Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Friga
2026 příspěvků moje polička 22. dubna 2026 14:58

barbucha tajny tipy asi nemam. Jako mesto jsou Helsinki pekny, ale je to novy mesto. Ja mam rada tamni secesni a artdecovy domy. Pak ti muzu dat tipy na volne pristupne galerie, pokud te to zajima. Hezke jsou i okolni ostrovy, loni zpristupnovali nejake nove. Vedle v Espoo i ve Vantaa jsou stredoveke kostely a pekna priroda.  Na ostrovy se da jet i v Espoo (ty znam, helsinske moc ne). 
Tallinn je byvale hansovni mesto, centrum je moc pekny, ale malinky. Trajekt jezdi do obou mest. 

Offline barbucha blogger
35313 příspěvků moje polička 22. dubna 2026 16:40

Friga 

Díky. Nějakou galerii bych uvítala... no budu tam jeden den, tak se asi do okolí moc nedostanu, budu holt ve městě. Secese je fajn (v Rize se mi ta secesní čtvrť líbila). Ale kdyby bylo hnusně, tak ráda někam zapadnu.

Offline Sweet Potato
39806 příspěvků moje polička 22. dubna 2026 18:48

Lilly_Ku 

Že strany od Německa je to buď severní strana nebo Oldřichov.

Severní strana je spíš na pěšky a ta převýšení jsou tam vždy velká. Oldřichov malinko lepší, ale také spíš na pěší, i když na kolo se dá také. Pokud tam chcetevíc výletů, je to na chození po neznačených cestách. Obecně jsou asi nejlepšími vychodisti ty u jižní strany.

Je to dost odlišné. Luzky jsou spíš systém kopců, mezi kterými vede spousta cest. Víc vesnic, min turistů. Jizerky, to podstatné, náhorní rovina víc bez infrastruktury. Lidi, pokud bude hezky a nevydáte se  mimo značené, dost. Bude tam hodně cyklistů, víc sportovců. 

Pokud bysre chtěli ubytování v centru hor, tak Jizerka krásná,  vychodistě super, ale vždy bude dost lidí a vyšší ceny.

Offline slniecko admin
19426 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 01:18

barbucha mne sa velmi pacila expozicia malieb Tove Jansson, ale bola som tam len 2x na celodennom vylete, fakt nie som expert. A nikdy sa mi nepodarilo zatial stihnut Punk museum, tak neviem, ci stoji za to, ale rozhidne to raz chcem okuknut. Tallin je na zožratie, ale je fakt malinky. Zas na druhej strane je to jedno z mala miest, kde sa rada vraciam. Opevnenie je uplne rozpravkove, na vrchu najvacsej basty familiarne nazvanej Tlsta Margaret je fajn kaviaren, v centre je najstarsia kontinualne fungujuca lekaren v Europe (povodne vedena rodom z Bratislavy, hec) a okolie ruzzkej ambasady zahreje srdce...olepene protestnymi plagatmi a kazdu chvilu nejaki protestujuci. Je tam niekde aj muzeum ruzzkej okupacie, ale to si ja, citlivka, netrufam.

Offline barbucha blogger
35313 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 02:14

Friga slniecko 

Tak to nakonec vypadá, že pojedem do Tallinnu (píše zeť že se ptal zřítelnice, kam by chtěla radši). A to mám radost protože ten mě lákal víc... starý hanzovní město, středověký centrum a hradby...

Okolím russký ambasády bych se taky zašla potěšit ráda, to si pamatuju že mě rozveselilo už v Rize, ty plakáty a protesty kolem  

Offline continuity
42091 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 08:20

Rumunsko by byla skvělá destinace na rodinnou dovolenou, kdybych k tomu dokázala přemluvit muže. Ještě je tu teda ta prekerka s medvídky, ale to by už bylo nějak řešitelné. 

Jinak mi závidět tentokrát nemusíte, to co je na fotkách je všechno, co jsem videla. Zvenku. Zevnitř akorát zasedacku, velký sklad, tři restaurace a tři hotely

Tady se točila Wednesday, ale spíš mně uchvátily hory. 

Offline continuity
42091 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 08:30

Offline continuity
42091 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 08:30

Bran teda "Drakulov" hrad. Samotní Rumuni to moc neprozivaji, ani Transylvánii a kdyz už, tak to píšou Transilvanie.

Offline continuity
42091 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 08:31

Brašov 

Offline continuity
42091 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 08:35

Nejvetsi park v Bukurešti. 

Offline continuity
42091 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 08:35

Offline continuity
42091 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 08:36

Offline continuity
42091 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 08:37

Musím teda říct, že jsme se všude fakt výborně najedli, pokud teda došlo na jídlo. Vcerejsi asi večeře (takto první jídlo dne )

Offline Garfie
28126 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 10:23

continuity Z Brašova je kamarádka, musím jí říct, že tam jsi! :-)

Do Rumunska bych hrozně ráda, tak snad brzy....

Offline Friga
2026 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 11:16

barbucha tak jeste, ze jsem nemela cas ti vypsat tipy na Helsinki, kdyz nakonec pojedete do Tallinnu Uzijte si to tam!

Offline barbucha blogger
35313 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 14:19

Friga 

Díky. Teď jen aby klaply ty letenky do výchozí destinace, předpovědi jsou pořád dost pesimistický.

Offline Friga
2026 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 15:47

barbucha budu drzet palce, at to vyjde!

Offline Sweet Potato
39806 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 16:05

Friga A mně bys prosím nějaké tipy dala? Budu tam začátkem června asi 4 dny, bydlet kousek od nádraží.

Offline continuity
42091 příspěvků moje polička 24. dubna 2026 16:31

Garfieuž jsem zas v Praze, někdy si tam zajedu na déle. 

Offline rasaNori
8786 příspěvků moje polička 25. dubna 2026 10:26

Sweet Potato podívej se na helsinky Card, od toho se ty tipy odvíjely samy. My snad poprvé využili hop on bus, a tu 4 denní jsme využili na maximum. A co mají úplně super, je knihovna Oodi, v přízemí je luxusní jídelna, a samotná stavba stojí za to.