Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Kokoska
35230 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 14:10

Torrah hrozny pribeh, hrozne smutny. Taky si myslim, ze hraje roli i to vedomi, co s ditetem jednou bude, az se nebude mit kdo postarat. 

Offline barbucha blogger
36245 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 15:58

Torrah 

Strašný. A asi to není úplně ojedinělej případ, a ty lidi (většinou matky) jsou prostě v koncích Naděje na zlepšení nula, uspokojivý řešení žádný... osud hroznej prostě.

Offline barbucha blogger
36245 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 16:06
Reakce na Kokoska:

Torrah hrozny pribeh, hrozne smutny. Taky si myslim, ze hraje roli i to vedomi, co s ditetem jednou bude, az se nebude mit kdo postarat. 

​Na mě občas vyskakovaly na instagramu příspěvky rodičů těch dětí s Downem (než jsem to vytřídila, nemám na to nervy) a dost mě udivilo, kolik z nich si následně pořídilo další dítě/děti právě s tím, že až oni nebudou, postarají se sourozenci. To se mi teda taky vůbec nelíbí - uvrtat chudáky do něčeho, k čemu přijdou jak slepej k houslím. Už i ten život, dokud ještě rodiče jsou, se podřizuje tomu postiženýmu... ti mladší se musej neustále přizpůsobovat, omezovat... Dobrý řešení to holt nemá.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. zaří 2026 16:27

barbucha někdo to dělá i z důvodů, že chce zažít, jaké to je mít zdravé dítě. Ale je to těžká pozice, tyhle skleněné děti. (Já mám teda pocit, že s dawnovým syndromem se pojí srdeční vady a často ti lidé umírají hodně brzy).

Já jsem četla knihu o tom autistovi Matějovi, jak kreslí ty mapy. On teda není úplně těžký autista. Ale rodiče si pořídili po asi sedmi letech druhé dítě a ta maminka tam právě popisuje, co všechno ta sestra přinesla tomu klukovi do života. Bylo to moc hezké. A věřím, že obohacení je vzájemné, i když samozřejmě otázka, co bude jednou, visí ve vzduchu.

Offline barbucha blogger
36245 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 16:38

Evaeva 

Tomu důvodu užít si i zdravý dítě rozumim, ale stejně mi přijde kapku sobecký do toho zatáhnout ty další, nikdo se jich neptal... Samozřejmě jsou postižení i lehčí, to se pak dá, o těch nemluvím. A i z výchovnejch důvodů to může sourozenci prospět, jasně, ale měl by mít nárok i na vlastní rozhodnutí, co se svým životem udělá. To už všichni jejich rodiče ne každýmu dopřejou, řekla bych, byť třeba ne úplně schválně.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. zaří 2026 16:44

barbucha jo, to určitě. Akorát kolikrát s tím ty děti počítají, aniž by rodiče chtěli.

Offline Torrah
3460 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 16:59

barbucha ta její sestra je o osm let starší, naprosto zdravá a už má svou rodinu i děti. Tam holt nevyšlo druhé těhotenství.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 07. zaří 2026 17:06

Je to ťažký udel, vychovávať a postarať sa o akokoľvek postižené dieťa .Keď už to dieťa v rodine je, väčšina rodičov, alebo aspoň matiek sa preňho obetuje a skláňam sa pred nimi .  Nerozumiem ale rodičom, ktorí sa o zlom stave svojho ešte nenarodeného diťaťa dozvedia v počiatočnom stave tehotenstva, a napriek tomu sa rozhodnú  takto postižené dieťa priviesť na svet.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. zaří 2026 17:18

Blanka ono záleží, jaké jsou ty předpovědi (mimo jiné). Zrovna nedávno jsem se o tom bavili s kamarádem - doktorem. Často prostě není jasné, jak moc těžké postižení to je, jak dopadnou třeba nějaké operace atd. A samozřejmě jako rodič se asi spíš upneš k té lepší variantě než k té nejhorší. Prý kolikrát ti rodiče říkají, kdybysme to věděli...

Offline Torrah
3460 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 17:59

Blanka ano, to chápu. Tohle dítě se narodilo předčasně a nikdo je nevaroval. Ostatně před těmi cca 40 lety ještě až takové kontroly zase nebyly, pokud vím. 

Offline Tabea
8362 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 18:14

Blanka zrovna nedávno cloumala X taková aféra. Nějaký americký influencer postoval video, že u jejich nenarozeného dítěte bylo zjištěno postižení, myslím, že to byl zrovna Downův syndrom, a že na základě informací, co mají se rozhodli těhotenství ukončit. 
Co ten tam schytal... a fotky a videa  dětí/dospělých s Downovým syndromem a jací jsou skvělí, a že oni jsou vrazi.... ale bylo tam i dost hlasů z druhé strany. Jelo to několik týdnů 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. zaří 2026 18:20

Tabea zrovna u toho downa nevíš, jak těžké to postižení bude a jestli vůbec. Úplně chápu, že se rodiče rozhodnou tak i tak.

Offline Tabea
8362 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 18:47

Evaeva ja chápu, že někdo se rozhodne pro, protože je třeba věřící a zrovna tak chápu toho, co se rozhodne proti, protože se třeba bojí těch komplikací a nechtějí, aby jim dítě trpělo s brzy umřelo.

Co nechápu, je že někdo má potřebu někomu do jeho rozhodnutí kecat a nadávat mu za něj. 

Offline continuity
43803 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 19:09
Reakce na Tabea:

Evaeva ja chápu, že někdo se rozhodne pro, protože je třeba věřící a zrovna tak chápu toho, co se rozhodne proti, protože se třeba bojí těch komplikací a nechtějí, aby jim dítě trpělo s brzy umřelo.

Co nechápu, je že někdo má potřebu někomu do jeho rozhodnutí kecat a nadávat mu za něj. 

Offline Aranel
6727 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 19:19

Torrah To je šílený

barbucha Tak ale dítě si nevybere ani rodiče, třeba se pak bude muset starat o ně... to asi nejde takhle brát.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. zaří 2026 19:29

Tabea tak to bez debat!

Ale zrovna v tomhle případě bych sama nevěděla. Jiné případy sice respektuji, ale nechápu. Ale hodnocení bych si samozřejmě nechala pro sebe, dotyčnému bych to nehlásila.

Offline continuity
43803 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 19:36

Evaeva já mám dvě blízké osoby s praxí na neonatologicke JIP a obě měli v tomto velmi jasno. Jako jo, nemusí být závažné postižení, ale taky to může dopadnout kombinaci, o které psala Torrah.

Mame kamarády s postiženou holčičkou, ti teda neměli na výběr, i amniocenteza dopadla dobře, jsou to hrozně hodní lidí -on je hasič, fakt by se pro druhé rozdal. Ale dítě stejně skončilo v ústavu a teda nikdo jim to nemá za zle. 

My jsme doma velmi pro life, kdyby za mnou přišla zítra těhotná některá dcera, tak potrat není první volba, co jí doporučíme (už jsem tady na to téma měla diskuzi s maminkou chlapečka ). Ale tohle bych si omluvit neuměla. 

Offline barbucha blogger
36245 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 19:46
Reakce na Aranel:

barbucha Tak ale dítě si nevybere ani rodiče, třeba se pak bude muset starat o ně... 

​No právě, už to je dost náročný. 

Offline notna
9577 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 20:03

continuity Ono je rozdíl mít v tom jasno jako zdravotník a jako rodič. Hlavně na té JIP už vidí ten reálný stav. Jakkoliv je tady skvělá péče v těhotenství a medicína na vysoké úrovni, stále není dost často ta diagnoza 100%.  

Offline notna
9577 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 20:05
Reakce na Tabea:

​Přesně.