Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 11:40

letfenixa dcera se umí sama od sebe kompletně obléknout a svléknout, ale nedělá to téměř nikdy. Ve školce v šatně si kecne na lavici a civí. Teď tam začal chodit o třičtvrtě roku mladší chlapeček, který když vběhne do šatny, zařve Dobrý den, zuje si boty, sundá bundu, obuje bačkorky...

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 11:40

Mohučanka já teda soucítím moc, za sebe můžu říct akorát, že dceři jsem už pár let zpátky přislíbila hlídání každý druhý víkend, páč je to rozhodně lepší varianta než si oddech jednou za čtrnáct dní zajistit rozvodem.. jediný co furt chybí je to vnouče tak doufám že se to jednou zlomí a budem jich tu mít jak do školky a že to bude dřív, než na to budu moc stará. vidím na své mamince, která si děcka brala na chalupu na víkendy a dovolené bez nejmenších problémů a dnes když má vnučku v sedmdesáti, tak zvládne povozit kočár nebo pár hodin pohlídat ale víc už asi nedá

Offline letfenixa
10906 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 11:42

Ani nepotrebujem ukludnenie, veď viem, že deti sú individuálne, a vidím, že pokrokuje, len ma to zaujímalo, že keď sa to často používa, že dievčatá sú šikovnejšie.

Offline letfenixa
10906 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 11:44

Mohučanka moja babka nás nikdy nevarovala, len moju sesternicu a bratanca - deti maminej mladšej sestry. A moja mama rada trávi čas so synom, ale v podstate je to tiež, keď som v práci/u lekára/niečo vybavujem

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 11:45

letfenixa ono to tak asi v průměru bude, ale jedno každý dítě je úplně jiný, takže konkrétní srovnání je o ničem. já si to až tak nepamatuju, řekla bych že šikovní byli obdobně, jen kluk byl uřvanej a vzteklej:-) takový to poměřování kdo mluvil/chodil/dával pac od kterýho přesně měsíce jsem nikdy neřešila, nakonec se to naučí všichni. co mi připadá docela dobře porovnatelný jsou ty koliky apod. potíže u malých miminek, tam jsou asi ti kluci fakt o dost horší. pozděj už si nic nevybavuju

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. prosince 2020 11:48

letfenixa já myslím, že jsou na to i nějaké výzkumy. Že obecně holky jsou lepší v mluvení, kreslení a podobných činnostech, za to kluci jsou šikovnější na pohybové aktivity. Ale samozřejmě je to hrozně individuální.

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 11:48

letfenixa co mám kolem sebe vzorek +- stejně starých dětí jak příšerka tj. 2-3 roky, tak mi přijde že to tak je, že ty holčičky jsou šikovnější. Možná ani ne tak v tom smyslu, že by to ti kluci nedokázali, ale ty holky jsou více angažované, takže musí dělat všechno co vidí.

Když tu zmiňujete ty dětské pokoje, vy co máte možnost mít pro každé dítě jeden pokoj, máte je od mala zvlášť nebo byly nějakou dobu dohromady? Příšerka spala od 1 roku do narození krtečka sama ve svém pokoji bez problémů, od jeho narození spí v ložnici, někdy je tam s ní manžel, někdy já a krteček, tak různě. Měla jsem plán že jak bude krtkovi ten cca rok, tak že je oba zároveň z ložnice vystěhuji každého do svého pokoje, ale teď když vidím jak se mají strašně rádi, tak si říkám že by možná bylo hezké kdyby spali do určitého věku spolu. Na jednu stranu by mohlo být i fajn to vystěhovaní z ložnice, že by nebyli sami, ale nevím jestli to není pak zbytečná komplikace co se týká různého upsávání, vstávání atd....

Offline Garfie
28592 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 11:55

letfenixa Ono je to možná trochu i o tom, že holky jsou víc snaživé, zatímco kluci jsou takový trochu salámisti mi přijde....a tahne se to do dospělosti, ne?  I ta krystalická inteligence je u nich častější, zatímco holky jdou víc do šířky. Třeba na prvním stupni bývají obvykle holky šikovnější, pak se to často obrací. Můj syn je teď ve 3.třídě a jsou tam čtyři velmi chytří a šikovní kluci, učitelka jim říká "velká čtyřka", říkala mi to už v první třídě na třídních schůzkách s tím, že je to velmi neobvyklé, aby kluci byli takhle napřed před holkama už v tom věku. 

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 11:56

Mohučanka Ono to dela to spolecny souziti, mama s tatou maj pocit, ze jsou s detma porad a hlidaji...no jo, jenze to jsou takove desetiminutovky, ono by to treba tu hodinku za tejden dalo, ale co z toho, ze! Proste jak maj ty deti porad na ocich, tak o zadne hlidani nestoji. Se sambem jsme byli naposledy pred rokem na obede, kdyz jsme jeli z porodnice z kontroly;-). No a jak pises, o nedelich vari, tu mi tata skoci do obchodu, tu tamto zaridi, takze to jsou takove drobnosti, ktere pomoc dokupy daji,ale neda se moc vyuzit k nejakemu volnemu casu nebo odpocinku.

Ale mne uz to hlidani nejak ani nevadi, zaklad je se s nikym nesrovnavat nebo s podobnejma pripadama. Az budou holky vetsi, budu je davat k segram, to je dvoje hlidani navic;-). I kdyz ony ty jejich deti nas maj radi, takze spis se asi tresou, az budou holky vetsi a budu je moct hlidat vsechny!!!!!!

Offline letfenixa
10906 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 11:56

Evaeva práveže syn je v tomto ako dievča, v necelých dvoch rokoch hovoril všetko okrem r a plynule, baví ho všetko tvorenie, ale pohybovo je nič moc, som teraz až prekvapená, ako mu to ide na kolobežke. Rovnako ako chce so mnou variť, robiť domáce práce, tak chce s mužom majstrovat.

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 11:58

Sairon Segra ma deti spolu, ze chtely. Ale chodej k nim furt, snad obden a to je jim 6 a 4 :-(. Ale kdyz ta mensi v noci nemuze spat, tak vola no, takze vecne prechazej. 

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 11:59

Sairon my bychom mohli mít pro každého vlastní pokoj, ale zatím budou spolu. Dokud jim to nebude vadit. Viktor v něm spí sám od narození, teď jen vyexpedovat Rišáka . Zatím s tím ale nespěcháme a nijak na něj netlačíme, právě z důvodu jiného času a způsobu usínání.

Offline Garfie
28592 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 12:01

Sairon U nás byly dohromady i když byla možnost (a bože, jak mi teď  ten pokoj "navíc" chybí ). Poradila mi to kamarádka, která říkala, že děti si rozestěhováním začaly strašně jít po krku, zatímco před tím spolu byly nucené vycházet (ale oni se teda stěhovali do většího bytu když už děti byly starší, někdy na základce). My je rozestěhovali poměrně nedávno, ve chvíli, kdy už se nevlezly, je to kluk a holka, takže začínali mít i rozdílné zájmy, hračky a tak. A ze začátku dělali pravidelné "návštěvní dny" kdy spaly u jednoho nebo druhého oba. :-) 

Na tvém místě bych jim asi zatím udělala ložnici v jedné místnosti a hernu/učebnu v druhé (s tím, že se tam dá i spát, kdyby ti nějak usnuli různě a podobně). V ložnici klid a pořádek na spaní, knížky a třeba oblečení a v herně binec, který nemusí nutně pořád uklízet.....

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 12:03

Sairon my máme jeden dětský pokoj na spaní a jednu hernu. Přišlo mi to praktičtější. Na uspávání se nemusím rozpůlit, hrajou si spolu, nemusela jsem rozdělit hračky do dvou pokojů. A když je v herně bordel a není, kdo by ho večer uklidil, tak zavřu dveře a je vyřízeno. Nikdo se o bordel nepřerazí.  Děti se sice v noci budí a řvou, vzájemně se ale nebudí. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. prosince 2020 12:20

Garfie přesně tak to budou mít naši. V malém pokoji ložnici a ve větším hernu. Přijde mi to zatím lepší, spát chodí ve stejnou dobu a mohli bychom se vyhnout takovému tomu Já tu nechci být sám, když vy jste spolu. I pro to mladší dítě mi to přijde lepší, ten odsun od rodičů.

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 12:24

JankaM Zrovna mam tu pavlovu v troube, tak dam vedet. Mozna kdyz se odlezi den, tak to jde krajet lip...to  mne se asi neodlezi

Offline dzizisketa
8989 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 12:34

Já bych k tomu jen jako feministka poznamenala, že tahle různá "šikovnost" je ovlivněná i našimi nevědomky stereotypními představami o tom, jaké které pohlaví je. Nějaké projevy můžeme očekávat, některé necekame, některé akcentujeme, některé potlačujeme. S tím souvisí třeba i diagnostika některých poruch, třeba PAS má více dívek a žen, než se myslí, protože dlouho byly vnímáne jako mužské poruchy, dívky jsou stereotypně vedené k mírnosti a poslušnosti, takže projevy PAS odmala potlačují atd. blablabla. 

Offline Luna
10870 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 12:34

Karja Uplne jsem "zavzpominala", jak byli draci mali. No ja jsem nemela hlidani nikdy. Teda akorat asi 2x, co jsem musela na chemo. A nikdy ho mit nebudu a ono jak jsou velci uz, tak mi to zacalo byt jedno.  V podstate uz o nich celej den nevim, jsou zalezli v pokoji a neco tam vymysli. A jsou takova super dvojka, vyhrajou si. Ty to zvladnes, mas to na haku.

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 13:21

Luna Hele, ja to vidim u seger, ze jsou proste jen doma a uklizej a varej!  A to mi nevadi:-D. Taky jedny deti hrozne radi jezdej do prirody na prochazky,tak snad I ty moje. A sambo je v pohode, on s detma travi rad cas, jen ted mu trochu hrabalo z tech HO. A ja se mu nedivim. Takze to s volnym casem tak blede nevidim. A pokud bude tchyne cila, tak ta si je vetsi brat bude;-)

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 30. prosince 2020 13:37

Sairon naše 3 jsou spolu, často si nahoru odejdou hrát jen tak. Máme v plánu je separovat tak za dva roky, to bude holce 8 a klukům 10 a 12. Kluci tedy pořád spolu.

Ale já jsem zastánce společných pokojů, myslím, že to pomůže v životě, když se musí dělit o životní prostor a vnímat potřeby ostatních