Tabea ja jsem ze stejneho oboru jako Evaeva a potvrzuju, ze moznost zamestnani je velmi omezena. A teda i muj muz je architekt, takze to resime casto. Ve vetsi firme se zamestnani ziskat da, nejen developer, ale i vetsi projekcni kancelare, ale tam si hodne lidi radeji z financnich duvodu vybere zivnostak, dostanou na ruku vic jak zamestnanci (u kamaradky v praci to fungovalo pred lety tak, ze jim nabidnou castku, ktera bude bud na osvc a nebo jako superhruba mzda). V malych kancelarich je ale zamestnani naprosta utopie, ja pracovala pred materskou v kancelari, ktera ani nefungovala oficialne jako firma, ale jako jedna osoba poptavajici praci od externistu, prestoze nas tam sedelo v kancelari vedle sebe sedm a meli jsme "firemni" pocitace, vybaveni i licence,a spolupracovali spolu jak bezni zamestnanci. Svarc je sice nelegalni, ale z pozice "zamestnavatele", krati tim na danich, protoze neodvadi za zamestnance. Dokonce se u nas davaly na konci roku fiktivni faktury, "sef" je kolegum nevyplatil, nemusel ty penize pak danit, protoze oficialne odesly, a naopak je priznali kolegove, kteri si tak papirove zvysili prijem. Ja to teda nedelala, to uz mi prislo pres caru. Nicmene z pozice nas "zamestnancu" je to v poradku, my si svoje odvody platime podle pravidel. Ale o zadne kontrole jsem za ty roky nikdy neslysela. Problem tohle ale neni jen v tech socialnich jistotach, dovolene, duchodu, nemocenske, materske a hypotece, ale treba taky v pojisteni odpovednosti, ktere miva firma, ale na nezamestnance se nevztahuje, ackoliv jako zaměstnanec tam pracuje a plni ukoly nadrizenych. Nebo je problem u pracovnich urazu, kdyz se chodi na stavby. No proste je to celkem na h... Chvili jsem ale pracovala v nemecku a tam opravdu tyhle praktiky nikdo nezkousi.
Ja treba uz ted vim, ze se ke sve praci po materske vracet nebudu moct. Bohuzel po tom, co jsem ve triceti vyfasovala rakovinu, si uz nemuzu dovolit hrat na podnikatele v svarc systemu. Nemam tak sanci ziskat nejen tu hypoteku, ale uz me nikdo ani nepojisti na pracovni neschopnost nebo nemuzu aktualizovat zivotni pojisteni. Taky potrebuju pro pripad, ze se mi nemoc vrati, aspon tu nemocenskou. Takze me ceka zmena oboru, jen jeste nevim jaka ![]()