Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline notna
9461 příspěvků moje polička 14. března 2025 14:08

Janulik03 Aha, tak to by asi chtělo označit, aby cizinci věděli, že je tou soukromý pozemek. Já bych to předpokládala jako u nás, že je to veřejné.

Offline Allysa
898 příspěvků moje polička 14. března 2025 14:09

notna Na tomhle vidím dvě věci: udělat ve městě služby a MHD tak, aby člověk tím autem nemusel. A pak taky opustit tu fixaci na auto jako statusovou věc, no. To je u nás hrozně zakořeněný.

Offline DruI
5592 příspěvků moje polička 14. března 2025 14:13

Allysa Tak třeba v Praze se člověk fakt bez auta obejde.

Offline Janulik03
20317 příspěvků moje polička 14. března 2025 14:14

notna no neviem, ja by som urcite neparkovala niekde pred domom, kde je očistené miesto pre tri auta. To nevyzera ako verejné parkovisko. Ani nie sme v na hlavnej ceste, je to tu taka zapadnutá časť, zopár domov. 

Proste diera

Offline Aranel
6628 příspěvků moje polička 14. března 2025 14:16

Allysa viz mladý pán od barbucha třeba.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. března 2025 14:17

notna zároveň s tím by muselo přijít důsledné pokutování, zóny a nejlépe změna celkového pohledu společnosti.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. března 2025 14:17

Aranel přesně!

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 14. března 2025 14:54

Janulik03Taky právě bydlím v "Kotěhůlkách" a naše ulice je vpodstatě slepá a ta parkovací místa přes silnici jsou obecní. Ještě je to tak vždy na dvě auta, v podstatě to odpovídá šíři každého domu. Tak bych právě podle sebe soudila, že to bude veřejné a zaparkovala tam v dobré víře. Nenapadlo by mě se ptát. Píšu to jen jako vysvětlení, že pokud to nemáte označené, cizince to nemusí napadnout, že je to soukromý pozemek.

Allysa Bydlela jsem mnoho let v Brně a tam je pokrytí MHD skvělé. Hlsvně tramvají je spousta tras mnohem rychlješích než autem. Spíš bych to viděla na tu fixaci na auto :-( Znám dost rodin, kde mají v rodině auto nejen rodiče, ale i plnoleté děti. To jsou pak 4 auta na 1 byt.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 14. března 2025 15:04

Janulik03 vidím to jako @notna. U místa před plotem, nebo na druhé straně cesty bych nečekala, že to není veřejné. Většinou pro výlety hledám nějaké odlehlé končiny. Nechci nikomu parkovat na místě, ale nějak není se čím řídit.

Offline Allysa
898 příspěvků moje polička 14. března 2025 15:39

notna Je to tak, no. Nicméně teď jsem se přestěhovala do Prahy a zubaře máme 50 minut MHD, dětského fyzioterapeuta 1,5 hodiny MHD, obchody na běžné nákupy kromě tragické večerky v pěším dosahu není ani jeden a přístup k tramvaji je podchodem po dvojích schodech... Chtělo by to vážně celkovou změnu přístupu, město má být pro lidi a ne pro auta.

Offline Allysa
898 příspěvků moje polička 14. března 2025 15:46
Reakce na Aranel:

Allysa viz mladý pán od barbucha třeba.

​No jasně. A není sám.

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 14. března 2025 15:48

notna souhlasím, pokud parkovací místo není označené jako soukromé, je pro mě veřejné. Jak mám jako člověk, který přijel z daleka na výlet, vědět, který pozemek je a není soukromý, když to není nijak označeno? 

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 14. března 2025 16:06

Allysa nejen u nas, v nemecku taky (mimo mou bublinu teda). my si auto pujcujeme kdyz je potreba, jinak jezdime mhd, na kolech, vlakem..

v rakousku kde prechodne bydlime v dome na vesnici mam k dispozici auto, tam je to teda celkem potreba, ale je to mimo mesto, mnohem mensi hustota osidleni, problem s parkovacima mistama tam neni. nejvtipnejsi je kdyz jezdim do gymu do nejblizsiho mesta autem, je to heozne vtipnej komtrast s mym beznym zivotem a dycky si pripadam jak spravna village girl :D

v berline je verejna doprava super, pred par lety konecne slapli i do vystavby cyklostezek. ted mame zase konzervativni vladu (myslim v berline jako spolkovem state), ale aspon se dodelalo, co uz bylo naplanovany.

strasne zajimavy je videt, jak se meni celkovej pristup k urbanistice mest s casem. treba v berline byla v 50. letech naplanovana neco jako prazska magistrala primo stredem obytne ctvrti, existujou i stary plany, kde je zakreslena. dnesni optikou naprosto nepochopitelny, ale proste byla jina doba. v tomhle jsem celkem optimisticka, otazka je spis kdy, nez zda.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. března 2025 17:06

Lilly_Ku no zrovna sídliště, kde bydlím, bylo plánováno v šedesátých letech a pěší tu jsou ve výhodě oproti autům. Páteří je metro, u něj škola, přes velké silnice často nadchody, dost často tu nastává situace, že pěší to zvládne rychleji než auto. Zároveň je to doba, kdy se "věřilo" že Prahou mají vést dvě nebo tři magistrály ze severu na jih a z východu na západ, že by města měla mít spíš obchvat se vymyslelo až později. Souvisí to s nárůstem dopravy, v těch šedesátých letech se počítalo s tím, že auto bude mít polovina domácností maximálně a ti ostatní se taky musí dostat domů. Zároveň nebyl problém, aby ta polovina jela skrz Prahu

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. března 2025 17:07

My auto vytahujeme jen na výlety mimo Prahu a dovolené. Neumím si to bez něj představit, ale na každodenní bázi ho nepotřebujeme.

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 14. března 2025 17:08

notna to je zajímavý s tim návrhem zrušit povinnost stavby parkovacího místa pro menší byty. Ja bydlím v domě, kde maji byty 4kk 2 parkovací místa a zbytek jedno a kdyz náhodou nekdo jedno parkovací místo nabídne, tak je pryč natotata. Ale je fakt, že těch možností stát někde venku tu zas tak moc není, takže jsou lidi za parkování v domě hodně rádi. 
Cekala bych, že ti, co chtějí mít dostupné bydlení jsou ta stejná skupina jako ti, co nechtějí mít auta ve veřejném prostoru. 

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 14. března 2025 17:20

continuity Jo, to je fakt. Jen si takpřemýšlím, na které zuby budu kousat, když mi pan zubař hodlá rozvrtat celou pusu. No, plán pěkný, ale na to nepřistoupím. Dokonce si říkám, jak jsem v takovém nic moc rozpoložení, jestli jsem to neměla odložit, alespoň to vytržení zubu. Myslím posunout celou tuto akci. Ale, kdo ví, kdy a jestli vůbec bude nějaký čas. 

Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 14. března 2025 17:25

whiskasještě vždy můžeš k jinému zubaři pro jiný názor. 

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 14. března 2025 17:27

continuity To jo, jen ten vytržený zub už nevrátím. Ale stejně by musel ven, myslím, jen jsem asi měla počkat na lepší období. Připadám si jako totální blbka bez mozku.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. března 2025 17:29

Tabea no tady na sídlišti, kde je věčně problém s parkováním, by člověk čekal, že po garážových stáních v nových projektech se zapráší. No tak opak je pravdou. Dělal se i nějaký průzkum a ano všichni chtějí, aby město postavilo parkovací domy, ale nikdo není ochotný si tam to místo zaplatit.