Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline letfenixa
10864 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 16:16

Zuzuli tvoj dedo teda bol niečo

Môj bol účtovník,  tak moja mama tiež musela ísť na ekonomickú školu a ak chcela ísť s kamarátkou do kina, tak najskôr ju vyskúšal z ruštiny. Vždy nejaké bežne, každodenne používané slová ako dáždnik a vzducholod. Ktoré nevedela, do kina nešla, kamarátka plakala s ňou.

Offline continuity
43008 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 17:05

Jostyhle elitářské řečí se vedou snad na všech osmiletých gymplech a ta řevnivost je hrozná. Ty děti to hrozně vnímají. Dcera přišla s druhým místem z jakési olympiády a neměla hlavní radost z toho výsledku, ale hned jedním dechem zmínila, že "sundala dva Keplery". 

snad se dostane na čtyřletý, kde ty nižší gymply vůbec nemají a bude klid

Offline Lamicka
14174 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 17:36

continuity to je ale zase pausalizovani, dcera je v sekunde a nikdy jsem nic takoveho od ni neslysela. Mozna, ze si nektere gymply hrajou na neco vic, ale ne vsechny. 

Samotne mi to prislo vzdycky padle na hlavu, kdyz nam to na 8L gymplu rikali.

Ze mela radost, ze sundala 2 Keplery, tak to je v poradku, jo? (vtip)

Offline Potrefenáhusa
38822 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 18:33

Prosím vás, nemate doma někdo tyhlety keeny (hikeport) ve velikosti 25/26 nebo 27/28? 
nemohli byste mi je zmerit uvnitř našířku, jestli to jde? 

Offline GChK
299 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 18:50
Reakce na Lilly_Ku:

continuity ja myslim ze takovej job by si mel kazdej zkusit na par tydnu jako letni brigadu, je to takovy fajn reality check :)

​My s mužem oba tvrdíme, že každý by si měl prožít léto na brigádě ve službách. Oba jsme dlouho brigádničili na hotelové recepci a myslím, že nám to jen prospělo.  

Offline notna
9422 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:00

U toho gymplu si nemyslím, že by ho nezvládla prolézt. Ale nebude ji bavit a já mám obavy, aby ty čtyři roky vůbec dala, když vlastně nemá ani moc velkou motivaci. Ona už teď na druhém stupni rozpoutala ve školním parlamentu /nebo senátu či jak se tomu říká/ debatu, proč není možné si vybírat předměty, kterým se chce žák věnovat a naopak eliminovat ty, které žáka vůbec nebaví. Nechala se pak přesvědčit a uznala, že to všeobecné vzdělání na základní škole má svoje opodstatnění. Jenže na gymnáziu bude mít tohle všeobecné vzdělání, proti kterému se rozhodla bojovat už na základce. jenže z těch odborných se jí žádná nelíbí.

Lamicka 711990 Lilly_Ku Díky všem za názory. Snad jsem na nikoho nezapomněla.

baltik Veletrh máme teď v listopadu v plánu. Jinak máme atlas školství, kde jsou uvedeny všechny školy, tak  myslím, že víme o všech. To je super, že je neteř spokojená.

continuity Díky za tip na cukrářku na hotelovce. Ale jak jsem psala, cukrářku už jí okolí tak znechutilo, že tam určitě nepůjde. A je jedno jestli učňák nebo hotelovka s maturitou. On je to její koníček. Ale zase ne úplně největší.

dupali Jo, kritéria pro školu jsou někdy vtipný. Dcera přišla s tím, že si zjistí, která škola začíná vyučování nejpozdějí a na tu půjde :-D Takže to bude paráda, až budeme na tom veletrhu a ona se bude ptát na stáncích a v kolik začíná výuka? A ve finále půjde klidně i na matematický gympl, když bude začínat v 9,00 Anebo prý s jakou školou si vydělá nejvíc peněz. To se zeptala i té poradkyně a třídní

Pinot Noir OBchodní akademii mám taky. A to mi přijde hodně odborná škola. Dobrá pro toho, koho zajímá ekonomie, účetnictví, podnikání, administrativa. A s tím podnikáním si myslím, že moc nepřipraví. To se stejně zvládne člověk připravit za víkend, aby si nastudoval, jaké povinnosti musí plnit.

Offline Tabea
8093 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:16

Kolik času by podle vás mělo denně dítě na prvním stupni strávit učením po vyučování?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:39

Tabeadoufám, že se příští rok vlezeme do půl hodiny 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:41

Tak jsem mimino navázala do toho nosítka. Jeden blbý dotaz, jak se a tím zavazují boty?

Musím to líp nastavit, záda mě bolela i za těch 15 minut a dítě bylo spokojené jen za chůze.

Offline Tabea
8093 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:42

Evaevaboty napřed

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:44

Tabea no to jde doma, ale ve školce třeba se budu muset zout.

Edit: dokonce 2x

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:44

notna v ČR nie sú gymnáziá, kde si môžu vyberať predmety? My sme mali pred viac ako 20 rokmi na 4-ročnom gymnáziu všeobecné predmety, v 3. a 4. ročníku sme si však mohli vyberať nejaké predmety a semináre podľa toho, čo sme chceli študovať ďalej na VŠ, t. j. zamerať sa viac na humanitné či prírodovedné predmety. Ak si dobre pamätám v 3. ročníku sme si takto mohli vybrať 3 predmety, v 4. ročníku 4 (chodila som na rozširujúce semináre z matematiky, konverzácie z angličtiny, seminár z dejepisu a posledný si už nepamätám), v 2. ročníku to bol jeden predmet, absolvovala som aj výberový predmet geografia cestovného ruchu. V ponuke boli konverzácie z cudzích jazykov (angličtina, nemčina, francúzština), rozširujúce semináre z matematiky, fyziky, chémie, biológie, slovenčiny, deskriptívna geometria, latinčina, aplikovaná ekonómia, možno aj dačo iné, čo si už nepamätám). Všetci sme povinne museli absolvovať v 4. ročníku istý počet hodín slovenčiny, matematiky, dvoch cudzích jazykov a telesnú. Ostatné predmety sme si vyberali podľa toho, z čoho sme chceli maturovať a čo sme chceli študovať. Napr. ak niekto chcel maturovať z matematiky, musel si vybrať rozširujúci seminár z matematiky, lebo na základných hodinách z matematiky sa nepreberalo všetko učivo, čo bolo na maturite. Podobne to bolo aj s fyzikou, chémiou, biológiou. Na týchto rozširujúcich seminároch sme boli väčšinou pomiešaní v jednej skupine študenti z viacerých tried v ročníku, keďže sme mali vybraté rôzne kombinácie predmetov. Pri niektorých rozširujúcich seminároch bolo viac paralelných skupín (napr. pri konverzáciách z angličtiny, seminároch z matematiky), keďže o dané predmety bol väčší záujem, pri iných bola len jedna skupina, napr.  na latinčine či deskriptìvnej geometrii. Na týchto rozširujúcich seminároch sme neraz mali aj iného vyučujúceho ako na hodinách, ktoré sme mali spoločne ako celá trieda, mala som napr.hodiny s dvomi rôznymi matikárkami, angličtinu s triednou a konverzácie z angličtiny s inou angličtinárkou. Bolo to fajn môcť si vybrať to, čo ma zaujíma a tomu sa venovať viac.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:48

dorotaten rozsah výběru bude škola od školy. My měli semináře 3, přibývaly od sexty, čtyřletý gympl jen dva. Ale třeba fyziku jsme měli i v oktávě všichni.

Offline dzizisketa
8949 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:49
Reakce na dorota:

notna v ČR nie sú gymnáziá, kde si môžu vyberať predmety? My sme mali na 4-ročnom gymnáziu všeobecné predmety, v 3. a 4. ročníku sme si mihli vyberať predmety a semináre podľa toho, čo sme chceli študovať, t. j. zamerať sa viac na humanitné či prírodovedné predmety. Ak si dobre pamätám v 3. ročníku sme si mohli vybrať 3 predmety, v 4. ročníku 4 (chodila som na rozširujúce semináre z matematiky, konverzácie z angličtiny, seminár z dejepisu a posledný si už nepamätám), absolvovala som aj výberový predmet geografia cestovného ruchu. V ponuke boli konverzácie z cudzích jazykov (angličtina, nemčina, francúzština), rozširujúce semináre z matematiky, fyziky, chémie, biológie, deskriptívna geometria, latinčina, aplikovaná ekonómia Všet

​No to je i tady, ale stejně tu základní matiku a chemii/ dějepis a ZSV/cizí jazyky máš až do maturity.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:50

dzizisketa my chemii v oktávě neměli

Offline dzizisketa
8949 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:50

Tabea 

Podle mě na prvním stupni by učitelé neměli zadávat úkoly a očekávat nějakou domácí přípravu.

Offline letfenixa
10864 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:51

dzizisketa u nás už nie. Už v 3. A 4. Majú len čo chcú. 

Offline Lamicka
14174 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:56

Tabea v 1. tride max 10 min, ve 3. tride max 20 min.  Ve 4. a v 5. se dcera zacinala ucit se ucit, ale to bylo tak do 30 min hotovo, ale rozhodne ne kazdy den. 

Offline Lamicka
14174 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 19:58

dzizisketa treba cteni je dulezite trenovat i doma, to je u nas domaci ukol prvnacku. Staci par minut a obrovsky to pomuze. 

Offline Potrefenáhusa
38822 příspěvků moje polička 16. listopadu 2023 20:01

Evaeva nějaký nazouvaci? 
mozna ho mas moc nízko a málo utazenyho? Já jsem nosila, abych mohla pohodlně opusinkovavat a ocmuchavat hlavicku 

ten pohyb je normální, no :-)