Karja pavlova druhý den je dobrá, ale ne úplně reprezentativní
já ji dělám jako roládu, to se lépe krájí
Vše o těhotenství a dětech
dzizisketa nevim teda co je pas, ale do statistiky-moje dcera nikdy "poslusna a snaziva" nebyla, ani ja ne, nikdo me k tomu nevedl nebo nevim.. nicmene i pres jeji rozjivenost byl syn uplne jinaci level:-) jenze on to ma po otci co je totalni cholericky magor:P takze ja verim spis te genetice. a pozdeji hormonum.
dzizisketa Jo, to taky. Souhlasím, že očekávání a (pod)vědomá výchova dělá taky rozdíly, ale myslím, že to nastává spíš u těch starších dětí, v batolecím věku to podle mě tak výrazné není. A můj syn třeba není vysloveně "klučičí" typ, třeba auta ho vůbec nezajímají, klidně si hraje s panenkami a tak...ale stejně jsou ty rozdíly patrné.
Karja Pavlova musí být až druhý den, nejlíp až třetí!!! Já furt nechápala, proč to lidem nechutná, ale pak mi došlo, že běžně se jí čerstvá, jenomže to je prostě pusinka se šlehačkou. :-) Já to miluju, až když se to celé tak nějak promíchá chuťově dohromady....
viktorka_od splavu myslím, že porucha autistického spektra (PAS)?
Garfie ty jsi tady psycholog, ale kdyby šlo projevy PAS ovlivnit očekáváním, bylo by to super. Podle mě to tak jednoduché nebude.
Garfie aha, diky. no jak pise C.
Garfie Tak jo,tak ja pockam do zitra. A bude s pomeranci, jsem lakoma na nesezoni ovoce:-D
Karja Ottolenghi ma pavlovu, na kterou dává čokoládovou polevu, ještě před šlehačkou. Jsem si vzpomněla, ta by k tomu pomeranči šla ![]()
continuity Na to jsem vůbec nereagovala, mluvila jsem jen o těch rozdílech ve vývoji kluků a holek, které odlišnou výchovou můžeš zapříčinit, vůbec to nedávám do souvislosti s PAS, ani jsem o tom do teď nikde nečetla nebo neslyšela.
MaeGandal Hmm ty jo, no to uz by byl poradnej dort! Jdu se na to mrknoit.
Právě jsem snědla minipavlovu a ujistila se, že beze ráda, ale ten správně mazlavy a lepivy vnitřek pavlovy nemusím.
Ideální dezert z této oblasti je pro mě Masakr ve sněhové bouří. Ta rozpoustejici se sladká pusinka v nesladké šlehačce je top!
Garfie no to psala dzizisketa , že se to tím přístupem ovlivni, promiň.
dzizisketa promin, ale PAS zmirneno ocekavanim/potlacovanim mi prijde ze stejneho ranku jako "za rakovinu ditete muze matka"...
letfenixa já myslím, že jsou na to i nějaké výzkumy. Že obecně holky jsou lepší v mluvení, kreslení a podobných činnostech, za to kluci jsou šikovnější na pohybové aktivity. Ale samozřejmě je to hrozně individuální.
Přesně tohle je u nás úplně naopak. Podle mě se u mých dětí hodně projevila genetika.
K původnímu dotazu - máme holčičku o 2 a čtvrt roku mladší, než je chlapeček a od narození byla rychlejší v tom miminkovském vývoji, zvedání hlavičky, přetáčení, uměla líp sát... Tam bych řekla, že ta větší šikovnost byla dost vidět. Synovi jsou teď 4 a v něčem je dcera s ním skoro nastejno. Je vidět, že ji brácha hrozně moc táhne, plus k něčemu má vrozený talent, časem mu to ve sportech asi i nandá. Naopak on o dost dřív komunikoval, měl větší slovní zásobu, sice zkomolenin, ale aktivně používaných.
dynda u nas je holka starsi ale presne tak, hodne pohybove nadana (bohuzel to nema po mne;-) a syn je dobry v jazycich a ma umelecke sklony, coz v nem nikdy nikdo nepodporoval a nerozvijel, nejak to samo vyhrezlo:-)
Tak do statistiky přidávám, že moje dcera byla pozadu oproti vrstevníkům v pohybu i mluvení - ale v tom smyslu, že strašně dlouho tu kterou činnost nedělá vůbec, a pak jí začne dělat bravurně. Do 15 měsíců lezla, pak se jednoho dne postavila a šla, a už vůbec nelezla a fyzicky je teď šikovnější než vrstevníci. Ve dvou letech nemluvila (mňau a čiči nepočítám), ale pak spustila náraz. Nedávno přišlo totéž s kreslením...Je to tvrdá palice, asi se k těm činnostem musí sama rozhodnout. Doufám, že brzy dojde k tomu, že na velkou se chodí na záchod nebo na nočník. Já už nevím, jak ji motivovat.
My i víme, po kom ty talenty mohou mít, aspoň je to celkem férově rozdělené.
Mohučanka přesně takový je syn, až na ten pohyb, tam jde na hranu možností. Nedávno jsem psala, že na tříleté prohlídce stěží určil ty tři základní barvy, o dva měsíce později se zjistilo, že bezpečně pozná i růžovou nebo fialovou![]()
viktorka_od splavu ale ty rozdíly, které jsem měla na mysli já, jsou u batolat, samozřejmě každý je jiný. To se brzy srovná.
Evaeva no ale ja pisu, ze jsem u tech svych batolat nic takoveho nepozorovala. rozdily ktere mezi nimi byly tak to bylo spis vrozenou naturou nikoliv pohlavim a nezmenilo se to
viktorka_od splavu jo, tak ono to je vlastně statistika, že jo. Já taky jako malá nesplňovala to, co se připisuje holkám, rozhodně jsem líp běhala než mluvila:)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí