U Petra musím říct, že mi hrozně trhá uši, když Češi mluví o muži se slovenským jménem Peter jako o Peterovi. Pokaždé si koušu do jazyka.
Vše o těhotenství a dětech
continuity jojo, Vojtů je hodně
Ségra měla kamarádky Lízu a Mínu, nikdo nikdy nevěděl, o které mluví ![]()
Evaeva za mně teda nejde ani Péťa pro ženu, vždyť je to jak pro malou holčičku.
Evaeva Možná je Honzík teď jihomoravská specialita
A ještě mě teda docela překvapilo, když jsem za poslední 3 roky potkala 3. malého Matěje, protože do té doby nikdy, znala jsem to jenom jako nejobvyklejší jméno štolby z hostorických románů, no a pak jsme docela koukala, že už je hodně let mezi nejčastějšími jmény pro mimina.
continuity já přiznávám, že mně se to jméno pro ženu nelíbí ani v základní variantě, to je zase moc tvrdé. Chybí mi tu taková ta změkčující varianta oslovení jako je Evo/Evi
Myrtila tady Matějové přišli spolu s Matyáši tak před dvaceti lety ![]()
continuity No, Jan jede v každé generaci, v té naší se tak jmenuje každý druhý manžel mých kamarádek, takže o nich mluvíme jako "Honza od Katky", nebo rovnou i s příjmením. A teď má Jana jako syna snad polovina mých kamarádek (neprotíná se to úplně s množinou Janů-otců), ale každá mu říká jinak, což si už vůbec nejsem schopná zapamatovat
muj muz ma stejne jmeno jako manzel me kamaradky. Vzdycky se smejeme, ze jestli nekdo posloucha nase rozhovory, kdy se o nich bavime, tak to asi musi znit, ze mame jednoho dohromady
Evaeva u Petry? My říkáme Peťi...
monis no to už jsme ale zase u té Péti
continuityJá nemám ráda některé zdrobněliny zdrobnělin, takže třeba Terka jo, ale Terezka už ne. A právě Tereza je moje kolegyně v práci, která působí docela submisivně (není) a hodně lidí jí říká Terezko. A nejhorší je, že jí tak dost často vybraní jedinci představují třeba na přednáškách. Vždycky je naštvaná a já se jí vůbec nedivím (je jí k padesátce). A byla jsem moc ráda,že Martina, která se představovala Marťa netrvala na tom, abych jí tak říkala i já.
Evaeva my to říkáme krátce, tak mi to nezní až tak dětsky, ale uznávám, že Petra je v tomto problematické jméno.
Zuzuli ja uz jsem to sem asi psala, ale muz ma v příbuzenstvu dvě ségry, ktery si vzaly muze stejnyho jména - každá má dceru a syna, kluci se jmenujou po otcích. Tem holkám daly ty ségry obě jméno po ty druhy ![]()
U Petra musím říct, že mi hrozně trhá uši, když Češi mluví o muži se slovenským jménem Peter jako o Peterovi. Pokaždé si koušu do jazyka.
to je jak když jsme asi ve 13 zjistily, že náš trenér není Pavel ale Pavol, to bylo pubertálních vtipů
.
Anema Pavlovi se taky neříká Pavele. Já vůbec nechápu, kde se to bere.
Evaeva Tak asi opožděná jižní Morava
Matyáše a celkově ta chlapecká jména na -áš jsem zaznamenala nějak častěji tak před 10 lety.
Zuzuli My máme s jednou blízkou kamarádkou stejné jméno a naši muži taky, tam je to spíš vtipné, když se naši společní kamarádi baví o nás
(a ještě se nám povedlo mít první i druhé děti vždycky jen pár týdnů od sebe, všechno kluci, ale ty jsme aspoň pojmenovali různě
).
EvaevaJá říkám padesátiletému Petrovi Péťo a vubec mi to nepřijde, moje děti mu říkají Petino, takže mu tak někdy už říkáme i my dospělí.
Já mám ty zdrobněliny ráda, když to není jako na sílu, že by mi tak říkal někdo cizí nebo o kom vim, že mě nemá rád. Já právě téměř nikdy neoslovuji tou variantou jména co je v kalendáři a ani nemám ráda, když tak někdo oslovuje mě:-D. Vždycky si řeknu, kurňa to se jako neznáme? Jako u některých jmen to dost dobře nejde, ale já i z Martina udělám Marťu, když jsme si jooo blízcí:-D A ještě dělám to, že zdravim s tím jménem dohromady, asi tak v 95% případů určitě, pokud si tykáme i když se známe mín.
Anema continuity Tak tento pubertální vtip mi vůbec nedošel, dokud mi to continuity nenapověděla. No tak to by mě nenapadlo!
continuity my tam místo toho e používaly o
. No, nelíbilo se mu to. Ale snad nás omlouvá, že nám nebylo ani 15 a celkem rychle nás to přešlo.
monis vždycky je to hlavně věc osobního pocitu
Karja já mám ráda domácké varianty
Ale Péťa, Tom a Míša mi na chlapy nesedí. Ale ono kolikrát toho člověka znáš dvacet let jako Péťu, protože mu to zůstalo od školky nebo to byl něčí mladší brácha a pak ti to divný nepřijde.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí