Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline jitřenka
717 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:39

Zarinya - ta očařka ti podle mě řekla pravdu, já mám záměrně na brýlých o něco míň, je to pro oči lepší. Ubírá se cilindr, trochu dioptrie.  Mám dvoje a záměrně jedny jsou s rozdílem až jedné dioptrie. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:41

jitřenka ale pravda nepravda,me je prece jedno jestli to jiny,cizi lidi resi nebo ne.Ja kdyz si nasadim bryle tak vidim,ostre do dalky tak nevim proc bych mela videt rozmazane.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:43

jitřenkakdyz si od ocare necham zmerit dioptrie do optiky tak necekam odpoved,ze jiny jeji pacient to neresi.

Offline jitřenka
717 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:46

Zarinya - tak víš, co já mám mraky dioptrií a ty oči si pak zvyknou na ostré vidění a chtějí víc a víc. Neber to osobně, ta poznámka nebyla ve zlém. A samozřejmě máš právo se rozhodnout dle sebe.

A ta optika to je v Německu ?  Je to fakt neskutečné chování.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:48

continuity zaujal mně ten rozdíl mezi dioptriemi na očích, já mám 4 a spokojeně s tím žiju už x let, a můj očař nikdy nic neříkal...

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:52

jitřenka to,ne ja to neberu ve zlem,ale ja cely zivot bryle nepotrebovala a holt jsem citlvejsi na to zhorseni zraku.A kdyz uz jsem v posledni dobe plno veci neprecetla tak chci bryle.:-)

jj v Nemecku.

Offline Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:52

jitřenka myslím, že to je pověra, četla jsem to na různých místech. Nevidím důvod, proč bych měla nosit 6 dioptrií, když potřebuju 7. Když už ty brýle musím nosit, tak ať hergot vidím perfektně, ne? 

Namátkově kopíruju první, nač jsem narazila:

"To, že nošení kontaktních čoček nebo brýlí s nižší dioptrickou hodnotou, která zcela nekoriguje zrakovou vadu, zabraňuje její progresi, není pravda. Jsou sice známy případy, u kterých se zraková vada ustálila, je to však jen výjimečné," uzavírá optometristka Jana.

Offline Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:56

Zarinya a to, že to lidi neřeší, je fakt, ale já to teda nechápu. Proč vidět rozmazaně, když o vadě vím a můžu vidět dobře? To nepochopím. Ale už jsme to tu řešili jednou, i tady se vyrojilo dost "mám jednu, jednu a půl, dvě dioptrie, ale brýle nenosím, nepotřebuju je". A spousta lidí tak řídí! Já nechci potkávat na silnici řidiče, kteří si MYSLÍ, že vidí dobře.

Offline jitřenka
717 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:59

Pinot Noir -nevím, je to možné, ale já jsem na 8 dioptriích na dálku a to už ten strach prostě ze zhoršování mám. Takže se aspoň trochu snažím ty oči cvičit a ulevovat jim. No a když čtu etikety, papíry s malým písmem nebo knížku, tak klidně bez brýlí, na blízko už tam taky něco je, na klinice mě letos v lednu řekly, že když mi to tak vyhovuje, tak ať to neřeším. Asi je tohle hodně individuální, ne. 

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 10:00

Pinot Noir Já myslím, že ještě může být rozdíl mezi dioptriemi, které natvrdo naměří přístroj a mezi tím s jakými dioptriemi je člověk schopný v pohodě fungovat. Takhle když mojí mamince měřili oči na multifokály, tak byla její optička překvapená, jak dobře zvládá číst bez brýlí, na to, kolik má naměřených dioptrií. Takže takovej případ, kdy oko je sice deformované na víc dioptrií, ale jak je na to mozek zvyklej, tak to vidění kompenzuje.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 10:03

Pinot Noir to me taky napadlo,ze kdyby to resil kazdy tak by mozna ubylo nehod.:-)

Pritom me se to na dalku za sedm let nezhorsilo,furt stejne dioptrije,jen ted uz i to cteni,ale to proste muze byt vekem.

A taky se to dost lisi od predchoziho ocare,ktery me sjel jak malou holku tehda,ze jsem si za pul roku neporidila bryle,kdyz mi je doporucil.

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 10:04

Pinot NoirNa to řízení s tebou souhlasím, to mě taky netěší, že lidi takhle zbytečně hazardujou, ale třeba chodit do bazénu bez brýlí je vyloženě výhoda :o)

Offline Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 10:06

jitřenka já mám 7. Čočky se teda nosí nižší, já 6, u těchto vysokých čísel už ta vzdálenost od oka dělá docela rozdíl. Ale to záměrné nošení nižších dioptrií, aby oko nezlenivělo, je prý pověra.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 10:15

Pinot Noir Jé, já mám 7,5, teda jen na jednom oku. Na druhém kolem 3,5. Bez brejlí/čoček už nedokážu vůbec nic. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 10:20

jitřenka já mám pocit, že je to obráceně, když s brýlemi na dálku čteš, tak ty oči dál přetezujes. Takže perfektní korekce na dálku je dobrá, ale na blízko by se ty brýle měli odkládat a děláš to dobře.

Jinak nevím, co má optometristka za zkušenosti, moje babka delala cely život v optice a vždy nám říkala, ze oční vady se běžně stabilizují v po pubertě, nejpozději v mladé dospělosti. U celé naší rodiny to tak bylo. 

Offline Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 10:24

continuity mně se zhoršovaly až do třiceti. A teď ve čtyřiceti je to asi o něco horší, než před deseti lety, ale už to není půl dioptrie za rok jako před tou třicítkou.

Offline Sweet Potato
40484 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 10:27

continuity U těch vysokých dioptrií to bohužel často neplatí.

Offline jitřenka
717 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 10:34

continuity -  já ty druhé brýle na dálku mám na doma, práce na zahradě a tak, takže to ostření nemusím mít tak výrazné a vyhovuje mi to. Popravdě ten rozdíl mezi brýlemi vůbec nevnímám asi i proto, že za ty léta jsem zvyklá na samozabarvovací skla a ty to asi taky trochu ovlivňují. Bez nich by mě ty oči už bolely.  Na řízení beru samozřejmě ty lepší. 

K pubertě, ano tam se mi to stabilizovalo na 6 a teď prostě věk je mi 50  a práce s počítačem.  

Offline Jos
příspěvků moje polička 14. zaří 2021 10:53

continuity Me se zhorsuji i lehce po 30. Mam ted myslim 2,5 a zacinala jsem na 0,75. A chodim jen k optikovi, na ocnim jsem byla jednou. Tak jsem se ptala spoluzaka ocare, jestli to neni spatne. No tak pry ani ne, ze optici jsou kolikrat peclivejsi a ze by nekoho jako ja ani neresil...Jinak muj optik mi vzdycky vybere bryle, abych nevidela prilis ostre ten nejspodnejsi radek. Pinot Noir Tohle me zarazi taky. Ja uz od te cca dioptrie blbe poznavala lidi, tramvaje. A pak mi spousta kamaradi rika, ze maji 2 a nenosi bryle vubec! No tak to ja mam vadu jen o malo vetsi a bez bryli/cocek uz ani nelyzuju. To jsem zvladala tak do 1,5 ale vubec jsem nevidela mensi nerovnosti treba. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. zaří 2021 11:12

Pinot Noir ale co to znamená vidět perfektně? Moje mamka dřív přečetla u očaře ten nejmenší řádek, to po mě ani nechtějí. Jinak samozřejmě souhlasím, že je blbost nosit slabší brýle.

Mamka si nechala multifokály před dvěma lety, má nějaké, kde není ostrý, ale plynulý přechod a je nadšená. Akorát na počítač má ještě jiné, ty jí udělali zadarmo k těm prvním.

Jos u očního ty zkontrolují i oční pozadí a další věci, to nevím, jestli dělají i v optice? Mě na běžný provoz vadila i půl dioptrie. Na sport to ještě šlo, ale okolo jedné jedné a půl to začalo být nebezpečné právě třeba na lyžích nebo na kole, akorát běhat na oválu jsem mohla.