Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. května 2023 11:40

Karja u nás pomáhá jen mladší, když chce. Dává příbory, tuhle házel prádlo do sušičky, musel si na to přinést podstavec, aby tam dosáhl Starší ne, ten má radši ty "mužské" práce, na které samozřejmě nestačí, navíc se tu dělají tak tři za půl roku, že jo.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. května 2023 11:41

continuity jojo, přesně. Zavolejte a přijďte, bereme hned.

Offline letfenixa
10948 příspěvků moje polička 22. května 2023 15:56

Boli sme dnes na kontrolu s anginou a keďže sa od piatka pridal kašeľ a nádcha, napriek antibiotikám, tak prebehlo CRP, to bolo ok, potom vyter z hrdla, a ešte aj preventivka,  takže vzhľadom k výške je Lukasko odoslany na endokrinologiu.

Offline Gatita
8696 příspěvků moje polička 22. května 2023 16:34

letfenixa taky tam chodime, musime se zas objednat. Oba kluci jsou mrnavi. Nejhorsi je, ze mne vsechny moznosti prijdou spatne. Pokud to jsou geny a maji byt mali od prirody, tak je to sice fajn, ze jim nic neschazi a ze se vyhnou lecbe, ale ten vzrust nebude zadna vyhra. No a pokud to bude na lecbu, tak to bude taky hruza. Proste vsechno spatne. Ale ja furt doufam, ze to treba na tech 170 vytahnou svepomoci. 

Offline continuity
43615 příspěvků moje polička 22. května 2023 16:44

Gatita dceři dělali i testy na celiakii, ten malý vzrůst může být i jiný zdravotní problém než jen málo růstového hormonu. To mi přijde dobrý vyloučit. 

A ten kostní věk mají zpožděný nebo odpovídá? To dost napoví. Ten měla starší téměř o rok nižší a ještě teď po menarche docela roste. Vysoká nebude, ale k těm 160 cm se snad nějak dohrabe. 

Online 711990
18330 příspěvků moje polička 22. května 2023 16:51

Gatita a proc by byla lecba spatne? Ma to nejaky nevyhody?

Offline continuity
43615 příspěvků moje polička 22. května 2023 16:53

711990 no píchají se podkožní injekcie. Je to hormon, tak je to zatíženo všelijakými pověrami, ale nejblbější je asi ta aplikace injekcií mnoho let. 

Online 711990
18330 příspěvků moje polička 22. května 2023 17:01

continuity uz si to googluju, prijde mi, ze vedlejsi ucinky to nema, ale tyjo injekce denne po dobu x let, to fakt neni neco co clovek chce. 

Offline letfenixa
10948 příspěvků moje polička 22. května 2023 17:09

Gatita hej, presne si to zhrnula

Offline continuity
43615 příspěvků moje polička 22. května 2023 17:15

711990 no je to blby, taky jsem byla docela ráda, když nám řekli, že růstový hormon je ok. 

Offline continuity
43615 příspěvků moje polička 22. května 2023 17:19

letfenixa pokud jste tam ještě nebyli, oni vyšetří i další věci. Vůbec to nemusí být jen růstovým hormonem, ve skutečnosti těch dětí není zas tolik. Může to být třeba nedostatečná funkce štítné žlázy, což je teda na celý život, ale je to jeden prášek ráno a navíc to ovlivňuje víc věcí než jen vzrůst. 

U nás vyšetřovali i celiakii a ještě nevím co. Neděsila bych se předem, nakonec se třeba zjistí, že má i zpožděný i kostní věk a tím se to dost vysvětlí. Nebo to bude stačit jen sledovat. 

Držím palce

Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. května 2023 17:34

Mně by zajímalo, jestli jsou na to nějaké statistiky, jak se výška v dětství váže na výšku v dospělosti. Protože znám dost menších lidí, kteří do puberty patřili mezi ty vyšší:). Čímž nechci říct, ať na to kašlete, ale nepanikařila bych předčasně

Offline continuity
43615 příspěvků moje polička 22. května 2023 17:38

Evaeva no právě to jsem ještě jdu napsat, ať se hlavně matky kluku poptaji jak na tom byl tatinek, protože někteří experti jsou schopni začít pořádně růst až někdy ve druhé třídě na střední škole a děsit tím tetičky do pátého kolene. 

Každá dcera, a že jsou obě podměřečné, má ve třídě ještě minimálně dva menší kluky. Muž taky vyrostl až v druhé půlce střední. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. května 2023 17:45

continuity my jsme právě se starší ségrou byly ty spíš větší do puberty (a znám dost dalších se stejným problémem), naopak malá ségra byla vždycky podměrečná, taky jí dělali různá vyšetření a nakonec jí na začátku puberty doktorka prorokovala, že nás přeroste. Zatím jí teda pár centimetrů chybí, ale pořád roste.

Online Pinot Noir
30033 příspěvků moje polička 22. května 2023 17:47

letfenixa souhlasím s continuity - může to být i štítná žláza. Ovlivňuje ledacos, i ta vyšší nemocnost u vás by mohla být důsledkem. A ani to nemusí být na celý život, znám několik lidí, kteří se v dětství léčili se ŠŽ, ale v dospělosti se to normalizovalo. 

Offline letfenixa
10948 příspěvků moje polička 22. května 2023 17:52

Samozrejme vidím, že je rovnako vysoky ako o rok mladšie deti, aj som rada, že to doktorka ma záujem riešiť,  aj na celiakiu v rodine sa pýtala, na gastro sme chodili do cca 2,5 roka, vtedy to bolo v poriadku,  ten pocit, že dieťaťu nedokážem zaistiť kľudný vývin,  ma ničí,  aj keď to možno moja vina nie je. 

Pred hodinou ma informoval, že si ide vytrhnut zub, teraz som ho učila zehlit,  tak možno bude malej, ale šikovnej. 

Offline letfenixa
10948 příspěvků moje polička 22. května 2023 17:54

continuity ten oneskorený kostny vek je čo? Napr vidím,  že čo sa týka pohybovych zručností,  je pozadu za rovesníkmi. Môže aj to súvisieť?

Offline continuity
43615 příspěvků moje polička 22. května 2023 18:02

letfenixa absolutně ne, udělá se rtg ruky a z toho je vidět uzavírání růstových štěrbin. Některé děti to mají zpožděné, takže kalendářní vek 10 let a kostní 9.5. pak jde předpoklad, že by měl být o pulroku opožděného i v těch tabulkách. 

To ti řekne přesně endokrinolog, ta naše si to i sama měřila,že je přesnější než když to přijde popsané z laboratoře. 

Spíš bych laicky řekla, že to souvisi s pozdějším prořezáváním trvalého chrupu, ale kdoví.

Offline continuity
43615 příspěvků moje polička 22. května 2023 18:03
Reakce na letfenixa:

ten pocit, že dieťaťu nedokážem zaistiť kľudný vývin,  ma ničí,  aj keď to možno moja vina nie je. 

​Samozrejme, že to není tvoje vina. To absolutně nemáš jak ovlivnit, jestli má dítě třeba nedostatečnou činnost štítné žlázy. 

Co ovlivnit můžeš, je léčba. 

Offline Gatita
8696 příspěvků moje polička 22. května 2023 18:07

711990 jj, injekce denne, musis je mit ve specialni termotasce, neni to uplna legrace (neco malo jsem o tom cetla), je to dost omezujici. Syn je strasne citlivy, priserne trpi i u pitomeho crp, to je krik na hodinu, takze to by byla muka pro nej. Plus ja jsem takovy ten typ, co se boji zahadnych vedlejsich ucinku, neni mi uplne komfortni ani obycejne ockovani, protoze zasah do tela