Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
43609 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 23:38

Evaeva letfenixa to hlavně nechce číst česky, což je podle mě správně. Dostala blbou radu, tak se proti ni vymezuji.

Co mám načteno o vychove bilivngnich dětí, tak toto byla ta nejzákladnější rada. Ale tím nechci říkat Mrakoplaš, ať dětem nečte česky. Je to celkem její věc, jen já jsem to nikdy nedělala, protože to považuji za chybu.

A jestli bude nebo nebude vadit nedokonalý přízvuk bych teda nepredjimala, já si se svoji češtinou užila svoje a to na první poslech dost Čechů nepozná, že nejsem Češka. (Minulý tyden na pohovoru jeden člověk přede mnou hejtoval Slováky ). 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 23:39

continuity inak ja nejdem po tom, aby vedeli dokonalo cesky, iba aby rozumeli a nebol to pre nich cudzi jazyk. Cestinu v detskych knihach nevyhladavam ale ked nieco v nej je, nebranim sa. Ja som vyrastla na cestine, sme blizko hranic, tu je pocut stale, aj tam stale lezeme, pre mna je ovela blizsia ako mnohe slovenske dialekty. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. zaří 2021 23:42

continuity mě to právě nepřijde jako bilinvgní výchova, když jde o tyto dva jazykyJá bych dětem nikdy nečetla anglicky, ale nejspíš ani slovensky, bych se dost zadrhávala, to by nikdo nevydržel.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. zaří 2021 23:44

Mrakoplas to mi připomnělo, jak starší ségra asi tak v deseti pustila kamarádce Elány. A prý "To je chorvatsky?"

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 23:49

continuity ale tu nejde o bilingvalnu vychovu a blby prizvuk ma snad kazdy Slovak, co nema rodica Cecha, mozes mat napozerane kolko chces, par knižiek ti to neovplyvni. Ved sama pises, ze ti roky trvalo sa cesky prizvuk naucit. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 20. zaří 2021 23:55

Evaeva no ja tiez neviem ako sme sa dostali k bilingvalnej vychove od precitania zopar knih v cestine.. Dufam, ze odomna nebudu deti chciet nieco precitat nemecky alebo anglicky, lebo native speaker rozhodne nie som :) 

continuity a proti tej blbej rade sa rozhodne vymedzujem. Projektujes si to do uplne inej situacie. 

Offline notna
9538 příspěvků moje polička 21. zaří 2021 01:17

continuity Občas přečíst knížku v češtině bych neprirovnavala k bilinvgni výchově. To podle mě špatnému přízvuku nenaučí. Na dovolené mě taky dcera slyší mluvit mizernou angličtinou a nemyslím, že by jí to nějak ovlivnilo.

Já bych to v češtině četla. Přijde mi to lepší. Když byla dcera malá, milovala Olivia thé Pig a Little Princess. V češtině toho vyšlo málo, tak jsem to kupovala v angličtině a překládala při čtení. A nebylo to ono. Jak jsem to neříkala pokaždé úplně přesně stejne slovo od slova jako minule, dceři se to moc nelíbilo. Nemělo to ten správný rytmus a ona to poznala. 

Offline Karja
44920 příspěvků moje polička 21. zaří 2021 06:30

Tak dnes jsme od tří vzhůru a menší dítě mi teď k ránu zezelenalo a zvrací.

Offline JankaM
3132 příspěvků moje polička 21. zaří 2021 08:15

Předem se omlouvám slovenským kolegyním, dcera říká že slovenština je jakoby rozmazaná, byli jsme na Slovensku na leteckém dni

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. zaří 2021 08:16

Karja my jsme taky měli takovou epizodu. Nechceš jí vzít k doktorce? My dostali předepsané nějaké čípky na zastavení zvracení.

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 21. zaří 2021 09:11

Karja no dokelu, tak to ste si teda vybrali tie choroby so všetkým 

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 21. zaří 2021 09:11

Karja u nás sa vracalo pred týždňom a pol, tiež sme boli celú noc hore, ale trvalo to len v tú noc, potom už bolo dobre. Tak držím palce, aby to tiež tak prešlo a zároveň to skončilo len u malejmalej.

Offline Pinot Noir
30032 příspěvků moje polička 21. zaří 2021 09:18

Karja a není to zvracení z hlenů? U nás to bývá při silné rýmě obvyklý průvodní jev.

Offline viktorka_od splavu
49461 příspěvků moje polička 21. zaří 2021 09:20

Pinot Noir mymu ditku to pretrvalo do dospelosti

Offline letfenixa
10946 příspěvků moje polička 21. zaří 2021 09:26

notna presne, máme zopár kníh v nemčine a angličtine, a nečítam ich vždy rovnako, takým ľahkým prekladom.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. zaří 2021 09:39

Pinot Noir Jo, tím starší taky trpí. Ale to od střevní chřipky poznáš.

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 21. zaří 2021 09:46

Mohučanka prosím ťa, viem, že ty si mala problémy s vyprázdňovaním u malej, podávala si jej dakedy aj "násilím" čípok? Neprehĺbilo to ešte viac ten problém?

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 21. zaří 2021 10:02

DrowRanger Nikdy. Jenom laktulózu. Já si to moc neumím představit, jak to udělat násilím. Ona neměla problém se zácpou jako takovou (bříško jí nebolelo), ale mentální s tím, že prostě nechtěla prožívat tu činnost. Má to odborný název, který jsem zapomněla. 

(Doufám, že tím, že jsem použila minulý čas, jsem to nějak nezakřikla.)

Upřímně čípek mně nikdy ani nenapadl, já ho musela používat po porodu a patří to k mým nejhorším vzpomínkám. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. zaří 2021 10:30

DrowRanger My jsme teď dávali staršímu čípek na zvracení a nakonec to bylo v pohodě, ale nevím, jestli by se to na zácpu nemělo používat fakt v krajním případě.

Offline Aranel
6693 příspěvků moje polička 21. zaří 2021 11:09

marieu Ještě mě k těm knížkám napadl Danny, mistr světa a Karlík a továrna na čokoládu. Asi i Fantastický pan Lišák. A Paní Láryfáry je skvělá

Karja Ach! Tlapkám!!