Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 04. června 2021 22:16

Evaeva To jsem vubec netusila, ze nabidka knizek na tohle tema je tak velka! Dcera az po nekolika letech treba psala vzkazy prarodicum a davala je za okno, ta starsi, ktera par vzpominek ma. Je to dojemne a misty legracni, mam je schovane. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. června 2021 23:15

mirajo to já taky ne, to je zásluha źluťáska, že to tu máme.

dynda mě by právě hodně zajímalo, co se mu v té hlavě odehrává. Očividně ho to zajímá, jasno v tom nemá. Ale nějakým způsobem tu definitivu chápe, zmiňuje nějaké činnosti s ní spojené, že u toho bude chybět. Právě jsem si myslela, že by nějaká knížka o smrti obecně mu mohla pomoct nějak formulovat dotazy.

Ale už dost o tomhle, pojďte řešit zase třeba příkrmy nebo anatomické obutí

Offline continuity
43525 příspěvků moje polička 04. června 2021 23:22

dynda dvouleté dítě je na to ještě hodně nezralé. Teprve si uvědomují sama sebe, už to je pro ně celkem šok ( já si to teda pamatuji, to úplně existenciální úzko, bylo to jako pád do propasti.)

Osobně si myslím, že tu smrt jako definitivu pochopí až mnohem později, moje děti to měli stejné.  Do té doby si opravdu myslí, že to jenom dočasny stav ( i když co my víme, půlka lidstva na reinkarnaci věří i jako dospělá). Ještě jsem kdesi četla, že to u těch dětí chodí v takových vlnách, třeba děti na začátku puberty si smrt moc nepřipouštějí jako realitu, i když předtím už to zdánlivě vše chapaly.

Já si sama pamatuji, že v rozhlase četli úryvky ze Života po životě a v té chvíli mi přišlo jako celkem dobrý nápad to vyzkoušet a bylo mi akorat líto, že to není tak jednoduché ( to mi mohlo být tak 14?). 

Tady jsem k tomu našla článek

Offline continuity
43525 příspěvků moje polička 04. června 2021 23:26
Reakce na Evaeva:

Ale už dost o tomhle, pojďte řešit zase třeba příkrmy nebo anatomické obutí

​toto je takové příznačné ke všem diskuzím o smrti tady v Evropě, vždyť je to velmi důležité téma, možná v životě to nejdůležitější. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. června 2021 23:27

continuity no já mám trochu pocit, že syn v tu reinkarnaci věří;) zmiňoval to už kolikrát před tím. Muž právě vyčetl, že úplně tu definitivu dětí pochopí až v deseti letech, což mi přišlo pozdě, ale jak o tom píšeš, tak možné to je. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. června 2021 23:28

continuity máš pravdu. V obecné rovině je ta diskuze hodně zajímavá.

Offline continuity
43525 příspěvků moje polička 04. června 2021 23:36

Evaeva já bych byla v klidu, jak jsem psala, v reinkarnaci věří půlka zeměkoule, já třeba taky. Takže žádný stres. Buď z toho vyroste nebo taky ne. Ani jedno z těch řešení není špatně. 

Spíš bych se nějak opatrne ujistila, že si to nedává za vinu. Ty malinke děti jsou dost vztahovačne a prakticky vždy přesvědčené, že jsou středobod vesmíru, vrátane magickych schopnosti - stačí, že si to přeji a ono se to stane. 

Offline continuity
43525 příspěvků moje polička 04. června 2021 23:39

Evaeva jinak diskuzi o smrti, umírání a víře jsem strávila asi dva roky života v mladé dospělosti se třemi zajímavými lidmi. Doteď si na to občas vzpomenu, protřepali jsme to opravdu že vsech stran a z pohledu vsech velkých nabozenstvi, kromě islámu ( protože mu nikdo z náš nerozuměl). Morbidního na tom nebylo nic. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. června 2021 23:42

continuity mě to téma taky morbidní nepřijde, ale zase jsem nechtěla, aby to někdo nevnímal nepříjemně.

Já synovi jeho představy nevymlouvám, ostatně kdo ví, jak to je. Ale s tou vinnou je to zajímavé, ale jak to zjistit?

Offline continuity
43525 příspěvků moje polička 04. června 2021 23:51

Evaeva nevím, hlavně mě napadlo, abys mu to tím zjišťováním nevnukla. No pokud by se to nelepšilo, já bych asi zašla za psychologem. Urcite bych to udelala, kdybych měla pocit,že si moje děti smrt někoho blizkeho moc berou. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. června 2021 23:56

continuity tak daleko zatím nejsme. Spíš mi přišlo, že reaguje citlivěji než bych v jeho věku čekala, ale promítá se do toho víc věcí. Začal teď chodit do miniškolky, po pěti měsících. Zatím zkouším nějaké přechodové rituály, na pohřeb jsem vezla obrázek, až bude hrob, navštívíme ho,...

Offline continuity
43525 příspěvků moje polička 04. června 2021 23:59

Evaeva držím palce ať to nějak zvládne

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. června 2021 00:02

continuity díky. Přišlo mi, že ten obrázek docela zabral. (Až umřu já a brácha, taky nám prý s tátou něco namalují)

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 05. června 2021 01:16

letfenixa skús pozrieť Plamienok, mali knižky pre deti a aj pre dospelých. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 05. června 2021 01:23

U nás už debata o smrti (už ani neviem v akom kontexte) prebehla a syn teraz občas pri uspavani povie: maminka ale ja nechcem zomrieť. Ani už neviem ako spravne na to reagovať, snažila som sa (pri inej príležitosti) vysvetliť kolobeh života a že smrť je normálna ale ťažko to je keď sama s ňou nie som zmierená. A za seba dúfam, že reinkarnácia nie je, nechcem sa narodiť do iného (horšieho) života a zabudnúť na všetkých čo mám teraz rada :) Suznim s konceptom zo Zemeplochy, že sa každý dostane tam, čomu verí (realnost prevedenia opominiem :)

Offline letfenixa
10929 příspěvků moje polička 05. června 2021 06:00

Včera bolo na vchodových dverách parte, že umrela suseda, čo bývala naproti nám, posledné dva roky už bola v domove dôchodcov a myslím, že to spustila táto situácia. To, že sú moji rodičia vážne chorí, syn síce vie, ale ešte si to so smrťou nespája, ani partnera nerieši. Tie knihy si potrebujem prelistovať, lebo jednu som kúpila - Kačka, tulipán a smrť, a teda tá je na nič. Pripodobnila som mu to ku kvetom vo váze, lebo denne natrhá kytičku. Tak potom riešil, či aj zvieratá umierajú, zatiaľ si to nespojil s mäsom. Osobne som smrť pochopila, keď mi v 17 rokoch umrel dedo. Nečakám, že to pochopí, ale vysvetliť je to ťažké.

Offline rasaNori
8874 příspěvků moje polička 05. června 2021 07:05

letfenixa tohle ma Bara myslim zpracovane, byvaji u porazky ovci, byli na zabijacce. Potkali jsme na ceste cerstve prejetou mys, i s krvi, tak na tom jsme si vysvetlily co je smrt, a ze je definitivni. Vi kde ma hrob manzel od babicky, na co umrel, jak se jmenoval, pokazde kdyz jedem okolo tak to resime. Vtipne je, ze u babi tohle tema jeste nevytahla:) 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. června 2021 08:46

Měli jsme na víkend naplánované dva výlety. A přes noc se nám pokojíček změnil na lazaret:( Jeden má rýmu, druhý horečku, docela vysokou.

Offline letfenixa
10929 příspěvků moje polička 05. června 2021 09:37

Evaeva uf, syna tiež niečo obchádza, včera poobede sa zo spánku prebudil so zvýšenou teplotou, to mu prešlo, ale v noci veľmi zle spal, a opakovane si pýtal piť, čo sa nestáva. Prisudzujem to aj tomu, že v škôlke zrejme nič nepil maju tam vraj nejakú bandasku, z ktorej si deti samé čapujú vodu a že on to nevie. To som sa včera dozvedela.

Nech ste rýchlo zdraví.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. června 2021 09:52

letfenixa no z těch dětí dostat nějaké informace, to prakticky nejde. Mně syn říkal, že ve školce nečůral (chodí tam na 4h), trochu se totiž počůral. A že příště taky čůrat nebude, že to vydrží domů. Ptala jsem se paní učitelky a samozřejmě čurál několikrát:)

Snad u vás nic nepropukne. U nás je to jen viróza, noc nebyla nic moc, ale od tří už pak spali. Já se taky necítím stoprocentně, ale to může být únavou. Překvapila mě ta horečka, dřív na to netrpěl, ale má to asi po mě.