Cestování
Stejnou fotku náměstí se sochou, jakou sem dala 999 jako příklad skvělého Palerma, jsem sem dala i já jako příklad Palerma jako zanedbaného města. Opravdu se vám to zdá v pořádku? Podotýkám, že jde o náměstí v historickém centru Palerma. Opravdu byste si přály, aby takto vypadala Praha nebo jiné naše historické město? Takto zanedbané, zjevně neudržované, oprýskané... Nevěřím vám to. Nevyjadřovala jsem se k jídlu, plážím, přírodě, ozdobě kostelů, k tomu, že na Sicílii nelze mít zážitky... Šlo mi o tu strašnou zanedbanost veřejného prostoru, o vztahu k dědictví, které mají, o mentalitu, která toto dopustí ve městě jako celku, ne v nějaké lokalitě na okraji. Jako pokud byste v Praze chtěly pít skvělé pivo a bylo vám jedno, že u toho padá omítka, budiž, ale nevěřím vám to.
Victoria zrovna Palermo prošlo za posledních cca 30 let neuvěřitelnou proměnou. Od "hlavního města mafie" kde např. v roce 1992 zavraždili přední představitele justice se podařilo situaci ve městě neuvěřitelně zklidnit. Takže si myslím, že tam udělali velký kus práce a možná postupně dojde i na věci, které ti vadí. Ale rozhodně tam neseděli s rukama v klíně, jen měli úplně jiné priority než opravovat památky.
Lidé jsou různé, můj muž mne vždy zavleče do nejuzsi a nejvíc rozpadlé uličky, říkám tomu pochcanky a ještě si to tam fotí.
Kdysi jsem v Řecku jedla v restauraci, která byla v polorozpadlem baráku bez střechy. Nebyla úplně levná a mělo to celkem atmosféru.
Mně třeba hrozně bavilo tohle místo, nejsem s tou fotkou úplně spokojená, ale neměla jsem tehdy čas to si s tím focením moc hrát.

Jinak jsem kromě kostelů vysazena na všemožné grafity, nástěnné malby, mozaiky, kachlíky a podobně. když zjistím, že ve městě něco je, nejsem líná si i několik ulic zajít, příslušnou čtvrt navstivit. Vo fotoknize k Americe tam mám celou jednu kapitolu na tohle téma. Nastesti už se to na googlu nechá celkem najít.

continuity No ale to je Brno
. Nebo se pletu?
Černá kočka nepleteš. A zrovna se v díře probouzí drak :)
Kammila Hledala jsem si o zanedbanosti Palerma nějaké informace, je to zjevně strukturální problém, ve kterém i mafie hrála roli. Ale tam se to netýká jen "památek", to jsou celé ulice "činzovních" domů, které památkami tak jak je chápeme nejsou. A určitě to jsou domy v soukromém individuálním nebo obecním vlastnictví. A ten mindset vztahu k péči o majetek je zjevně jiný.
Evaeva Já mám ještě dojem, že část té opotřebovanosti jde na vrub slanému vzduchu, kterej je takovej agresivnější.
Victoria tak samozřejmě psala jsem "památky" jako reakci na původní příspěvek, ale myslela jsem na město a domy celkově. I ti soukromníci měli úplně jiné starosti. Když jsme tam byli, dali jsme se do řeči v kavárničce s dvěmi místními dámami. Vyprávěly nám, jak se ráno kdysi všichni loučili, protože nevěděli jestli se večer sejdou (= jestli se v ulicích nešťastnou náhodou nepřipletou k nějakému vyřizování účtů). Samozřejmě že odpadky jsou zas jiné téma, ale ty by se našly i u nás..Myslím, že nemá smysl v debatě pokračovat, každá máme jiný názor a je to naprosto v pořádku.
DruI to je taky možný.
Ten jih je i dost chudý, u nás, když člověk projíždí některými oblastmi třeba v pohraničí, tak to taky není žádná hitparáda.
Černá kočka bublifuk jj, já nejsem žádný rasista, co se obliby ruin týče. ![]()
mně se to právě hrozně líbilo s tím drakem. Bylo to až přízračné.
podle fotek mám dojem, že jsi fotila z mýho batůžku![]()
Victoria samozrejme jsem rada, kdyz jsou domy opravene, ulice ciste a parky upravene. Ale necekam totez od vsech mist, ktera navstivim. Ono je docela dobre videt, jak se zije jinde, tu realitu, drsnejsi zivot, horsi podminky, poznat jinou mentalitu lidi. Aspon si pak clovek vic povazuje toho, co mame tady. Lidi remcaji, jak se mame spatne, politici mluvi o spalene zemi... nahnala bych je na albansky nebo turecky venkov, aby si trochu srovnali hodnoty.
Mně třeba hrozně bavilo tohle místo, nejsem s tou fotkou úplně spokojená, ale neměla jsem tehdy čas to si s tím focením moc hrát.
jeziis!
tak aspon nekoho to bavi, tjo
marieu už u Ischie píšeš podruhé, že tam byla špína. A my si tam říkali, jak je to tam vypulírovaný pro turisty, když jsme tam přijeli z Neapole. Ještě jsem se šla kouknout na fotky, jestli jsme to nebyli někde jinde. ![]()
Stejnou fotku náměstí se sochou, jakou sem dala 999 jako příklad skvělého Palerma, jsem sem dala i já jako příklad Palerma jako zanedbaného města. Opravdu se vám to zdá v pořádku? Podotýkám, že jde o náměstí v historickém centru Palerma. Opravdu byste si přály, aby takto vypadala Praha nebo jiné naše historické město? Takto zanedbané, zjevně neudržované, oprýskané... Nevěřím vám to. Nevyjadřovala jsem se k jídlu, plážím, přírodě, ozdobě kostelů, k tomu, že na Sicílii nelze mít zážitky... Šlo mi o tu strašnou zanedbanost veřejného prostoru, o vztahu k dědictví, které mají, o mentalitu, která toto dopustí ve městě jako celku, ne v nějaké lokalitě na okraji. Jako pokud byste v Praze chtěly pít skvělé pivo a bylo vám jedno, že u toho padá omítka, budiž, ale nevěřím vám to.
Já tenhle pocit bezútěšnosti měla v Neapoli a před lety i v Portu. Krásný domy, na který ode dne, kdy je dostavěli, nikdo nesáhl. Klidně bych si tipla, že Neapol by vyhrála v soutěži o nejvíc kilometrů nejdéle stojícího lešení. Za slunečného dne to má určitý kouzlo, ale třeba to Porto na mě tenkrát v zimě působilo fakt depresivně. A taky jsem se tu dočetla, jak je Porto super.
Tabea Že by promluvilo Bavorsko v nás? ![]()
Tabea porto bylo hodně populární před dvěma třemi lety, nejen tady. Ale máš pravdu, že slunce tomu vždycky přidá na romantice. V únoru, když člověk chytne nějaký déšť nebo pošmourno, to bude deprese.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje