"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Tak Betty
6007 příspěvků moje polička 30. dubna 2026 10:08

Co si myslíte o návrhu , že by děti psaly nejdřív testy a pak podle výsledků vybraly střední školu. Vláda prý slibuje zásadní změnu .

Offline Karja
44004 příspěvků moje polička 30. dubna 2026 10:08

Sweet Potato moje kolegyně šla na nějakou vlasovou kliniku v Praze na toto vyšetření, a byla spokojená, naordinovali jí nějaké vitamíny na míru a nějaké přípravky, jenže ona je mladá, zdravá a ty vlasy má uplně top, ale jako třeba fakt jak jedna z tisíce.  Myslim, že to měla klasicky ze stresu to padání, nebo takové to cyklické, kdy ti najednou víc vypadají, ale pak se to uklidní, že tam ani nemusela chodit. Ale klidně můžu zjistit víc, jen si pamatuju, že říkala, že se na ní podívali mikroskopem, udělali nějak rozbor těch vlasů a pokožky, co je špatně. 

Offline continuity
42107 příspěvků moje polička 30. dubna 2026 10:41

Tak Betty

Já si radši nemyslím nic, jen jsem ráda, že se nás to už týkat nebude. Všude se hodně hejti cermat, ale všechna řešení, která jsem schopna vyfabulovat situaci spíš zhorší, protože primární příčina toho průseru není Cermat ale málo míst na středních školách. 

Mmch: Pokud chce nějaká škola spoléhat na školní přijímačky, může to zcela legálně udělat už dnes, prostě tím, že tam stanoví nějaké cut off kritérium - treba minimální počet bodů z té školní zkoušky. 

O této konkrétní změně (prohození přijímaček a přihlášek) lidi, kteří tomu rozumí, říkají, že moc nepomůže, protože stejně nebudeš vědět kolik bodů získala tvoje konkurence a že ty prihláškové strategie můžou být v tomto případě dost divoké. (Navic, nějakou orientační informaci, jak si dítě vede v těch testech máš už teď, málokdo do toho jde úplně naslepo).

Offline Samantha
3252 příspěvků moje polička 01. května 2026 07:14

Ani ne blbý, ale přesto dotaz a jinou rubriku jsem nenašla...

Naš domov v Malešicích Pha 10 shání mzdovou a personální účetní. Možno i na upravený úvazek, současná účetní, která již značně přesluhuje, tam byla asi 3 dny v týdnu. 

O platu apod. nic nevím, jsem z hlediska profese i místa na druhé straně baráku, ale je tam pracovní pohoda. . A jak se nám kolegové odebírají do důchodu, tak se objevují mladí, neošoupaní... a to je jiná liga, ti se nezakecaj´

Offline Gatita
8523 příspěvků moje polička 01. května 2026 07:23

999 děkuji, nemusíš se tím nijak vysilovat, myslela jsem, jestli to nemáš ještě nějak v hlavě. U nás to ještě není na pořadu, možná za rok, nebo taky ne. Tady v okolí nějakou představu mám, ale třeba nemám moc představu o soukromých školách, tam znám tak Porg, což se mi jeví jako nedostižná liga, a pak jednu, která podle toho, jak se prezentuje, bude na opačném konci spektra.Tak věřím, že musí být i něco mezi tím:) 

Offline Gatita
8523 příspěvků moje polička 01. května 2026 07:28

A další blbý dotaz - klasické epilátory, nemyslím IPL, ale ty vytrhávací, pinzetové. Prodělaly nějakou evoluci? Mela jsem braun pred 25 lety, musel to byt jeden z prvnich tady na trhu, a ten mi nefungoval. Hrozně to bolelo, a spíš tahal než trhal. Mám si koupit další nebo to bude stejný mučicí nástroj? Ja jakoby bolest vydržím, ale musí přinášet ovoce:))

Offline continuity
42107 příspěvků moje polička 01. května 2026 09:00

Gatitačtyřleté soukromé gymply jsem obešla v rámci školy Pragensis a úhrnu to asi takto: nebyla by to moje preferovaná škola, ani kdyby tam školné nebylo.

Ale můžeš zkusit tady, kód na osmiletá gymnázia je 79-41-K/81

Offline continuity
42107 příspěvků moje polička 01. května 2026 09:29

A když už, já tuhle analýzu našla až pozdě, ale kluci se snažili měřit přidanou hodnotu podle pražských gymnázií - podle JPZ na vstupu a státní maturity na výstupu. 

Jde o to, že i podle jiných studií, co jsem četla ne všechny gymnázia splňují takový ten základní předpoklad, kterým se často argumentuje pro přechodu na 8G, hlavně aby dítě nezakrnelo. Mají obecně lepší výsledek numerický, ale to je dáno často tím, že si vybírají nadané děti. 

Je to jen pro 4L gymply, ale některé z nich mají o 8L programy 

Offline continuity
42107 příspěvků moje polička 01. května 2026 09:30

Offline Gatita
8523 příspěvků moje polička 01. května 2026 10:27

continuity děkuju, tenhle graf získám k vybrané škole, když si koupím ten kredit? 

Já mám nějakou představu o škole, kterou máme nejblíž (a sama jsem tam kdysi chodila). Vede si skvěle u maturit (dle cermat webu) a co tak vím, tak i u přijímaček na VŠ. Bylo tomu tak i za mě, tak těm datům celkem věřím. Jenže to prostě není to, co bych chtěla pro syna. Bylo to tam takový tvrdý, nikdo se s nikým moc nebavil, učitelé se s tím nemazali, ani zajímavé to moc nebylo, bazírovalo se v zeměpisu např. na detailní znalosti geomorfologického členění ČR a přítocích řek, neuměli udělat rozvrh, takže výuka do čtyř a mezitím x hodin volna, prostředí škaredé jak uvnitř, tak venku (sídliště)....No prostě to je volba pro děti, co skrz své nadání a motivaci na zš tak trpí, že je to pro ně lepší varianta, nikoli pro dvacetikilovýho mrňavýho kluka, který každou chvíli brečí... Takže my zřejmě budeme mít příští rok pohov, pokud nenajdu něco zajímavýho, nebo sám nepřijde s tím, že to chce zkusit někam, kam se bude hlásit někdo, koho zná.  Ale celá ta situace je taková blbá kolem těch škol. Jak není mezi těmi gymply velká konkurence, tak nemají potřebu se někam posunout....

Offline continuity
42107 příspěvků moje polička 01. května 2026 14:27

Gatita nene, to je graf co sdílel Jiří Štípl on se věnuje testování různých psychických parametrů jako vedec. Existuje snaha vypáčit z Cetmatu data, které by se daly spárovat na konkrétního studenta, ale Cetmat je nechce dát. (Což je věc, za kterou by se měl kritizovat, ne že testy jsou blbé).

Offline continuity
42107 příspěvků moje polička 01. května 2026 14:29
Offline letfenixa
10791 příspěvků moje polička 01. května 2026 16:14

Gatita vieš čo, ja som si prvý kupila v r.2000 a druhý v 2017 a ten je výborný, takmer nič necítim. 

Offline Gatita
8523 příspěvků moje polička 01. května 2026 16:19

letfenixa a co je to zac prosím? Asi si něco před letem objednam.

Offline Janulik03
19952 příspěvků moje polička 01. května 2026 16:50

Mám Philips a nebolí to. Ale udivuje na, ako si všetky, skoro, pamätáte čo ste kedy kúpili, ja pomaly ani netuším, či to bolo pred mesiacom, alebo kedy.

Offline letfenixa
10791 příspěvků moje polička 01. května 2026 17:35

Janulik03 všetko si nepamätám, ale toto napr áno. 

Offline letfenixa
10791 příspěvků moje polička 01. května 2026 17:37

Gatita eta light caress.

Offline SunEclipse
3422 příspěvků moje polička 01. května 2026 17:38

Janulik03 buď v klidu, nás, co si to nepamatujem, je dost -  jenže když si to nepamatuju, tak o tom nepíšu. Tak nejsme vidět.

Offline Gatita
8523 příspěvků moje polička 01. května 2026 18:06

Janulik03 ja si to pamatuju, protoze jsem ho dostala, kdyz mi bylo 15. A vyhodila ho asi loni. 

Offline Kokoska
34333 příspěvků moje polička 01. května 2026 18:53

Gatita me to bolelo, kdyz jsem s tim strojkem zacala, asi jak byly ty chlupy po ziletce tuzsi. Ted uz je to jen takove stipani.