Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 19:45

marieu potvrzuju oblibu Martínkovy čítanky, ta frčí od té doby, co jsem ji koupila. Jinak jsme četli Špalíček, Ferdu Mravence, Kotě z Kocourkova, Káťu a Škubánka, Hajného Robátka, co si tak vzpomínám. Rumcajs se vůbec neuchytil, zatím ani Kocour Modroočko, což jsem si myslela, že bude jistota, ale dcera se bojí úvodní ilustrace...)

(Děti z Bullerbynu by už asi taky šly, četla jsem je v 1. třídě...naopak Pipi jsem nesnášela a Ronju pochopila až někdy ve 12 ). 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 20. zaří 2021 19:59

Mohučanka kocoura Modroočka kluci milují jako audio knihu, od ypsilonky. Musím sehnat toho medvídka Pú marieu Ještě bych přidala Honzíkovu cestu, ta u nás taky zabodovala jako audio, ale i jako knížka celkem zaujala.

Offline Kokoska
35160 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 20:14

marieu pridam Veverka Zrzecka, ta se mym detem libila i na prohlizeni, meli jsme s ilustracemi Svolinskeho.

Online Garfie
28637 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 20:42

marieu Já četla od dvou let do deseti a taky jsem prakticky vůbec nečetla pohádky, můžu tě zavalit!  Hodně u nás do dnes jedou i audioknihy přes den-třeba zrovna Děti z Bullerbynu jsou úplně skvěle načtené Šafránkovou. Ostatní knihy od Lindgrenové jsou skvělé, z těch pro menší děti-Emilovy skopičny, Lota z Rošťácké uličky, Madynka, trochu později třeba Karkulín ze střechy a Pipi. Ta Daisy Mrázková je pro tenhle věk taky super, Kocoura Mikeše jsme museli číst 2x po sobě! :-) Pochopitelně Pejsek a kočička, Honzíkova cesta, Trnkova Zahrada , obě ty čítanky, hlavně Martínkova, nějaký Sekora, z těch starších. Chaloupka na vršku, Bubetka a Smítko (a Bubetka v Praze), Malá čarodějnice, Heidi, děvčátko z hor. Jo a holkám se určitě bude líbit Motýlí klub!! To jen tak co mě rychle napadlo, až budou starší, zavalím tě znova! :-)

Mohučanka Kocoura Modroočka jsem jako malá taky neměla ráda!!! Ale děti ho četly (samy) a líbil se jim...

Offline Len
2680 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 21:14
Reakce na dzizisketa:

Já se zblaznim, Rosťa má dnes rýmu a zácpu. Asi to tu chvíli nebudu číst. 

Mě to nejdřív rozesmálo, promiň. Ale chudák Rosťa, lituju moc! Ať to brzy přejde!

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 21:17

letfenixa v slovencine to bol myslim vzdy Puf, aj knizka z roku 1988, co mame doma je Macko Puf. Ale trha mi to oci, bola som zvyknuta na cesku verziu.

Offline letfenixa
10946 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 21:53

Mrakoplas aha, ja mám zas pred očami Pooh, tak to Puf je už úplne koniec.

Offline letfenixa
10946 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 21:55

Tá Martinkova čítanka je asi fakt len po česky, myslíte že by som ju vedela plynule prekladať do slovenčiny pri čítaní?

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 22:08

letfenixa a nechces mu to skusit citat po česky? My sme vzdy citali aj cesky a vdaka tomu s nou nemam problem. Aj synovi obcas citam po cesky plus tlapkovu pozerava v cz. Chcem, aby bol s nou v kontakte, ked citam kolko mladych dnes nerozumie. 

Offline continuity
43609 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 22:13

letfenixa Ja som to zvládala, keď som čítala slovensky české knižky. Vlastne to čítaš stále dokola, tak to ide.

Mrakoplas ja to čítanie cudzím jazykom moc nedoporučujem, pokiaľ ho človek fakt neovláda perfektne. Žijem tu 15 rokov, deti desať a hovoria po česky lepšie ako ja a to som s nimi do nástupu do školy hovorila výhradne po slovensky. Je potom už lepšie im púšťať české originály. 

Offline letfenixa
10946 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 22:19

Mrakoplas rozprávky v češtine pozerá a nemá s tým problém, ale odo mňa to čítanie by asi bolo divné.

Máme knihu Tango o tucniakoch, tá bola len v češtine a plynule mu ju prekladám, ale to je taká tá jednorazová kniha, ak je Martinkova čítanka podobná Alenkinej, tak sú tam dlhé príbehy. Ja to hlavne čítam na autopilota, keďže už bývam unavená.

Offline letfenixa
10946 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 22:20

A máme teraz jetolenobdobie, že nikto nemá toľko roboty, ako dieťa, ktoré má ísť spať.

Offline continuity
43609 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 22:22

letfenixa toto obdobie u nás neprešlo nikdy a už som vzdala, že to bude lepšie. V piatok bol prvý deň, keď som zalahla skôr ako deti a to už bolo niekoľko večerov, keď som sa snažila pri spomienke na to, ako som chodila ako dieťa zúfalá po tichom byte a nemohla zaspať. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 22:30

continuity mam sice slovensky prizvuk a ř neovladam, ale nemali sme s tym problém. Asi preto, ze pre mna cestina nikdy nebola v pravom zmysle slova cudzi jazyk, vacsinu knih citam v cestine, dabingy to isté. Ja si koľkokrát neviem spomenut ako sa nieco povie po slovensky ale po cesky to viem :)))

Ale hej, obcas sa nejaky patvar prihodil :)

letfenixa ja ked nieco citam synovi a prekladamndo slovenčiny, tak to ide v pohode ale musi to byt text, ktoremu nevadi obcas volny preklad, teda nie od slova do slova. Lebo presne, tá vecerna unava ked clovek ide na autopilota..

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 22:31

continuity no ja mam toto lenobdobie doteraz

Offline continuity
43609 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 22:38

Mrakoplas taraz neviem s čím ste nemali problém?

Problém nemá ani moja ségra, keď tam prídeme a začne akoby hovoriť po česky. Tiež si myslí ako jej to ide. No a ono je to strašné, strašné, strašné. Fakt sa to nedá počúvať. 

Pokiaľ chceš aby tie deti mali aspoň príčetný prízvuk, fakt doporučujem im kvôli porozumeniu pustiť telku. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 20. zaří 2021 22:47

continuity ale u češtiny to nemusí být problém. Předpokládám, že děti Mrakoplas se v budoucnu budou dorozumívat slovensky a anglicky, tak nebude vadit, že česky nemluví dokonale. Spíš jde o to, aby rozumněly, ne? Moje děti slovensky neumí určitě nic:)

Offline continuity
43609 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 22:56

Evaeva

Nevidím v tom žádný smysl, ve chvíli, když jsou dostupné pohádky a audioknihy v požadovaném jazyku. 

Protože jsme přeci jenom sousedí, tak pokud jim vštěpovat nějaké základy jazyka, je v tomto věku absolutně nejdůležitější přízvuk, vše ostatní se dá ještě dohnat a napravit. Přízvuk jen těžko. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 20. zaří 2021 23:10

continuity kdyby šlo o jiný jazyk, tak bych s tebou souhlasila. Ale takhle ne, nemyslím si, že to může uškodit. Já bych řekla, že mám slovenštinu celkem naposlouchanou, bych řekla, rozumět mi nedělá problém. Ale mluvit by si mě slyšet nechtěla;) Navíc letfenixa psala, že tu knížku slovensky sehnat nemůže.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 23:34

continuity zas si nepredstavuj, ze im po cesky citam denne. Ale ked nieco nie je dostupne v slovencine, tak precitame v cestine. Telku sa snazim obmedzovat. 

Evaeva . Ja zas anglicky rozumiem ale ked hovorim, to je tiez utrpenie ma pocuvat. :)) A preto sa clovek boji otvorit pusu, ze pride cocka, ze je to strasne. Cesky sa nesnazim, zatial mi v Cechach vzdy rozumeli aj slovensky, aj ked obcas s dovysvetlenim.