Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 13:08

Tabea ja jsem ze stejneho oboru jako Evaeva a potvrzuju, ze moznost zamestnani je velmi omezena. A teda i muj muz je architekt, takze to resime casto. Ve vetsi firme se zamestnani ziskat da, nejen developer, ale i vetsi projekcni kancelare, ale tam si hodne lidi radeji z financnich duvodu vybere zivnostak, dostanou na ruku vic jak zamestnanci (u kamaradky v praci to fungovalo pred lety tak, ze jim nabidnou castku, ktera bude bud na osvc a nebo jako superhruba mzda). V malych kancelarich je ale zamestnani naprosta utopie, ja pracovala pred materskou v kancelari, ktera ani nefungovala oficialne jako firma, ale jako jedna osoba  poptavajici praci od externistu, prestoze nas tam sedelo v kancelari vedle sebe sedm a meli jsme "firemni" pocitace, vybaveni i licence,a spolupracovali spolu jak bezni zamestnanci. Svarc je sice nelegalni, ale z pozice "zamestnavatele", krati tim na danich, protoze neodvadi za zamestnance. Dokonce se u nas davaly na konci roku fiktivni faktury, "sef" je kolegum nevyplatil, nemusel ty penize pak danit, protoze oficialne odesly, a naopak je priznali kolegove, kteri si tak papirove zvysili prijem. Ja to teda nedelala, to uz mi prislo pres caru. Nicmene z pozice nas "zamestnancu" je to v poradku, my si svoje odvody platime podle pravidel. Ale o zadne kontrole jsem za ty roky nikdy neslysela. Problem tohle ale neni jen v tech socialnich jistotach, dovolene, duchodu, nemocenske, materske a hypotece, ale treba taky v pojisteni odpovednosti, ktere miva firma, ale na nezamestnance se nevztahuje, ackoliv jako zaměstnanec tam pracuje a plni ukoly nadrizenych. Nebo je problem u pracovnich urazu, kdyz se chodi na stavby. No proste je to celkem na h... Chvili jsem ale pracovala v nemecku a tam opravdu tyhle praktiky nikdo nezkousi. 

Ja treba uz ted vim, ze se ke sve praci po materske vracet nebudu moct. Bohuzel po tom, co jsem ve triceti vyfasovala rakovinu, si uz nemuzu dovolit hrat na podnikatele v svarc systemu. Nemam tak sanci ziskat nejen tu hypoteku, ale uz me nikdo ani nepojisti na pracovni neschopnost nebo nemuzu aktualizovat zivotni pojisteni. Taky potrebuju pro pripad, ze se mi nemoc vrati, aspon tu nemocenskou. Takze me ceka zmena oboru, jen jeste nevim jaka

Offline dzizisketa
8984 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 13:40

Evaeva prosím tě, s tím svarcsystemem... já celou dobu myslela, že je to v ČR legální, když je to tak běžný. Až nedavno jsem zjistila, že ne. Tady by si to firma vůbec nelajsla. V ČR to nikdo neřeší?

​Ne, poslanci dokonce na švarcík zaměstnávají své asistenty.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. dubna 2022 13:42

Zuzuli hele, ale ten stavební úřad nemusí být špatná volba. Nevím teda, čím přesně jste se zabývali, mě třeba trochu láká ipr, mám vystudovaný urbanizmus, ale nikdy jsem se tím pracovně nezabývala.

To, že na ruku dostaneš víc peněz, je bohužel iluze. Kolegyně si jednou dala tu práci a upravila si náš hodinový plat tak, že ho zkrátila o ty čtyři týdny dovolené a dvanáct nebo kolik státních svátků. A nevyšlo moc pěkné číslo, myslím, že pracovníkům se to nevyplatí, jen firmám.

Na nemocenskou máš nárok, pokud si platíš nemocenské pojištění, akorát máš nárok až po 14 dnech nemoci. A je samozřejmě vypočtená z toho "čistého" příjmu, takže je nízká.

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 13:56

Evaeva o nemocenske vim, platila jsem si ji kvuli materske. Vychazelo mi to pak na krasnych 2200 za prvni mesic neschopnosti a necelych 4400 za ty dalsi to uz fakt ani nestoji za to platit. A teda ne, ze by za to stala i ta materska. Mela jsem pred materskou jeste komercni pojisteni neschopnosti, ale rusili jsme ho, ze ho zase pak obnovime, az se budu vracet do prace... No tak smula.

Ze se to nevyplati ani financne, vim taky. Vetsina lidi je spokojena s tou volnosti jen do chvile, kdy zacnou resit ty prakticke dopady, mam jich ted kolem sebe plno. Moje prace me bavila, byl tam fajn kolektiv, penize nebyly spatny, volna pracovni doba, benefity prevladaly, ale ted uz to bohuzel neplati, vratit se tam si nemuzu dovolit. Proste moje vychozi pozice se vyrazne zmenila. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 14:02
Reakce na Zuzuli:

Ja treba uz ted vim, ze se ke sve praci po materske vracet nebudu moct. 

​To je ale hrozně smutný! Určitě to ještě zkoušej najít práci, kde tě vezmou jako zaměstnance. Pak se určitě nabízí nějaký úřad, nebo to jít učit?

Offline Gatita
8641 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 14:02

Zuzuli Evaeva ten vas obor je asi dost tvrdy. Vubec by me to nenapadlo, ale mam mezi kamaradkami ctyri architektky, a jen jedna z nich dela aspon trochu v oboru (statni sprava), ostatni to kolem te tricitky vzdaly. A zadne nuly nebo line kuze to nejsou.

@ dynda taky by mi to prislo skoda. Ty me kamaradky znam od gymplu, vim, jak moc na tu skolu chtely, kolik tomu daly (ruzne pripravne kurzy, kresleni), talent mely, dve z nich byly i takove dost ambiciozni typy... jedna si sama postavila krasny dum, projekt delala s ditetem na krku od A do Z sama....a prd z toho.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. dubna 2022 14:07

Zuzuli já tě chápu. Taky mám v plánu komerční pojištění, snad se nevyskytne taková jobovka jako u tebe. Ta státní nemocenská je dobrá i kvůli tomu, že si pak můžeš rychleji vybrat rodičák, i když teď už to "vypočítat" i na otce, tak to nemusí být problém. My jsme ani neměli moc tu flexibilitu, akorát studenti chodili míň, jinak se počítalo, že seš v kanceláři 9 až 18. Toho času tam byla jen jedna matka, ta pracovala na zkrácený. Až chvíli před mojí mateřskou začali "povolovat" práci z domova. Teď je to pro mě výhodné, protože bych těžko sháněla práci na deset hodin týdně a ještě z domova. Jinak je ten systém dost na nic.

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 14:08

dynda S diagnózou, jakou má Zuzuli , by jít do školství opravdu nebyla dobrá volba. Taková ta obecná tvrzení "jsi v teple, je to čistá práce, máš tři měsíce v roce volno, doma jsi nejpozději ve dvě ..." jsou naprosto zcestná. Nejsem tedy přímo v "centru dění", ale naprostou nevhodnost totoho oboru pro i vyléčené onko pacienty potvrdit mohu.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 14:14

Hanka H 

Vidíš, to mě nenapadlo. Strávila jsem hodně roků na VŠ, ale jako student. Potkala jsem tam za tu dobu několik učitelů, kteří se po onko léčbě zase vrátili a učili dál. Já teda myslela na vysokou, když jsem to psala. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. dubna 2022 14:14

Gatita část lidí má ambice vést svůj ateliér, ti pak mají šanci na slušný výdělek, ale je to samozřejmě dost nejistý podnik. Ti méně ambiciózní (nebo podle mě dost často matky) buď pracují jako já nebo volí jistotu na úřadě. 

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 14:28

dynda Jasně - vysoká je v tomto směru dost jinde. Každopádně řešit další pracovní uplatnění po onko léčbě je vždy problematické. 

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 14:47

Evaeva ja bych jeste dodala, ze celkem dost lidi architekturu sice dostudovalo, ale nikdy do praxe nenastoupili. Uz jim nakonec slo jen o ten titul, bylo jim lito zahodit ty roky studia, ale hned po skole odesli delat neco jineho. Z naseho kruhu v prvaku zustali u oboru asi ctyri lidi. Ja celkem ambiciozni byla, ale o prvni cast ambici me pripravilo materstvi a o ten zbytek pak ta rakovina. Mam ted silny pocit, ze si potrebuju ten zivot, co si vybojuju, uzit, ne se za necim hnat. No mam na to jeste rok se rozhodnout, co a jak budu delat. Nicmene muz je autorizovany architekt, tak se treba k tomu jednou vratim v nasem vlastnim atelieru, pokud se nam bude chtit do toho pustit. 

Hanka H skola je jedna ze zvazovanych moznosti. Ne ucitelka na plny uvazek, ale na castecny treba na stredni stavebce. Na vysoke jsem ucit chtela, chtela jsem si proto i dodelat doktorat, ale ted uz nemam pocit, ze bych tem studentum dokazala neco dat. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. dubna 2022 14:57

Zuzuli já se spolužáky moc v kontaktu nejsem, ale po škole většina v oboru nastoupila. Co dělají teď, je otázka. Ale jedna kamarádka sice dostudovala, ale hned odešla do bankovnictví, už na škole si tak slušně vydělávala, a řekla si, že za ty prachy jí architektura nestojí. Zrovna ona byla hodně talentovaná, škoda.

Offline letfenixa
10903 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 15:23

To je zvláštne,  že zrovna v takom odbore, s náročnou VS,  tak veľa ľudí zmení prof.orientaciu.

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 15:28

Evaeva ja jen doufam, ze jsem ted neznela strasne negativne. Porad si myslim, ze to je moc fajn prace, stale jsem nevzdala moznost, ze se mi podari se nechat zamestnat v nejakem vetsim atelieru. 

Offline Tabea
8151 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 15:34
Reakce na Gatita:

Tabeanevim, zda je to bezne jinde, ale evaeva ma svobodne povolani,ktere muzes delat jak na sebe, tak jako zamestnanec. Ja taky mivala svobodne povolani, ale nemela jsem vlastni byznys, byla jsem prilepena na vetsi kancelar, ktera se ke mne chovala jako k zamestnanci, ovsem az na ty vyhody a jistoty.

V jinych oborech to doufam zas az tak bezne neni.

​tady to právě nejde. Pokud dělá někdo na živnostňák, tak nemůže dělat trvale a stoprocentně pro jednu firmu. Používat jen sw/hw té firmy. Nemít vlastní firemní stránky. Sedět se zaměstnanci, zúčastnit se firemních meetingů, proste vystupovat jako zaměstnanec, ale nebýt jím. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. dubna 2022 15:40

Zuzuli ne vůbec, já tě chápu. Myslím, že po mateřství každý zvažuje pro a proti tehdejší práce s ohledem na nové skutečnosti a priority. A u tebe je to ještě složitější kvůli nemoci. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. dubna 2022 15:41

Tabea tak tady je to taky nelegální, ale děje se to.

Offline Tabea
8151 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 15:44

Zuzuli tak to je ta jedna projekční kancelář, co v ČR znám, se svými ca 10 opravdovými zaměstnanci světla výjimka...

Preju ti, abys takovou našla. 

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 02. dubna 2022 16:32

Zuzuli Držím ti palce ať jednou najdeš to co hledáš. Moje spolužačka vlastně hned šla dělat do IT po architektuře, myslím že pracovala v oboru tak rok dva. 

Evaeva Víš co jsem si fakt dlouho myslela že děláš? Něco jako se stravenkama, pro Edenred, benefity, stravenky a tak... Jako moc jsem to neuměla pojmout co je to za práci z domu a že to musí být ubíjející stereotyp, ale už tak rok si to myslím. No tak tím se to všechno vysvětluje:-D. Nechápu kde jsem na to přišla. No tak to máš zajímavější;-)