Stěžovací vlákno
Karja ja na ryby saham strasne nerada!
Karja ja si cas od casu vzpomnela na nejakou tu hadku zde byvalou, jako kdyz bys mela cas jen sama pro sebe.. vylezu si teba na strom
se mi tu vysmaly, no v cem je to rybareni jiny![]()
Karja já měla jako dítě na chalupě na prázdniny králíka, toho na maso. Na konci ho zabili, stáhli,... Ale tak, abych to neviděla. A já byla pak naštvaná, že mi neřekli, jindy jsem se koukala. Zabíjení kapra mně taky vždycky zajímalo, nevadí mi dodnes. Ten králík nevím, to už jsem dlouho neměla příležitost. Souhlasím s tím, že by to děti měly vidět nebo alespoň vědět, odkud se to maso bere, nedává mi smysl to nějak zamlčovat. U nás jsou teda způsoby zabíjení potravy časté téma, až bych řekla, že k obědu to taky úplně nepotřebuješ![]()
Evaeva tiež som sa bežne pozerala, keď dedo zabijal zajace, otec bol rybár, tak ryby som tiež videla, aj na zabijacke som bola, traumy z toho nemám žiadne. Malý ešte nikdy nič také nevidel, ale o tom, odkiaľ mäso máme, vie.
letfenixa jsou děti, které to od mala neradí vidí. To chápu.
Lamicka Nevim uplne na co presne se ptáš, hezky je to vysvětleny treba tady:
Nejdůležitější body:
Kapři se loví již na podzim při výlovech rybníků. Poté jsou sádkováni. V normálních podmínkách tráví kapr zimu u dna rybníka ve stavu zimního spánku, při němž se mu zpomaluje metabolismus. Vánoční kapr je však neustále převážen a manipulován, a zimní spánek mu tak není umožněn. Živí kapři, kteří jsou nabízeni k prodeji na stáncích či v obchodech, jsou většinou vyhladovělí a vyčerpaní. …
Ze sádek je pak kapr dále převážen do obchodů a na stánky. Samotný transport a přesouvání zvířat z nádrží jsou pro ně velmi stresující a bolestivé. Problém představuje zejména čas strávený na vzduchu, změny ze tmy na světlo (například při vykládce z transportního vozu), teplotní šoky způsobené rozdílnými teplotami a nešetrná manipulace. Při překládání ryb z nádrží jsou zvířata doslova „přesypána“, což může být velmi bolestivé, neboť se ryby mlátí o sebe navzájem a často také o stěny nádrže.[4]
Když už se kapr konečně dostane na místo prodeje, jeho utrpení stále nekončí. Ani způsoby jejich přechovávání v kádích či nádržích v obchodech totiž nejsou přijatelné. Ryby jsou v nich na sebe namačkané a voda je často chudá na kyslík. Alarmující je též fakt, že česká legislativa v podstatě nedefinuje, jakou kvalifikaci by měla mít osoba, která kapra prodává, potažmo usmrcuje. Na stáncích tak většinou pracují brigádníci bez znalostí, jaké se požadují u kvalifikovaných zaměstnanců jatek. Na místě je tedy oprávněná obava, zda jsou ryby zabíjeny humánně a zbytečně netrpí.
Je to proste nějaká zbytná fáze utrpení navíc, když by to kapr mohl mít tou dobou už klidně "za sebou". Seznámit děti s tím, kde se bere maso, jde i jinak :)
@MP Meri ten odkaz jsem tu dávala už asi před hodinou, akorát jsem byla líná na vypíchnutí těch nejdůležitějších info...dík
Já jsem necitlivej balvan. Vím, že ti kapři trpí, ale stejně si ho koupím. Mám kapří řízky ráda, k mým Vánocům patří. Porcovaný z obchodu nikdy není porcovaný podle mých představ a potřeb, jet si pro něj někam ke zdroji už přesahuje moje možnosti zvládnout všechno, co je těsně před svátky potřeba udělat, mražený je dobrý možná na ten salát, ale ne na slavnostní večeři. Suma sumárum, dokud to nezakážou, budu ho kupovat.
MP Meri dekuji
Pinot Noir
pro me to ma taky zatim vic benefitu, i treba to, ze to stahujeme z kuze, naporcovani dle predstav, hlava a vnitrnosti na polevku...
Rizky z mrazeneho delam mezi vylovem a Vanoci, tak dobre to proste neni.
Jak jsem tu uz psala, ja se hlavne ridim tim vsechno zpracovat a maso nevyhazovat. At je to kralik nebo slepice od nasich s laskou chovany nebo kure z velkochovu.
Lamicka jo, u nás vývar, řízky, salát. Spotřebuje se vše. Stahuju a porcuju ho sama, nikdo to tak dobře neumí. ![]()
viktorka_od splavu Tak voda asi uklidnuje, plus asi to napětí lovu:-D. Ale taky se to nechá docela výrazně prodražit než vylézt na strom, to jako zas jo.
Karja Já právě hodně zdůraznila předem:-). A 20 minut u batolete je fakt dost. Doma očesal vánoční stromek, takže byl plán přijde, hned dostane večeři ( jí rád), a pak rovnou rozbalovat dárky. Žádný prostoje :-).
999 u batole je to dost! Ale zase je otázka, jestli to řešit, protože za rok to bude míň a pak ještě míň.
Ale naštvaná bych byla, ne, že ne. My teda i večeříme brzy po páté, aby to nebylo dlouhé.
Lamicka My jsme teda měli doma čerstvého i mraženého a děda připravil mraženého, on říká, že naopak ten kapr je chutnější, když projde chvíli mrazákem, že asi ztratí takovou tu rybinu. Ale někdo to třeba naopak má rád, když je to takové výraznější. Ono je i mezi těmi kapry strašně moc rozdílů, jestli je to lysec nebo šupináč, jak je velký, jestli je z řeky nebo z rybníka, jak ten rybník vypadá, jestli je to chycené v létě nebo v zimě....všechno to se do té chuti hrozně propíše. I teda to, jak dlouho je mražený, zas dlouho být nemůže, což se určitě u těch supermarketových stává a třeba je to fakt dlouho.
999 Zpětně s tím nic nezměníš, akorát jí nasereš a budeš za vyhrocenou, zvlášť, pokud byl malý v pohodě. Příští rok si na ní došlápni a i v sekundách jí to napočítej, jaké zpoždění měli roku 2024;-).
MP Meri Diky za sdileni, vetsinu toho jsem vubec nevedela! Je to strasne ![]()
U me jde o edukaci ciste teoretickou, neb v Iowe kapry nemame, ale kdybych jednou na Vanoce prijela do rodne vlasti, tak aspon vim, co nekupovat.
A to podotykam, ze kapra miluju! Ale za tehle okolnosti bych ho uz nechtela.
999 Hloupý dotaz. Proč jste na ně čekali?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí