Tabea záleží, kde jste byli. My ve Foriu, nebyla tam přímo špína, ale všechno zašlý. Plus ruiny staveb random v zástavbě prakticky všude. Velký potenciál, ale velmi málo péče. Brala jsem to nicméně jako místní kolorit. Poseidonky, lázně, byly zas báječný. A moře bylo skvělé. Do Neapole jsme s dětma vůbec nejeli. Zvažovali jsme Herkulaneum, ale byl by to projekt na celý den, z něhož půlku by zabrala cesta.
Cestování
Mně se ta zašlá krása líbí, ale zároveň je mi těch domů líto...
Akorat pro házení odpadků na zem a vylučování ke zdi nějak pochopení nenajdu.
marieu my začali ve Foriu a pak přejeli autobusem do Ischie. Ve Foriu jsme měli nejhorší a nejdražší jídlo za dovolenou. Možná v jeho prospěch mluvilo hlavně to srovnání s Neapolí. ![]()
Evaeva já byla v Portu tak před 13 lety. Tak třeba to tam od té doby zvedli.
Přemýšlím nad Marokem koncem května. Nějaké tipy? (A doufám, že to nedopadne jak se Španělskem, kam jsme se furt nedohrabali.)
Projeli jsme pár měst v Maroku tuším v roce 2023. Přiletěli jsme do Rabbatu, hlavního města. Jen jsme tam přespali, nepřišlo mi, že by to samo o sobě stálo za větší průzkum.
Měli jsme půjčené auto a pokračovali jsme do Chefchaouenu, takový modrý městečko, moc hezký, rozhodně doporučuji. Pak úplně nevím jak to šlo po sobě ta města, ale hezký byl Fés, Casablanca (tam tedi medina byla opravdu zobrazení chudoby, nebylo to úplně příjemný, ale zajímavý ano) a ta obří mešita (doporučuji navštívit za tmy nebo stvívání), super to bylo v Ait Benhaddou, kde se tuším točil Gladiátor, je to už začátek Atlasu. Bydlí se tam většinou u Berberů v hliněných domech, v únoru jsme tam v noci trochu mrzli. Končili jsme v Marakéši, ta byla dost divoká, strašně strašně strašně moc motorek v medině, úplně příšerně moc. Odtud jsme odlétali pak domů.
Zvládli jsme to za jarní prázdniny. Týden tam byl za hubičku, pokud jíte na trzích s místními tak opravdu, akorát to asi není pro každého. Každý město bylo jiný, každý mělo jinou atmosféru. Maroko doporučiju, 9/10 ![]()
ice Dík za tipy, ale uz je mi jasné, že to letos nevyjde, mooožná leda na podzim. Chtěla jsem v květnu tak na 10 dnů, ale mužovi se tam vloudila nějaka pracovní akce. Nakonec to vypadá jen na týden, to tam spíš nacpu Malagu nebo tady opěvovanou Sicílii.
brrr nám tedy asi ten týden úplně stačil, dá se to zvládnout pohodlně včetně cesty. Pokud bych tam byla déle, tak bych ten čas investovala do toho Atlasu. Ale tam úplně nevím, jak je to s ubytováním.
Mně se ta zašlá krása líbí, ale zároveň je mi těch domů líto...
Akorat pro házení odpadků na zem a vylučování ke zdi nějak pochopení nenajdu.
No, do některých domů aby se člověk bál vstoupit, to zas jo. Ale mně, pokud to teda není vyslovená ruina, připadají tak nějak víc autentický nebo jak to říct (na rozdíl od bavorskejch/rakouskejch staveb, který jsou jak fungl nový jeden jak druhej, jakkoliv na místě stojej třista a víc let - tam ti ta historie skoro uteče
). Takový Benátky taky nepůsoběj jak včera postavený, a přesto jsou krásný...
Ovšem ty odpadky a smrad jak na veřejným WC jsou děsný, to stačí v jakýkoliv italským městě zabočit do postranní uličky. Jiná mentalita? Nebo snad i ty mraky turistů?
Srdečně zdravím od Mostu přes řeku Kwai...:-)
Jedno z těch míst, co máte na seznamu od dětství a nevěříte, že se tam vážně podíváte...

barbucha řekla bych, že jiný priority. Ital si radši dojde do restaurace a nakoupí pěkný hadry, Bavorak chce být v hezkým prostředí.
Nedávno mi vyprávěla kolegyně, jak na to téma měla nesoulad s italskou tchýní. Tchyně lkala, jak chudák Ital nemá euro a kolegyně oponovala tím, že přes oběd jsou všechny restaurace plný a že si ani řemeslníci neupřou sklenku vína za dost těch euro k obědu. ![]()
Garfie jako malovanej ![]()
Vzdy jsem si představovala, že je v hluboké džungli.
Dovolím si teda ešte môj pohľad na Neapol

Nedávam tu kostoly, ani iné zaujímavosti, iba mesto, ako sme ním chodili
Metro, Železničná stanica relatívne čisté,

Janulik03 jj, ta první ulička se blíží k tomu, čemu říkáme pochcanka (ale vejde se tam auto i motorka vedle sebe, to je pořád moc
).
Moc hezky si zachytila tu atmosféru.. ![]()
Janulik03 výhled z okna je kouzelnej
Mam s takovými výhledy taky zkušenost. Ve finále....jak dlouho tam jseš, na ubikaci, a jak dlouho koukáš z okna,že jo...
continuity Taky jsem myslela, ale ona tam zřejmě před těmi osmdesáti lety i byla....dnes je na okraji města. Dnes jsme se projeli a krajina okolo není zastavěná, ale zkultivovaná už hodně...

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje