Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline notna
9422 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 11:39

Karja U ní by to byla spíš ta cukrařina a tam se to řemeslo podle mě naučí. Školu by asi zvládala úplně v pohodě a měla čas klidně odpoledne na jazykovku a na tréninky. Ona ještě dělá sport, který ji baví a je v něm hodně dobrá, je v první desítce v republice. S gymplem se obávám, jak to půjde dohromady. A ten gympl nechce ona kvůli tomu, že je tam fyzika a hodně matiky. sice z toho má teď jedničky, ale nesnáší to. Hlavně tu fyziku. Chemie taky není oblíbenec. 

Offline Karja
44632 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 11:42

notna No tak to je hned jiný pohled na věc. No nezávidím vám to. Já budu ještě nakonec ráda, že tu vzhledem k lokalitě nebudeme mít tolik možností...to hodně usnadní.

Offline notna
9422 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 11:42

Zuzuli No, přála bych by jí to, aby tím taky mohla lehce proplout. Ale když to vezmu podle sebe, svého muže, mého bratra byli jsme všichni ti jedničkáři na základce, na střední jsme propluli taky hladce, ale už horším prospěchem. Ale my ani jeden nechodili na gympl, ale na odborné střední. Na vysoké to pak hodně bolelo naučit se učit.

Offline 711990
18317 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 11:42

notna hele, mne prijdou samy jednicky na druhym stupni ZS docela nadstandard, kdo z vas prisel na to, ze ji to nebude stacit na gympl? Vzdyt gympl je vseobecna skola, nemusi tam delat vubec nic a projit se ctyrkama a bude spokojena. Ale pokud ma v devitce samy, pochybuju ze by na gymplu nejak trpela. Naopak, aspon bude mit cas na to peceni...

Offline viktorka_od splavu
49263 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 11:44

notna ja jsem si taky na gymplu vystacila s tim co na zakladce, bohuzel na vs jsem s tim zhavarovala a nadani nemam zadny Zuzuli zavidim moc!! ale za ten gympl jsem rada, dost lidi kolem me kteri jsou uzeji zamereni od stredni nema ten vseobecny rozhled, nekdy se to dohoni na vs nebo pozdej ale kolikrat je to fakt znat (ted nemyslim treba kulturu, tam je to easy, ale kdo z prumyslovky ma treba nejake minimalni znalosti biologie?) no ale mezi lidma jsem sledovala hrozne moc predsudku vuci tomu gymplu, a hodne to treba i prarodice huceli do deti. 

myslim, ze kdyz se dcera na tom gymplu pozvolna nauci se ucit, muze pak jit kamkoliv

Offline notna
9422 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 11:51

711990 Asi jsem to špatně napsala. Z jazykového gymplu ji odrazuje poradkyně. My rodiče ji podporujeme, ať si tam tu přihlášku dá. Ale, a to jí neříkame, se obáváme, že ji gympl nebude bavit, protože se bude muset učit věci, který fakt nemá rada a už jí nebude stačit si to tam odsedět a vstřebat. A bude frustrovaná, že dělá, co ji nebaví a ještě jí to nejde. Ale jo, jsou to spekulace. A píšu to sem, jak to vnímám. Tyhle moje obavy a dohady jí neříkám. A taky mám dojem, že ten gympl je spíš tlak společnosti, že chytrý lidi nechodí na učňák. Že bez toho tlaku by se asi rozhodla jinak. Ale je to opět jen moje spekulace. 

Online Kokoska
34871 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 11:51

Karja jsem přesvědčená, že ty bys dítě čapla ještě mezi dveřma. Co dělal tatínek v tom mezičase, než malá stihla utéct do jiného patra? To přece nemůže být pár vteřin? Chlapi někdy reagujou strašně pomalu, nějak musí v hlavě tu situaci zpracovat, naplánovat postup a pak je teprv akce

Offline continuity
43008 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 11:51
Reakce na notna:

A ta poradkyně jim řekla, že tohle budou dělat, když se nebudou pořádně učit a nebudou mít maturitu! jsem si nejdřív myslela, že si to děcka vymyslela. Ale ona nám to pak sama řekla při schůzce s rodiči! WTF! Mi to teda přijde dost přes čáru. Takhle nahlížet na lidi, kteří pracují u pásu!

​Jenže to není nahlížení na ty lidi, ale na tu práci a to je velký rozdíl. Zkus si k tomu pásu na jednu směnu stoupnout a uvidíš sama. Člověk, který není pro tu monotónní práci disponovaný, tam regulérně zešílí. 

K lidem jako takovym se chováme myslím dobře, třeba když měl přijít ten hovnocuc k švagrovi, tak jsme to s holkami řešili, jak jsou tihle lidi potřební a hlavně ta práce je samostatná a vcelku náročná. pokud to člověk dělá sám na sebe, vyžaduje i to vcelku dost schopnosti a nějakého organizačního talentu. 

Offline Pinot Noir
29857 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 11:56

No a klasické obchodní akademie už neexistují, nebo dnes stojí za prd? Podle mě je to fajn řešení, dveře na VŠ to nezavírá a zároveň je to podle mě nejlepší základ pro budoucí podnikání - řemeslo se může řešit až po. Z mých spolužáků jsou všemožní cifršpioni, pravníci, a ti, co nešli na VŠ, jsou různí obchodní zástupci, kdo měl rodinnou firmu, tak ji většinou úspěšně převzal, protože z té střední školy mají slušný přehled o daních, o typech podnikání, nebojí se vyplnit formuláře, mají přehled o povinnostech podnikatele, zaměstnavatele atd. Dnes už tyhle školy nejsou?

Offline Lilly_Ku
4527 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 11:56

notna ja myslim, ze si ten ucnak trochu idealizujes. pokud ma na zs dobrej prospech, tak bych se gymplu nebala. 

pro prumerne cilevedomeho cloveka neni problem skoncit i jen gymplem a pak se treba pres nejakou staz dostat ke konkretnimu oboru. dnes se ve spouste hlavne tech novejsich povolani musi lidi furt ucit za pochodu, takze vaha vychoziho vzdelani se relativizuje.

Offline Lilly_Ku
4527 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 11:57

continuity ja myslim ze takovej job by si mel kazdej zkusit na par tydnu jako letni brigadu, je to takovy fajn reality check :)

Offline Karja
44632 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 12:02

Kokoska Hele, jako taky bych si myslela, ale mně utekla takhle od praktické lékařky a taky jsem si myslela, že jí chytnu až někde na ulici, naštěstí se zhroutila s pláčem o pár lavic opodál. Takže se mu nedivim, ty než se zvedneš, tak ona je za rohem, ty nevíš kam odbočila a zase jsou to vteřinky či půlvteřiny navíc.... Ale je fakt, že já mám asi pomalé reakce, kolikrát se mi stalo, že mi padající dítě chytala kamarádka. Takže ano, možná jsem pomalí rodiče, ale možná je dcera prostě rychlá:-D

49263 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 12:03

Pinot Noir obchodky existuji ale generuji celkem dost nezamestnanych jak tu nedavno probehla nejaka statistika. jejich boom uz je asi za zenitem momentalne. jinak mas asi pravdu, i znamy devce od koni tam chodi s tim, ze prevezme podnikani od rodicu, remeslo se uci od nich a ty podnikaci dovednosti ve skole:-)

Offline Karja
44632 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 12:05

Lilly_Ku Jojo, já už jsem tady psala, jak jsem ukradla z brigády zámek na kanál, abych si to připomínala. Ještě někdo ho mám. Neopracovaný. Abych věděla, co přesně za práci by mě na nim čekalo....

Pinot Noir Jsou, u nás v těch krajských městech jsou stále ty, co byly i za mě když jsem byla v nějaké té devítce. Neřekla bych že ubývají, spíš přibývají ještě takové ty obchodní školy, pro ty, co se na obchodku nedostanou. Ruzné ty managementy a tak, tam už je to kvalitou jinde. 

49263 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 12:07
Reakce na Lilly_Ku:

continuity ja myslim ze takovej job by si mel kazdej zkusit na par tydnu jako letni brigadu, je to takovy fajn reality check :)

​ja uz to tu urcite psala, ale presne takhle jsem byla vyslana maminkou na brigadu pred maturitnim rocnikem do fakt hnusne fabriky k pasu a tam se mnou pracovaly uz vyucene delnice z dvouleteho oboru, mladsi nez ja, tehdy to pro ne znamenalo, ze tam budou pracovat az do duchodu. no strasna predstava, maturu jsem vystrihla za 6

Offline Zuzuli
3764 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 12:12

notna tak na gymplu muze na matiku a fyziku dostat takoveho ucitele, ktery kdyz uz ji pro to nenadchne, tak aspon to neodtrpi. Ja jsem teda presvedcena, ze tohle hledani talentu hodne zalezi i na tom uciteli. Ze klidne nekdo, kdo na zakladce pri fyzice trpi, ale neni na ni ocividne uplne blby, muze na gyplu s jinym vedenim predmetu prijit na to, ze ho to vlastne strasne zajima a jit na matfys stejne jako opacne dokaze ten ucitel nejaky talent uplne zaslapat

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 12:16

notna já se přidávám k těm, co gympl zvládli v podstatě s tím, co pochytili ve škole, za studijní typ (ve smyslu sezení nad knihami) bych se neoznačila. Ale asi se bude muset smířit s horšími výsledky, jedničky nějaké úsilí vyžadovat budou. Tréninky jsem měla třikrát týdně, i když zdaleka ne na takové úrovni jako tvoje dcera, taky může mít individuální plán, pokud by to se sportem bylo vážné. Takže bych to určitě nezavrhovala. Pokud tíhne k nějakému oboru, jako ta psychologie, zaměří se na ty předměty a z fyziky jí bude stačit prolézt.

Offline Pinot Noir
29857 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 12:24

viktorka_od splavu jo, tak to bude důsledek těch všelijakých pochybných škol, jak píše Karja , je pravda, že ty všelijaké obchodní školy a školy managementu začaly vznikat už za nás. Naše OA měla stoletou historii, byla pětiletá a rozhodně to nebyla žádná zašívárna. 

Offline continuity
43008 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 12:50

notna moje děti čisté jedničky nemají a to se i celkem něco učí.

Ale já známky řeším jen kvůli těm prijimackam - starší teď udělala sciotesty z češtiny i matiky na 99 percentil a z češtiny má stabilně dvojku od páté třídy a z matiky teď motivačně 1-.

Na střední bych už známky neřešila vůbec, nějak zmaturuji a vysoké školy už se vybírají snad trochu rozumnějším způsobem.  

Offline 711990
18317 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 13:16

notna ja bych se bala jenom v pripade ze vis, ze ji zalezi na dobrejch znamkach a ze by se tim trapila. Ale pokud ji bude jedno, jaky znamky ma, tak nechapu o co jde:D prece dite co ma samo od sebe na zakladce samy jednicky se nemusi ucit az do maturity...