Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 09:36

Tkaničky jsou v době sucháčů nějaký pozůstatek z dávných dob? Nebo proč se vyžadují do školy?

se obě naše děti naučily až ke konci první třídy. Do té doby to nepotřebovaly a nikdo na to ani nepřišel, že to neumí. (Já se i trochu snažila, ale nešlo to).  Tak druzinarka řekla nějakému spolužákovi, ať jim to ukáže a bylo to hotovo za jedno odpoledne. U skautů uzluji bez problémů, na lano se taky navážou, tak to myslím neznamená žádné postižení v tomto směru.

Online Gatita
8641 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 09:37

letfenixa ja na ten seznam taky koukala a verim, ze tyto predpoklady splnujeme, vse asi uz syn umi. Az na ty tkanicky, ale zrovna to me nijak nestresuje, da se to vyresit suchymi zipy prece :)) On je ale takovy slozity, to bys ho musela znat. Na jednu stranu velky perfekcionista, na druhou stranu totalni nezajem se neco ucit nebo vyzkouset, uz predem vi, ze vsechno bude spatne. Vse dost resi, sebevedomi nizke, ma neco pres metr a 13 kg. Ted jsem mu vypravela o zapisu, ze se pujdem podivat do skoly a seznamime se s pani ucitelkou a ze se ho treba muze zeptat na nejake veci a ze kdyz jsem sla k zapisu ja, rikala jsem tam basnicku. Tak mi rekl, ze zadnou basnicku neumi, zadnou se ucit nebude, bude tam celou dobu mlcet a do skoly nechce. Od te doby z toho mam dost smisene pocity. 

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 09:41

continuity taky mi to prijde ujety, mit to jako pozadavek. Resp chapu,ze je to dukaz urcity zrucnosti a vyspelosti jemny motoriky, ale vsadim se, ze se to da trenovat nebo prokazat i jinak:) ja jsem s tkanicmama mela jako dite hroznej problem, az do dospelosti jsem umela jen tu variantu "svazat dve ocka"...:) 

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 09:44

letfenixa No to je teda fakt zvláštní! Pak se můžeš divit, že se učitel rodičům nezavděčí! :-)

continuity Syn se naučil vázat tkaničky snad až ve třetí třídě! Myslím, že ani teď to neumí úplně spolehlivě. 

Gatita Abys nedopadla jako kamarádka, kterou dcera v první třídě po zhruba dvou měsících požádala, ať ji laskavě z toho kroužku odhlásí, že ji to tam nebaví!

Online Gatita
8641 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:05

Garfie . To je u nas dost realisticky scenar. Ale tak hlavne nemalovat certa na zed. On uz jit musi, uz to na nem i vidim, ze je mu ta skolka mala, jen bude hodne zalezet, jak mu to sedne. On je dost svuj, nechodi ani na zadne krouzky (nesnasi to, je uplne jedno, jestli to je anglictina nebo treba fotbal). 

Offline letfenixa
10903 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:05

continuity to nie je, že to škola vyžaduje, bežná ZS príjme každé dieťa spĺňajúce vekovú hranicu. To bol taký sumár,  čo ma dieťa vedieť pred nástupom do školy. Asi som to už písala,  že raz prišla na zápis rómska mamička so synom dávno po termíne,  až na urgenciu mestského úradu, takže ten chlapec sedel u nás v kancelárii a kolegyňa ho preskusavala.  A nepoznal žiadnu farbu! To mi utkvelo. Ani žiadny tvar, podpísať sa nevedel,  ale tie farby, to bolo strašne.  A samozrejme,  že do školy nastúpil. 

Offline letfenixa
10903 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:06

Gatita ja som ešte nenabrala odvahu mu o zápise vôbec povedať

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:09

Sairon tohle jsem přesně říkala švagrové, proč syn nepůjde do školky ve třech, ale až za rok. Konečně jsem si ho vypiplala a můžu si s ním začít užívat:)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:12

711990 oni ani žádné požadavky mít nemůžou jak píše letfenixa Dokonce mám dojem, že dítě bys na ten zápis ani teoreticky brát sebou nemusela.

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:14

Gatita MP Meri jo, bezcílnost, to je věc která mě na té mateřské deptá společně s nesamostatnosti úplně nejvíc.  Já bych i byla ráda doma kdyby s každý den měli nějaký program, naplánovanou  nějakou aktivitu. Nejhorší jsou ty dny kdy se nic neděje jen čekám na večer . Jenže prostě nedokážu kromě občasného pečení, malování a presýpání rýže vymýšlet nic co by se dalo dělat s oběma zaráz. Akorát jsem pak z toho ještě rozdeptana, že se starší nic kvůli mladšímu nedělám. 

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:19

MP Meri tu orientaci na výkon zase vůbec nechapu já, je mi to strašně vzdaleny, vyklopit dite na pisek, ať si tam šťoura klackem a pit u toho na lavičce na sluníčku kafe mi přijde fakt boží

jako taky mě tejraj takový ty běžný věci, ze nemuzu udělat s ditetem nalepenym na noze ani poradne oběd, dojit zapnout pracku nebo pro brambory (schody do sklepa slizt neumí, ověřeno predevcirem )

ja mám taky podobně orientovaný koníčky, ale nevadí mi, když není hotovo. Já si prave vůbec neumim představit, ze nestihnete jít ven, s našim ditetem je venku asi tak o 90% min práce 

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:25
Reakce na Garfie:

Gatita Abys nedopadla jako kamarádka, kterou dcera v první třídě po zhruba dvou měsících požádala, ať ji laskavě z toho kroužku odhlásí, že ji to tam nebaví!

To mi připomnělo mého mladšího bráchu - nastoupil první den děsně namotivovaný, že bude jako starší ségra školák, a po příchodu prohlásil, že to nebylo špatný, ale zítra tam už nepůjde!

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:27
Reakce na letfenixa:

MP Meri že pecival! Ja mám z teba vždy komplexy, čo všetko robíš!

Ja nerobím nič,  bezcieľne sa flakame po ihriskách,  aj tá zahradka si žije vlastným životom.  Je pravda, že som absolútne bez ambícií,  a po tom všetkom v predchádzajúcich rokoch si nedokážem ani plánovať. 

Komplexy netřeba, je to fakt spis prokletí. Víceméně nejsem schopná si hrát s legem, aniž bych nenapadne aspoň nevyluxovala duplodomecek, hrát Ovocnej sad, aniž bych si u toho třeba nelakovala nehty atd. Pracovní ambice z mnoha duvodu nemam taky, možná o to víc jsem se upnula na ty mezníky doma.​

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:31

Potrefenáhusa aj pre mňa je to úplne božie, keď sa Alica na ihrisku hrá a nič odo mňa nechce, len tak sa vyhrievam na slnku, čítam knihu alebo si pustím do ucha webinár. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:35

Jedna maminka u dcery ve školce zrovna ty tkaničky teď řešila, její dítě je narozené někdy úplně na začátku září, chce ho dát do školy a musely tedy jít do PPP. Tam jí řekli, jak psala 711990 , že to je požadavek kvůli jemné motorice, a a samozřejmě že ta motorika se dá ověřit i jinak. Řekla bych, že to v tom seznamu zůstalo jako tradice od útlého věku vedeme děti k samostatnosti a sebeobsluze, tak je jasné, že s tkaničkou u boty se jen tak nesetkají...

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:38

Potrefenáhusa betsey jo tak to by mě bavilo taky, ale dcera vždycky chtěla, abych se tím klackem v písku šťourala taky, a to mě tedy nebavilo vůbec. V životě jsem na hřišti nepřečetla ani písmenko

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:39

A ja som dnes zalezená v posteli, Alica sa hrá s tym vlezlým dievčaťom z ihriska, muž upratuje kuchyňu, obed že objedná a ja okrem kojenia Koralky nie som schopná nič. Včera si zobrali Alicu svokrovci, to som preležala celý deň pri netflixe

Offline Jos
příspěvků moje polička 03. dubna 2022 10:46

MP Meri Ja te taky chapu, na hristi jsme byli asi petkrat. Do prirody/parku jdu rada, ale bud musim s nekym (a mluvit), nebo mit aspon audioknihu do sluchatek. Syn se jeste rad vozi, takze muzeme klidne i dal.

A taky me ubiji, ze mi skoncila treba susicka, ale je pod schody a znamena to nechat brecici dite a zavirat bezpecnosti dvirka na schodiste. No proste mi tu visi spousta beznych cinnosti. Nebo chci presazovat kytky, ale neco mi na terase chybi a syna nemuzu nechat bez dozoru a jit ten chybici kvetinac hledat nekam do sklepa. Jsou to takove drobnosti, nic neni uplne hotovo. Ale i muz rikal, ze "s tim ditetem clovek proste nic neudela"

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 11:01

Ti moji dva se na hristi taky docela zabavi, akorat vetsinou kazdej na jinym konci. Takze pro me je to spis stres, vypustit je doma na zahrade je zatim bezpecnejsi a podstatne min narocny.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. dubna 2022 11:02

Jos za rok, možná i dřív, už tyhle věci nebudeš řešit. Nebude ti vadit ho chvilku nechat venku a tak.