MP MargeČíst o tom krvácení zní dost hrůzostrašně. Taková ztráta krve vás musí vysilovat. Já jsem teď v rámci přechodu po několika měsících bez menstruace krvácela docela silně dvakrát po deseti dnech a byla jsem z toho docela vyjukaná. Tak ať se to brzy spraví, toto určitě není dobře :-)
Stěžovací vlákno
Victoria Diky! Neni to zadna legrace! Ta unava je na tom to uplne nejhorsi ![]()
Ja bych nejradsi, kdyby mi vzali sakumprask vsechno; beztak to k nicemu nepotrebuju a menstruace bych se fakt rada zbavila. Navic bych si nemusela delat starosti s rakovinou vajecniku, ktere se bojim jako cert krize. Zenska podstata je mi vite kde
No právě. Velká úleva!
Navíc dneska je těch hormonů mraky, myslím že nebude problém najít nějakej vhodnej konkrétně pro tebe (kdoví jak dávno je tvoje maminka brala).
Catherinne continuity díky za info...asi ji teda budu potřebovat![]()
MP MargeDrzim palce, ať se to brzo zlepší. To si nechci ani představovat toto.
MP Marge no hele ja nejsem odbornik ale ta "zenska podstata" je v tech hormonech. takze pokud prijdes o vajecniky driv nebo pozdej je to fuc.. hrt teda pomaha, ale uz to neni co byvalo a to vcetne te chuti na sex atd. tak to promysli, jako pokud to pro nekoho neni dulezity necht, ale pro tebe zjevne jo..
zkusim jeste vyvolat marieu ![]()
MP Marge Dočítám dost zpětně. Názory na další postup tady již padly a já tedy jen doplňuji, že to musí být dost výživné ... Držím palce a dobře se rozhodni
.
viktorka_od splavu Ad ženská podstata. Nejsem odborník, ale např. po přechdou, když už vaječníky nefungují, tak jsou v těle stejně k ničemu a hormony se musí nahradit HRT tak jako tak, ne? ![]()
...věřím, že se zde ozve i marieu
se svým názorem, poradí.
Ale myslím, že zásadní je, aby jsi si uvědomila , co je pro tebe důležité.
Resp. jsou dva typy lidí(včetně doktorů v obou skupinách) -
jedni jsou zastánci toho, že když žena rodit nechce, nemůže, či odrodila, tak že děloha už není potřeba/může se "bez problémů" odstranit
(stejně je to vnímáno např. se slepým střevem, krčnimi mandlemi, atp. ..);
druzí jsou zastánci naopak toho, že když v těle něco je, tak to tam prostě svůj význam má. Např. z hlediska, úhlu pohledu čínské medicíny má každý orgán svoji energetickou "dráhu", a když orgán nefunguje nebo ne dobře, nebo dokonce je odstraněn, tak se tím samozřejmě ona dráha oslabí, více či méně naruší a to má vliv na další orgány potažmo event. zdraví člověka.
No a v neposlední řadě jsou ženy, které, přestože děloha není vidět, tak ji vysmiknout nechtějí (pouze vyloženě v extrémním ohrožení zdraví či dokonce života) prostě proto, že by se ony sami necítily žensky, jakoby celé...
Je to velmi individuální.
Určitě je dobře, že sleduješ různé názory, tipy a tak, člověk si pak lépe ujasní, co je pro něj nejpřijatelnější.![]()
MP Marge viktorka_od splavu já bych to celé řešila asi trochu jinak, ale teď budu hodně teoretizovat bez znalosti nálezu na gyn orgánech a ultrazvuku- velikost a umístění myomů, výška děložnil sliznice. Nabízí se samozřejmě, že dvodem krvácení jsou ty děložní myomy- pokud to tak je, celkem nic s tím nejde udělat. V některých případech se dá zkusit zavést tělísko s gestageny, které zpravidla snižuje krevní ztrátu během menstruace (u nás nejčastěji Mirena). Nicméně u nás je pořád platné doporučení, že každé abnormální děložní krvácení u žen nad 35 let má být histologicky verifikováno- osobně bych své pacientce doporučila kyretáž. Ta by sice zastavila jen aktuální krvácení, ale ziskem by bylo vyšetření sliznice- aby bylo možné vyloučit ještě jiný problém, než jen krvácení pro myomy- plus- normální histologické vyšetření může podpořit ponechání vaječníků při eventuální operaci. Další rozhodovací proces už s pacientkou. Myomy má asi 25 % žen v plodném věku a do menopauzy mají bohužel tendenci růst. Pokud byla nasazena hormonální úprava cyklu a nepomáhá, nebude to cesta ke konzervativní terapii (to tělísko bych ani nezkoušela) a nabízí se tedy operace. Do 50ti let věku bych navrhovala hysterektomii a salpingektomii- odstranit dělohu s vejcovody (cca 20 let je na světě teorie podpořená studiemi, že karcinom vaječníku má původ ve vejcovodech). A pak je několik možností, jak hysterektomii provést- trendem jsou různé modifikace k prevenci problémů s pánevním dnem- včetně možnosti ponechání děložního hrdla (odstraní se jen děložní tělo) a jeho následný závěs. Nevím, zda měla MP Marge provedený krevní obraz- po měsíci silného krvácení by bylo na místě zjistit, jestli už nevznikla chudokrevnost. A další poznámka - ke ztlumení krvácení bych do doby dalších kroků nasadila kyselinu tranexamovou (u nás Exacyl tablety), pokud není kontraindikace.
viktorka_od splavu Ad ženská podstata. Nejsem odborník, ale např. po přechdou, když už vaječníky nefungují, tak jsou v těle stejně k ničemu a hormony se musí nahradit HRT tak jako tak, ne?
Taky nevím, co je ženská podstata. Ale HRT se přece nemusí.
Sweet Potato tipuju to na "vnitřní bohyni" ![]()
Sweet Potato Opravuji :-). Nemusí, myslela jsem to tak, že např. estrogen se tvoří ve vaječnících a když nefungují (přechod)/jsou odejmuty, tak někdo může mít problémy (návaly, nevím, co ještě). Nejsem lékař, ale myslela jsem to pouze obrazně a ze své "praxe" :-). Ale jestli je to ženská podstata, to nevím
.
whiskas co maminka?
Hele, řeklas to jinak, ale zrovna jsem chtěla napsat viktorka_od splavu , že "ženská podstata" není v hormonech, ale v hlavě ![]()
Copak jsme jen třtina hormonálním větrem se klátící? ![]()
barbucha Jo, všechny ty vtipy na náladovost v době PMS jsou pravdivý. Na vnitřní bohyni nevěřím, ale některý věci v těle ovladaj ženy víc než by si přaly.
Asi jo, já si toho teda nikdy nevšimla (asi jsem měla mizernou náladu furt
), ale o PMS jsem slyšela.
Nicméně nesouhlasím s tím, že ztráta vaječníků (hlavně) a dělohy z tebe udělá nějakou bezpohlavní asexuální bytost, co si už nic neužije. Není tomu tak. Máš konečně pokoj od každoměsíční votravy, nemusíš se bát nejen myomů a jinejch ještě výživnějších nádorů... natož třeba nečekanýho pozdního těhotenství. Volnost, zábava, radost, to je to! ![]()
barbucha no já teda mám POS fakt hustý někdy... Ale to teda na vnitřní bohyni házet nemůžu (maximálně tak nějakou divoženku), jsem prostě protivná.
barbucha Já si toho u sebe všímám, ale umím s tím pracovat. Ono i nedostatek sexu, nebo neuspokojení působi na ženy, víc než si myslí.
Ono i nedostatek sexu, nebo neuspokojení působi na ženy, víc než si myslí.
...naprostý souhlas.
Ono vlastně jakákoliv frustrace, dlouhodobější, v jakékoliv oblasti života(vztahy, práce, atp.)se odráží na těle, různými způsoby, různými projevy.
(jenže někteří lidé tomu nevěří, jiní se tomu smějí, někteří si to nechtějí nebo neumí přiznat ani sami sobě. Je pro ně jednodušší , automatické na tělesné potíže vzít prvotně lék, než se zamyslet, zda v tom není třeba něco jiného)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí