Mám takový zvláštní dotaz, tady se ví všechno. Dohadujeme se s kamarádkou, jak je to s vdovskými důchody. Já si myslím, že když je žena i muž v důchodu a jeden z nich zemře, tak ten druhý pobírá vdovský důchod jeden rok. Ona mi tvrdí, že to není pravda, že ten druhý pobírá vdovský důchod už napořád, až do své smrti. Mně se to moc nezdá. Ono v těch ustanoveních je takové jedno podivné, na které to ona roubuje (dosáhl/a zákonem stanoveného věku). Jde mi o případ, kdy jde o běžného člověka, nepečuje o nikoho, nemá invalidní důchod, prostě normální starobní důchodce. Nevíte někdo?
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Torrah Myslím, že starobní důchodce (moje babička) už to má nafurt, ale první rok to bylo vyšší.
Aranel fakt? tak díky za info.
Torrah je to naporad, pokud ma vdova/vdovec zakonem stanoveny vek. Rok je pro vsechny, pak jsou podminky pro pokracovani, jedna z nich je ten vek.
Dosáhl důchodového věku: Dosáhl zákonem stanoveného věku nebo věku o čtyři roky nižšího, než činí důchodový věk muže stejného ročníku
Torrahje to naporad, pokud ovdovis do 5ti let pred radnym terminem duchodu. Tchyne ted resila a ty nove podminky jsou celkem drsne. Ta castka je ale nizsi, nez ty rocni vdovske duchody.
Torrah Tchyne ho pobirala rok a ted v duchodu ji zase chodit zacne, to tu jeste zmineno nebylo
žluťásek barbucha Vůbec mi nejde ty internety vychovávat. Na IG se mi stále nabízí účty, které mám blokované. A jakmile trávím více času s jiným iPhonem v blízkosti, mám IG plný jeho věcí. Podezírám z toho tedy iPhone. S andoidem se mi to vůbec nedělo. Akorát tomu vůbec nerozumím, sama to nepřeperu. A co jsem zkoušela to konzultovat s gramotnými v tomto oboru, na telefonu nic nesledali. Ale kupodivu o Zrádcích vím jen odtud a od Strakatýho. První řada na mě útočila z médií víc.
mirajo Rozumím ti. Zrádci mi taky nesedí. Samozřejmě taky chápu fikci a hru. Ale mám je jako třeba si sednout k pc a hrát střílečku do lidí. Nějak mi nejde se oprostit od té podstaty a přijmout, že je to jen hra. Což teda vnímám jako svůj problém a vím, že tady jsem já letadlo :-)
notna Je fajn vědět, že člověk nelítá sám![]()
Suya díky za info. Mě to fakt překvapilo. Ale je to dobře, v důchodu když je člověk sám, je každá koruna dobrá.
A Ta částka se vypočítává z výše důchodu toho, kdo zemřel.
Torrah a mam pocit, ze jenom z nejake casti, byla to dost mala suma. Ale jo, kazda koruna dobra.
Mha jj, já vím, to je jasné
Kokoska tak tak. Ale překvapilo mě to, to musím říct. Já si fakt myslela, že rok a šlus u každého, kromě těch co se starají o děti, ev. jsou zatím v inv. důchodu.
Kokoskaodečítá se ten základni důchod, myslím 7000 to bylo a z toho zbytku je to nějaké procento.
<okénko vzpomínáme na staré časy> Na MP o tom byla jednou dost bouřlivá diskuse, mladá vdova (cca 40) žila s přítelem a nebrala si ho, protože by přišla o ten důchod. Jestli snad spolu neměli i dítě ![]()
Aranel Ano , to je vcelku běžný scénář , moje neteř vdova se taky z tohoto důvodu nevdává. S manželem měla dceru a teď s přítelem taky.
Aranel ono je to celé nastavené docela divně, hlavně v situaci, kdy půlka páru žije nesezdaných.
Pozůstalý z volneho svazku nemá nic, z manželství může brát důchod i v situaci, kdy už by dávno neměl mít nárok.
Tak Betty No vidíš, a pořád se nemůžu rozhodnout. Jako peníze nikomu nezávidím, ale...
continuity U dědictví se to nějak upravovalo, ne? Že existuje kategorie druh/družka.
Aranel to se týká registrovaného partnerství. Jinak dědí i spolubydlící, ale až v druhé skupině, pokud nejsou děti.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí