JankaM mne to moc nechutí ale kedysi v praveku keď som mala -násť sme s bývalým mali debilný nápad, že si ju nastriekame na seba jak vo filme a zližeme..no z "romantiky" nebolo nič, zle mi bolo ešte na druhý deň, trochu sme to prehnali s množstvom šlahacky![]()
Vše o těhotenství a dětech
Kokoska té obyčejné ani neuděláš trošku. Tuhle jsem si chtěla dát trošku k buchtě, ale co s tím zbytkem. Tu ve spreji jsme nikdy moc nemívali, ale do pusy jsem si stříkala u babičky v pubertě.
Evaeva ja som včera robila tortu staršiemu (dnes mal 5, fnuk to letí) podľa odoka receptu čo mi napísala sestra a ostalo mi asi pol kelimka vyšľahanej šľahačky. Zožrali sme to so sambom o takomto čase s jahodami. Inak to býval nedeľný dezert môjho detstva
. Keď sa mame nechcelo piecť, uslahala smotanu a k tomu zavárané jahody a keď ostala šľahačka, zmiešali sme si ju so šťavou z tých jahôd, bože to som milovala!
Mrakoplas taky bych to sežrala! A s jahodami, mňamka.
Mrakoplas Jó, tyhle rychlodezerty s tučným mléčným výrobkem a ovocem
když se mi stýská po rychlejch sacharidech, tak ještě do toho zamíchat piškoty.
Mrakoplas u nas v mem detstvi taky slehacka byla hodne oblibena, i na pudink. Dospod kompot a navrch slehajda. Nebo na polarkac, "pohar" ovoce, zmrzka, slehacka. A to jeste nebyvala k dostani smetana ke slehani, nejak to mama s babickou delaly z normalni smetany a snad se pridavalo maslo, uz se nepamatuju. Pak se to pres noc muselo chladit, aby se to druhy den dalo slehat.
Kokoska a to bola koľko percentna smotana? Ja som si naivne myslela, že 33 percentná je normálna smotana.
Mrakoplas asi takova jak je ted na vareni, nejakych 12, 15? Proste se to rovnou nedalo slehat. Ale to bylo nekdy v 60.letech, pak uz to snad bylo lepsi.
Kokoska aha ja som si myslela, že tá na varenie je " moderný výdobytok" :))
Mrakoplas ono se to tak kdysi ani nejmenovalo, proste v praveku byla smetana a nebyla smetana ke slehani.
Kokoska a ty by sis mohla pamatovat, ze v pravěku se naslehana smetana (asi s nějakým ztuzovacem?) prodávala asi za 5 Kčs v cukrárně v kelímku? Nikdo si to nepamatuje, já si to pamatuju z dětství ve vrsovicky cukrárně
já jsem si stříkala do pusy sodovku rovnou z ty sifonovy lahve, musel ale člověk dávat pozor, aby to nezmacknul moc
jinak ty jídelní podivnosti jsem dělala jako dite, už mi z toho moc nezbylo, jen ty nejlepší sousta taky porad nechavam na konec
technická: normální smetana je tuk, který je v mléce, je ho tam cca 4 % +-. Každá kráva nemá stejně tučné mléko.
Při zpracování mléka se tuk z mléka odstredi, vznikne odstredene mléko a smetana cca 40 %, a potom se tuk vrací do mleka zpátky podle druhu mléka - nízko, polo, plno.
A taky podle druhu smetany. Takže nejnormalnejsi smetana je vlastně ta nejtucnejsi. 40%
Dadoo ako vzniká smotana viem, som práve nevedela, koľko percentna je teda tá "normálna", o tej som si (zjavne naivne) myslela, že bola dostať vždy.
Potrefenáhusa aha tak to jsem asi nevyjadrila dost jasne - jisteze to neni v pohode, ale nemusi to znamenat ze je nejak v neporadku, autista nebo neco podobne "trvaleho"
Mrakoplas ono se to tak kdysi ani nejmenovalo, proste v praveku byla smetana a nebyla smetana ke slehani.
Aha práve to som si myslela, že je jednaká smotana. No už to nechám, zamotala som sa dosť ![]()
Mrakoplas jasně, to jsem si jen musela přihřát svoji polivcicku.
Ja si myslím, že dřív bývalá v obchodech jenom právě ta 33%. Na šlehání. Prostě šlehačka.
Ty varianty s nižší tucnost jsou asi moderní vydobytek.
![]()
Dadoo no práve to som práve si myslela aj ja ale kokoska píše, že z tej smotany, čo kedysi bola, sa nedala šľahačka vyšľahať, tak to bola asi iná?
Kokoska Tak 70. leta si pamatuji - a koupená šlehačka se dala bez problémů šlehat. Pokud měla vydržet, dával se do ní jakýsi ztužovač - a matně si vzpomínám na kelímky, o kterých píšePotrefenáhusa . Pokud tedy stála, jak uvádí, 5 korun, byla to na tehdejší poměry značná částka.
Ja sa priznávam k divnému jedeniu jablka, najprv ohryziem kolom dokola šupku a potom zvyšok. Jablko mi inak nechutí a neviem si pomôcť, ale musím to tak jesť aj vonku (ale teda pokiaľ nie je nikde nikto)
Sladkosti som kedysi jedávala presne tak ako to popisujete, ale teraz ich už nejedávam takmer vôbec (maximálne tak na celodennej túre), už mi to nechutí, ale zato koláče, čo si upečiem, tam nemám klapku, zdravím Pinot Noir
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí