten servis a ze vubec nic nemusi a delat nebudou, ze zenam k te stoprocentni peci o deti a domacnost jen pribyl plny uvazek v praci. Za rok byli oba pary v rozvodovem rizeni, totalne rozhadani.
To pro me osobne teda je pozitivni, protoze jsem je memu muzi par mesicu pred mym navratem do prace pripominala, jak muzeme dopadnout, kdyz bude dal spolehat na to, ze nadobi v kuchyni uklizim rano, kdyz uz odejde do prace, pres den vyperu, poskladam mu pradlo do skrine a cestou z hriste nakoupim. A tak to probehlo uplne v pohode a manzel se velke casti veci zase ujal.
Ja sa hanbím, lebo L. mi včera povedal, že som bola celý deň zlá
, práve kvôli bordelu, idem z izby do izby a 5 vecí musím upratať než sa vôbec dostanem k tomu, čo potrebujem. Tak som bola nepríjemná.
letfenixa tak to mi Ríša říká obden.
A má pravdu.
Lamicka dočítám zpětně a tlapkám! Nemám ani radu ani ponaučení, my teď s mužem taky vržem- a to jsem se letos na advent těšila hrozně moc. Nejedná se teda o povinnosti, to nám funguje velmi dobře- velmi ctí moje přesčasy a tvrdou práci, takže doma pravidelně uklízí a řeší děti, školu a kroužky ve dnech, kdy má volno (přitom si vždycky najde čas na svoje lezení, nechápu, jak to dělá- já si ani nemůžu barvit vlasy, protože jsem u kadeřnice 2x - 3x za rok). Nechtělo se mi do toho, ale opanovala jsem se a celkem v klidu mu řekla, co mi vadí, proč mi to vadí a že mám obavu, že pokud by to pokračovalo, cítím, že by to dopadlo nějakou scénou a zklamáním a pdtažitostí, a tak se snaží, já taky a vypadá to, že to rozchodíme. Ale taky jsem z toho rozhozená, protože se pořád vrbí nějakej problém, není mi dáno žít v klidu a míru.
Zuzulije hrozne fajn slyset, ze to u vas klaplo.
my deti nemame, takze jsem to resit nemusela, ale presne to vidim u nas v praci, konkretni dva kolegove s detma a zenama v domacnosti nebo na nejakych pidiuvazkach (klasickej tradicni model styl byvale zapadni nemecko) jsou na koni; kdyz jsem se pak bavila s zenou z jednoho z nich, tak mi rekla no on si vzdycky dokazal obhajit osobni prostor lip nez ja.. no comment. ale jako zas nadprumerne vydelaji. ale v tech strednich letech treba po 15-20 let vztahu pak je fakt hodne videt, ze dost zen taha za kratsi konec.
Lilly_Ku můj muž taky nadprůměrně vydělává, ale pořád to neznamená, že očekává kompletní servis, když jsem teď teda doma. Jsem doma, abych pečovala o naše společné dítě, mohla ty starší brát domů po obědě a vodit na kroužky, ne jako jeho hospodyně. Navíc to dělení povinností se penězi vůbec měřit nedá, to bych musela dělat všechno i po návratu do práce na plný úvazek![]()
Lilly_Ku u nas mozna sehralo roli i to, ze jsme se chystali koupit byt a k hypotece bylo nutne, abychom plny uvazek meli oba dva. Pak neslo, abych ja pracovala mene a vic se starala, museli jsme se podelit. Jak o peci o dceru, tak o domacnost. Takze nejaka ta hranice se prolomila a ac ja teda porad delam doma vic a on vic vydelava a travi vic casuv praci, tak jeho ucast na domacnosti rozhodne neni zanedbatelna.
My ale meli fakt krizove obdobi, kdyz jsem chodila na chemoterapie. Doma dvoulete dite, manzel workoholik a ja na pokraji sil. Myslim, ze se doma tech pet mesicu nevysavalo, spinave pradlo prepadavalo z kose, koupelna fakt nebyla ve stavu, aby nam domu mohla prijit nejaka navsteva. A on mel pocit, ze prece pracuje, vydelava, chodi na nakupy, ja jsem jen doma s ditetem, takze on si vecer potrebuje odpocinout. Silene jsme se tehdy hadali a ja byla fakt ve fazi, kdy bych tu zadost o rozvod klidne podala. Po lecbe se situace uklidnila a my to v klidu probrali a doslo mi, ze chyba byla i na me strane, kdy jsem ocekavala, ze automaticky vsechno prebere on, aniz bych mu vlastne dala nejake pokyny. Necte mi myslenky a nektere veci proste nevidi. A prosel o dost misogynni vychovou, tchan by na spinave pradlo nebo nadobi ani nesahnul, je to prece zenska prace. Kdyz chci, aby umyl koupelnu, musim mu o to rict a on to udela. Ze chybou bylo i to moje nevyrcene ocekavani, misto poradne komunikace. Ale nebylo uplne snadne prepnout nastaveni z "nebudu ho komandovat, je prece dospely a vidi, ze je tu spinave nadobi" na "neco od druheho chci, tak ho o to pozadam". Po case uz neni treba pripominat, nektere veci si uz zautomatizoval. Treba chce dat talir do mycky a ona je plna cisteho nadobi? Tak ji proste vynda a talir tam pak da. Nenecha ho ve drezu jako driv.
Zuzuli Tvl mysogynni výchova přesně:D. Jako můj muž spoustu věcí ani neumí, dělal je nějak v tom období, kdy nežil ani u rodičů ani se mnou. Ale prostě je to jak s jízdou na kole, jak se to nenaučíš už v 6 letech, tak proste už to není úplně jako zafixování:D
My se driv pravidelne dohadovali kvuli uklidu, partner to tak neprozival a ja jsem kvuli tomu prudila, protoze kdyz bydlel sam, tak si uklizel suprove, ale po sestehovani se trochu pokazil :D jednu dobu jsme to resili i pani na uklid jako kompromisem. nakonec, coz vydrzelo doted. jsme si byt rozdelili na pulky a kazdej uklizi jednu z nich, tu cast, na ktery mu vic zalezi :D
Karja Muz se zapojuje, jen chaoticky. Ale cast z vas tu uplne popisuje meho otce. Ten si opravdu nenamaze ani housku. Jiste leccos opravi, stara se o zahradu ale sam by po tydnu doslova posel. Je zvykly, ze kdyz vydelava, ma servis. Je zajimavw ze ode me tohle nikdy neocekaval a neocekava, za sluzku ma jen mamu. Pritom doma to nevidel, deda inzenyr a zivitel rodiny babicce i barvil vlasy a hlidal veceri na plotne, kdyz byla u sousedek na pokecu ![]()
Karja jo, ale to je takova vymluva, kdyz musel, tak ty cinnosti taky delal, ne ze ne. u nas to samy, akorat jsem nepovolila a nakonec si to sedlo.
ale u nas to je jednodussi tim, ze nemame deti
Lilly_Ku co se týče bordelu, tak rozhodne ![]()
Jos muj tata dokonce spi v nepovleceny posteli, kdyz mu mama nepovlikne periny. Byla jsem svedkem toho, jak si chtel jit lehnout a prisel zpatky s tim, ze "ale ono neni povleceno?!" A ja sem se zacla smat, ze prece si snad povlece ne. A on se urazil a sel spat do ty holy postele, nez aby to delal sam.
711990 nene
. Tak tohle jedine umi, ze sesterske praxe jeste. Takze kdyz jsme jezdili na hory, tak si hbite povlikl.
edit. Ale doma to samozrejme dela jen mama
Jos Popisuješ mého otce i s tím povlíkáním. Když jsem byla malá a jezdili jsme spolu na hory, povlíkal v klidu. Doma pouze mamka. Otec umí vařit jenom sulc a cukr pro včely. Pořád něco chce, protože nevaří/neví kde to je/je od dané věci "daleko". A přesně, po mě nebo ségře to nikdy nechtěl. Když mamka není doma, tak se s jídlem nějak zařídí, zřídka kdy má třeba něco od nás. Společného mají naši otcové to, že jsou lékaři v důchodu. Že by to bylo ono? ![]()
Z podobného prostředí pochází muž, vlastně je s podivem, že se sám od sebe tolik zapojuje. Tchýně pracovala na plný úvazek, vyzvedávala i ráno vodila děti do institucí, vařila, uklízela... Když jede někam pryč, vaří tchánovi jídlo dopředu, aby snad neumřel hlady. Když chce tchán kafe, požádá svojí dceru. Ale za tu dobu i on udělal nějaký pokrok a od té doby, co mají vnoučata, si to kafe vaří
Já tohle z mojí rodiny neznám, mamka s námi teda byla hodně dlouho doma, takže se starala o většinu věcí v domácnosti, ale že by si táta ani čaj neuvařil nebo nám neudělal nějakou večeři, když mamka nebyla doma, to fakt ne.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí