Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 08. srpna 2023 14:42

Přesouvam se s Marokem sem ... listopad, dvě děti. Chtěla bych klukům ukázat poušť. Jakoze hlavně písečné duny, velbloudi nemusí být. Priletime do Agadiru, nemáme v plánu tam zůstat, ale pohybovat se budeme spis v jihozápadním cípu, max Marrakesh. Na všechny klasické tours je to kolem 10 hodin autem, protože většina je z Merzougy. Zkousim, zda tady někdo nemá tip, klidně na menší oázu, která by byla vzdalenostně dostupnější. Pokud jste někdo byli s malými dětmi, ocenim i další tipy (jak jste řešili autosedačky, jestli jste ockovali břišní tyfus apod.). Díky!

Offline Lamicka
14134 příspěvků moje polička 08. srpna 2023 20:28

MP Meri odpoved nemam, ale hrozne me ta vase cesta zajima, tak doufam, ze budes referovat. Hrozne moc bych tam nekdy chtela. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 08. srpna 2023 22:14

Lamicka Vynasnazim se. Pro mě to bude Maroko už počtvrté, schválně jsme vybrali "exotiku", kterou už ale trochu známe. Za prve že víme, do čeho jdeme, a za druhé že nás nebude tolik mrzet, že toho s dětmi tam tolik neprojedeme. To hlavni už jsme viděli a teď už si vyzobeme jen ty srdcovky. Třeba Marrakesh, to je láska

Offline eM
1715 příspěvků moje polička 08. srpna 2023 22:22

MP Meri A kam všude chcete krom Sahary? My tam byli hlavně na horách u Berberu, pak tři dny v poušti s velbloudama. Líbila se nám Essaouira - hezky město, koupání v moři.

Ohledne deti bohužel neporadím.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. srpna 2023 23:29

MP Meri sedačky dětem můžeš vzít do letadla zadarmo. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 07:48

Evaeva Si nedovedu představit, ze se s tím tahnem

V mezicase mě teda napadla varianta vzít miminu místo kočáru podvozek + vajco, cco do pohodlnosti, tak mi přijde se sportakem s kolibkovym sezenim srovnatelný. A pro staršího podsedak nebo nic. Toho staršího jsem v nouzi ochotna třeba taxíkem přepravovat bez sedačky, mimino úplně ne. 
Jde mi vlastně hlavně o ty taxiky, případně dálkové busy, u auta z půjčovny předpokládám sedačku vždycky zvládnou dodat.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 07:59

eM Essaouria chceme určitě, tam se nám moc líbilo. Pak Paradise Valley, Taghazout (surfursky městečko), pokud se vydame do vnitrozemí, tak vodopády Ouzoud, Marrakech. Naopak Ouarzazat byl sice super, ale jednou asi stačilo a dětem by to nic neřeklo. Taky s klidem vynecháme pobřeží na sever od Marrakeche, Al Džadída až Rabat, to bylo takový nic moc.

Nepojedeme samozřejmě ani Atlas, ačkoli výstup na Jebel Toubkal řadim mezi životní zážitky, ovšem nikoli čiste pozitivni

Kde jsme nebyli, je Sidi Ifni, vždycky to byla už dost zajizdka, tak uvidíme, jestli se tentokrat postesti. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. srpna 2023 08:02

MP Meri to já taky moc ne. V těch půjčovnách prý bývají sedačky dost otřesné, tak možná zvážit aspoň pro malou? To je teda obecná informace, ne konkrétně pro Maroko.

Offline Blaire
73 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 08:13
Reakce na MP Meri:

Evaeva Si nedovedu představit, ze se s tím tahnem

V mezicase mě teda napadla varianta vzít miminu místo kočáru podvozek + vajco, cco do pohodlnosti, tak mi přijde se sportakem s kolibkovym sezenim srovnatelný. A pro staršího podsedak nebo nic. Toho staršího jsem v nouzi ochotna třeba taxíkem přepravovat bez sedačky, mimino úplně ne. 
Jde mi vlastně hlavně o ty taxiky, případně dálkové busy, u auta z půjčovny předpokládám sedačku vždycky zvládnou dodat.

​Mame s dcerou procestovany Filipiny a Sri Lanku a se sedackou v autobusu/taxiku bych asi nepocitala. Kolikrat tam nejsou ani pasy pro dospely. V autopujcovne sedacky mivaji, v realu to byva podsedak dost pochybnych kvalit. My jsme bravali sedacku do letadla vlastni, to neni problem, ale otrava to samozrejme je. 

Offline Blaire
73 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 08:19
Reakce na MP Meri:

Přesouvam se s Marokem sem ... listopad, dvě děti. Chtěla bych klukům ukázat poušť. Jakoze hlavně písečné duny, velbloudi nemusí být. Priletime do Agadiru, nemáme v plánu tam zůstat, ale pohybovat se budeme spis v jihozápadním cípu, max Marrakesh. Na všechny klasické tours je to kolem 10 hodin autem, protože většina je z Merzougy. Zkousim, zda tady někdo nemá tip, klidně na menší oázu, která by byla vzdalenostně dostupnější. Pokud jste někdo byli s malými dětmi, ocenim i další tipy (jak jste řešili autosedačky, jestli jste ockovali břišní tyfus apod.). Díky!

​Jeste k tomu ockovani, tyfus nemame nikdo, ale konkretne na Filipinach dceri jako jedno z prvnich ockovani dali zloutenku a tuberkulozu, je tam toho hodne a byla to nejvyssi priorita. Ta tubera se u nas tusim uz neockuje, tak to bych si zjistila,jak je na tom Maroko. 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 09:42

Blaire Na jak dlouho jste byli na Filipínách a kde jste se pohybovali? Syn tuberkulózu už právě nemá, přiznám se, že to mě nenapadlo řešit. :-/ Letíme tam na pozdim. 

Offline Blaire
73 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 09:56
Reakce na Garfie:

Blaire Na jak dlouho jste byli na Filipínách a kde jste se pohybovali? Syn tuberkulózu už právě nemá, přiznám se, že to mě nenapadlo řešit. :-/ Letíme tam na pozdim. 

Pet let jsme zili v Manile a skoro kazdej vikend leteli nekam na ostrovy, takze jsme toho zvladli hodne. :) Dcera se tam narodila a zila do 10ti mesicu, nez nas vyhnal covid. Ta tuberkuloza je riziko hlavne ve vetsich mestech, kde jsou slumy - Manila, Cebu... Radsi bych to s nekym probrala, mozna se situace nejak zmenila. Ten nas pediatr na ni v roce 2019 trval hodne,ze to je se zloutenkou a jeste obrnou nejvetsi problem. 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 10:02

Aha, tak to jo, to tím pádem asi hrotit nebudu. :-) My letíme jen na týden, ale kdybys měla nějaké tipy, co za týden zvládnout (přílet/odlet Manila), tak budu moc vděčná, ještě jsem se tím vůbec nestihla zabývat, máme zatím jen letenky. Děti už jsou velké, mladší má 11, takže žádné ohledy!

Offline Mohučanka
7322 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 12:39

MP Meri

Maroko netuším, ale v Řecku jsem vždycky objednávala sedačku dopředu (transfer taxíkem letiště - přístav) a do půjčeného auta. Kdybych to neudělala, byl by problém, protože na letišti nemají žádný "sklad" autosedaček a auto mi majitel půjčovny nechával v přístavu odemčené, s klíčky pod rohožkou

Offline Blaire
73 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 13:48
Reakce na Garfie:

Aha, tak to jo, to tím pádem asi hrotit nebudu. :-) My letíme jen na týden, ale kdybys měla nějaké tipy, co za týden zvládnout (přílet/odlet Manila), tak budu moc vděčná, ještě jsem se tím vůbec nestihla zabývat, máme zatím jen letenky. Děti už jsou velké, mladší má 11, takže žádné ohledy!

​Pokud mate i s cestou tyden,volila bych jednu z moznosti:

1. Palawan a projet to z jihu z Puerto Princessa az na sever a El Nido, mozna by se to dalo skloubit s Coronem.

2. Souostrovi Visayas. Osobne bych dala Bohol (cokoladove kopce, tarsieri ve vnitrozemi, Alona beach na Panglau a snorchlovani se zelvama na Balicasagu) a Siquijor (voodoo ostrov a moje srdcovka).

3.Siargao. To je v poslednich letech cim dal popularnejsi, je to ostrov pro surfare, takze hipstersky podniky, Bob Marley atd. :)

Manila je kapitola sama pro sebe. Ve stare casti je Intramuros, to zabere tak pul dne. Na nejaky vyziti, aby se dalo vecer projit do restaurace je ctvrt BGC, je tam High Street a na ni restaurace, bary a obchody. U BGC je Fort Bonifacio, druhy nejvetsi americky hrbitov na svete a je tam zajimavy pamatnik 2.sv. s mapama. 

Jinak v Manile doporucuju hned na letisti koupit simku s datama a vyuzivat Uber. Taxiky jsou na Filipinach dost divoky, nekdy clovek ceka 30 minut nekdy 4 hodiny, pak ruzne zkousi kouzlit s cenama a vsem se vzdycky zrovna pokazil meric km, takze cenu musi strelit od oka. :D

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 17:11

Blaire Super, jsi zlatá, díky moc! 

Offline Blaire
73 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 18:22
Reakce na Garfie:

Blaire Super, jsi zlatá, díky moc! 

​Jeste me napada jedna nevyzadana rada. :) Az budes kupovat letenky, ber lety co nejdriv rano. Budete sice muset vstavat v noci, ale ony na sebe ty vnitrostatni lety navazuji a behem dne nabiraji zpozdeni, nekdy dost velky. A na letiste aspon 2 hodiny pred odletem, pokud mate zavazadla na check-in, i driv. Je tam rano hroznej zmatek a vsechno trva. 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 18:25

Blaire Díky moc, musím nad to sednout, ale asi až v září. :-) Možná mě pak ještě něco napadne, tak bych se ozvala. Děkuju!!! 

Offline Blaire
73 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 18:33
Reakce na Garfie:

Blaire Díky moc, musím nad to sednout, ale asi až v září. :-) Možná mě pak ještě něco napadne, tak bych se ozvala. Děkuju!!! 

​Jasne, ja bych o Filipinach mohla mluvit porad, budu se tesit na otazky. :)

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 09. srpna 2023 19:45

Blaire  To znám! Klidně kdyby tě něco napadlo, o jídle, lidech, cokoli, tak budu ráda. :-)