olivieraa jenže to bude vždycky záležet na učitelce. Některá bude ráda a využije toho, že dítě už čte a nechá ho předčítat ostatním nebo prostě nechá si číst svoje. A jiná mu za to dá černý puntík. Myslím, že to není nijak jednotné.
Vše o těhotenství a dětech
Karja držím palce, ať to zvládáte, musí to být drsný, jestli to máte, tak ať aspo%n hodně mírný průběh
olivieraa Já něco podobného řešila se starším. Učili se genetickou metodou a k psacímu písmu se měli dostat až ve druhém pololetí, jenže dítko se ho chtělo naučit už na podzim. Konzultovala jsem to s třídní, protože jsem měla strach, aby potom nezlobil. Dozvěděla jsem se, že když chce, tak ho mám nechat, že to je její práce, vymyslet hodinu tak, aby se tam nikdo nenudil, my si s tím nemáme lámat hlavu. Takže asi tak, no.
brrr vygooglila som si genetickú metodu a super :) už som viackrát premýšlala, že prirodzene sa deti predsa učia čítať inak ako v škole :) a ďakujem za skúsenosť, je dobre, že su takéto učiteľky, dúfam, že ich je vačšina.
olivieraa bude úplne v poriadku...no dobre, možno bude bystrejšia, tak môže mávať v dospelosti pocity márnosti pri výsledkoch volieb....
A áno, robíš to dobre. Apropó, mám doma "nadané" deti dve, staršia začala prvé písmenká riešiť v roku a pol (čítať okolo štyroch) a mladší na písmenká hádzal totálny bobok až kým v škole nemusel. Ani jedného sme do ničoho netlačili, ani v jednom smere. A "problémy" s vyšším IQ, ak sa to dá tak nazvať, synova škola - keďže sme ho nedali na rozdiel od dcéry na APROGEN, ale na inú experimentálnu - rieši jeho matikár a učiteľ programovania jednoducho náročnejšími úlohami.
Apropó, ja som nastupovala do školy ako už dávno čítajúca ešte za hlbokého socíku a pani učiteľka ma jednoducho nechala čítať si knižky, kým ostaní robili "mama má Emu" a bol kľud.
Problém bol potom s inými vecami, ale s čítaním nie.
Karja soucitim moc
slniecko mně taky nechávala v první třídě učitelka číst knížky, když ostatní děti slabikovaly, a dodnes jsem jí za to vděčná. Deti z Bullerbynu, Kocour Modroočko...Štvala mně pak učitelka následující, která mi v hodinách češtiny, když jsem byla hotová s cvičeními na vyjmenovaná slova a chtěla jsem si číst Lovce kožešin, než to ostatní dodělají, napařila příklady z matiky. Pak jsem teda zpomalila a začala zlobit ![]()
Karja držím vám palce...
olivieraa naše se sama naučila číst a psát někdy po 4.roce. vlastně se to sama naučila genetickou metodou, nijak jsme ji v tom nepodporovali, když se zeptala, tak jsme jí odpovědeli. Ve škole dostávala samostatné čtení a úkoly k němu. Taky nám paní učitelky řekla, že do prosince budou všechny děti na podobné urovni a měla pravdu. Že by kvůli tomu měla ve škole problémy bych se nebála, dnes už kvůli tomu problémy nikdo nedělá (alespoň co vím z okolí).
olivieraa Moje kamarádka elementaristka mi k tomu řekla, že je fajn, když děti umí číst, že táhnou i osatní, ale nemá moc ráda, když píšou, protože se to ve velké většině naučí špatně a je pak těžké je to přeučovat.
Můj syn se naučil sám číst vůbec nevím jak, protože na rozdíl od tvé dcerky se o písmena nijak nezajímal a nikdy se na ně neptal! Prostě jsme jednoho dne zjistili, že umí číst, bylo mu 5. Naučil se to asi také přirozeně genetickou metodou, "čtením" knížek, které uměl zpaměti, ve škole mu pak dělalo problém spojovat písmena do slabik, protože se naučil spojovat je rovnou do slov. I díky tomu ale nikoho nenapadlo řešit školní zralost. Ve škole se pak ukázalo, že má nějaké problémy, ale myslím, že tohle je častější u kluků, ty holčičky bývají napřed celkově.
Už to vidím ako budem intenzívne riešiť, či dať alebo nedať odklad, mení sa legislatíva, rozhodovať bude riaditeľ MŠ, nie ZS, ruší sa nultý a prípravný ročník. Syn je narodený koncom júla a drobný. Vzhľadom k tomu, že viac ako rok a pol sa stranil deti, som bola presvedčená o odklade. Teraz je v škôlke 3 týždne a pohoda. Navyše, ak pôjde 'normalne', mal by mať našu najlepšiu učiteľku 1.stupna. keď skončí korona (ha-ha), pôjdem s ním na poradňu a som zvedavá.
olivieraa já bych urcite podpořila. Syna jsem nijak netlacila, písmena a čísla ho zajimala velmi brzy, mnoho jich poznal už kolem dvou let, začal je sam psat, skládat slova z dřevěných písmen. Kolem 3 let začal číst jednoduchá slova, teď je mu 3 a 3/4 čte. Čte si sám dětské knížky, čte mi recepty v kuchařce, musím si už dávat bacha co píšu do zpráv v mobilu, abych neprokecla nějaký dárek, umí si to přečíst ![]()
Ty řeči, co bude dělat ve škole, nemám moc ráda. Když se bude zajímat o stromy a zvířata, taky mu je nebudu tajit, že se to učí v první třídě. Nebudu bránit, aby se naučil udělat kotrmelec, vybrnkat písničku na piano, namalovat postavu včetně detailů, tak nevím, proč bych měla brzdit touhu naučit se číst a počítat. Je to praštěný.
Prosim vas, obcas tu probleskne informace, ze na nejakych cipkach pro deti je jine davkovani na obalu a jine v letaku uvnitr? Jakych se to tyka? Ja si vzdycky reknu, budu si to pamatovat a pak prd!
letfenixa být tebou bych se tím zatím netrápila. Malá ségra mi přijde podobná tvému synovi. Dětí se vždycky stranila, do školky šla až ve čtyřech, protože dřív to bylo absolutně nepředstavitelné, je hodně introvertní a navázaná na mamku. Narozená je v červenci. Když přišla řeč na odklad, ve školce se hrozně divili, na předškoláky se tam chodí koukat i někdo z PPP, ten taky k odkladu neviděl důvod. Nakonec šla v šesti a neměla žádný problém, sociální dovednosti dohání inteligencí. Kdyby šla o rok později, spoustu věcí by už uměla, ale k dětem by se víc neměla. Letos začala chodit na osmiletý gympl a je hrozně spokojená, se spolužáky si lépe rozumí. Nakonec tvůj syn třeba odklad taky nebude potřebovat.
upřímně, já mám červencové dítě, k odkladu důvod nebyl a teď mi občas hlavou probleskne, že jsem to měla víc zvážit. Ona se na tu úroveň, co byla její segra dostane vždy tak o půl roku později. Ani nemyslím známky, spíš takové ty školní sociální dovednosti - třeba vyjádřit vlastní nazor. Jako známky špatně nemá, ale myslím, že by ji ta škola vyčerpávala méně.
Dvě hodiny, už přes dvě hodiny uspávám a ještě není konec.
Deti dnes dostali od svokra Mikuláša. 1 veľká plná! igelitka sladkostí. Majú 3,5 a 1,5 roka. No kto to všetko zožerie? ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí